Ова кај мене се случува кога не се баш полни и ако огладни мн па станува нервозен. Затоа кога ќе видам први знаци на глад ( а тоа е после спиење, секогаш цица после спиење) и не го чекам да се разбуди скрос па да плаче туку почнуваме одма па во ред е.
@Kaetana фала за одговорот. Вчера сабајлето се измолзив со рачна пумпа пред да цица и имаше само 70мл, што е премалку за неа, таа е крупна има 8кг. Никако не успеав да и го дадам измолзеното ниту со шише ниту со шприц, плачи се трга се гади, па морав да му го направам со ориз. Купив ад аптамил хипоалергено, ја премолив да го проба со различни шишиња цуцли, успеа еднаш да шмукне со шише и го плукна, му се згади од него. Денес пак исто, поричек кај 5 и 8 сатот кога и дадов да цица од едната града ни 30 секунди не цица одма се тргна плачејќи, ко да нема ништо, од другата исто по 1мин се тргна со плачење. Адаптирано никако не прифаќа. Ми е жал дека е гладна
Ако бебето цица, количината на молзено млеко не е иста со количината што ја добива бебето со доење. Така да, нека не ти е репер тоа воопшто. На оваа возраст тешко бебе да прифати шише, особено нели ако била само на доење. Затоа и предложив чашка. Можеш и со цевка да пробаш да дадеш. Прави компресии при доење. Ако и тоа не бива, дои во полузаспана состојба. Како сте со ноќни подои? Можеш како варијанта да вметнеш ноќни подои т.е. да дадеш да цица во спиење, без да ја будиш.
Навечер цица околу 11, па дури во 4:30, и после откако ќе стани околу 8:30.. ќе пробам да вметнам уште еден подој ноќе
Мамички завчера ја примивме ротата и боцка во ноџе , од кога ја боцнаа цел ден цице нјќеше да проба , вришти до зајдување само кога ќе ја наместам во таа позиција .... измолзував го поминавме денот и вчера едвај преку ден цицаше со пеење со плачење , денес подобра малку преку ден и еве вечерва пак исто вика се дере несака ни да проба да цицне , а од шишенце не плаче со измолзено. Многу ми е страв ќе ми се одбие од цицање дали од вакцината е или до вториов скок е уште два дена гледам ни се останати од жолтото? некој со слично искуство ? деновиве измолзувам многу често ама градиве како уште помеки да ми станаа....
Иако имам доенички долг стаж сега не се снаоѓам баш баш. Бидејќи млеко имам само на десната, на левата мн слабо одлучив да и давам барем 1 оброк дневно дохрана.. Досега беше само на доење, супер ми напредува досега 750 гр, но сакам и поради тоа што цица од една и поради тоа што често имам обврски и морам да ја оставам на чување барем по 3часа Ад и давам Baby Love, прво го прифати сега ми го повраќа. Сакам да и го сменам, дали Хип дали Нан кое би го препорачале? И каков режим да имаме за да не ми се одбие од цицање?
Здраво, бебето е 10 дена, напредува добро, само на доење е. Дневно некаде се повеќе измолзувам вишок, денес до 350мл. Ме мачи постојана температура до 38 од кога надојде млекото. Пијам парацетамол. Дали имате искуство до кога ќе трае високата температура. Прочитав кај некои 2 недели...
Zdravo mamicki Nie sme 15 dena i sme na doenje no mnogu tesko gi faka grudite i mnogu se nervira koga ke fati ubavo ubavo si se nahranuva koga ne mnogu place a imam mleko koe duri mi tece neznam sto da pravam dali da kupuvam dohrana da imam vo sekoj moment za takvi situacii koga nema da moze da faka ili samo za navecer koga place koe mleko ste najmnogu zadovolni i e najdobro za koristenje.
Moze i toa da pocnam da pravam bidejki mleko mi tece po maickite a koga se razbudi od spienje dodek ne fate ubavo place mnogu prvo detence mi e i mnogu ne sum iskusna vo tie raboti
Тука сите се учиме И јас со прво сум ама си читам овде, читам на нет, консултирам стручни лица и така... Моево е многу нестрпливо, додека да го ставам на цице рика у највеќе, да можеше мислам дека и главата ќе си ја трескаше од под. Ми беше стресно на почеток ама се привикнува човек. Инаку не се многу разлика, нешто помалку од месец дена.
И кај нас се губи вакумот, баш кога е испуштањето на млекото се слуша кликање. Чаре најдовме цицање легнати, само сега проблем имам несака да цица во раце, кратко само. Си бара да си легнеме
@Kaetana ќе те тагнам, ако имаш совет некој зошто јас сум очајна. Синко изгледа горните кецови ги вади, од гризење премина на гризење и не пуштање. Морам да му го фатам носот за да пушти и обавезно така ми ги раскрвавува брадавиците. Сега премина на гризење и крвничко влечење. На двете гради имам буквални дупки, ми фали кожа. Одвај го спречувам крварењето. Мачакам ланолин, колку толку помага. Ама веќе секој подој е со крвишта. Давам да цица кога ептен ќе дојде до зорт, не како претходно. Со цел страв го дојам и само го чекам моментот кога ќе гризне. Не се смее, го прави ова од болка, го мачат забите. Купив гелчиња за забите, не му помагаат. Глодалки има еден куп. Земав силиконски брадавици ама не цица од нив, ги гризе и кога ќе му здосади гризањето ги вади. Кога се молзам вадам малце млеко, за да извадам асално треба сигурно 1час, ама како јас да се молзам 1ч на секои 2/3 саати едноставно е неизводливо. Ад не сака да пие. Дали ќе помине ова? Уште колку да потрпам? Ако го одбијам сега треба значи да не давам цице само шише и тоа е тоа. Ама некако не сум за одбивање, уште е мал, се надевам дека ќе помине ова. Дајте утешете ме некако, не знам веќе што да правам. Сега од раните и кога го дојам боли.
Новина има кај нас Кога цица ќерка ми освен цице во уста, си пика и прсте да шмука Одвај за ова ја терам да цица, таа и текна и плус прсте да цица Не, не, немам зборови значи. Јас ја тргам, по 1 минутка крадешкум полека прстето пак го пика. Кај и текнуваат вакви работи,значи. Единствени сме со ова нели?
Всушност не сте. Фаза е, ке помине. Открива што се може да прави, затоа е интересно. Синко пикаше едно прсте, тоа што му е горе, го фаќам за раче, а тој мангупски долното раче го пика. И само слушам каде шлапа кога нема вакум.
Исто Викам, види бе џамбаз. Не се луте кога и ја тргам раката, демек ок е. И полека пак си пика. Млеко и тече по раце, по мене, по брадуле нејзино. Смешно е, ама и не ми е, оти си игра Само што завршува со цицање, продолжува цели раци да бутка во уста
тоа е тоа. Јас вадам, он ладен ко шприцер, што има врска, и пак пробува да ме зезне. Млеко на сите страни. Мед.
И јас имав температура, 2-3 недели, 37 со нешто. Се чувствував ко воз да ме прегазил. Пиев парацетамол, инаку ич не се чувствував добро.