Масажа и молзење да, но мислам не е од тоа... Ко да осетив грутче. За вакви работи кај матичен гинеколог се оди?
Да да пробај прво со бебето да цица од таа града штом се разбие грутката ќе го снема црвенилото. Запушување на каналче е. Или молзи или со пумпа и ставај ациди борици облоги. Ако ти е повеќе од 24ч цевенилото тогаш оди најдобро но мислам истово ќе ти го каже. Ако качиш температура ако не се лажам оспен даваат
Прво топло, па молзиш , па откако ќе измолзиш ставаш ладно, листови од зелка или некоја облога.Имав сега такви грутчиња само со доење и молзење ги средив.
Имаш проверено за антибиотикот дека не смее да доиш додека го пиеш? Неколку пати на темава се постираше еден линк за дозволени лекови при доење. @LivingGlam ќе ти го кажев истото што и @Ava.84 со облогите. Но најважно за да го снема црвенилото е бебето да исцица, а при тоа да се отворат каналите со топла облога пред цицање.
@Kitten @Bicka77 Девојки да сте живи и здрави сте ме спасиле, проверив и пишува дека е многу мал ризикот. Инаку докторката матичнава ми рече дека не треба да дојам.
Сега се враќам од педијатар, малата (2 месеци) ми качила само 320 гр за 2 недели, докторката ме убедува дека е многу малку и дека е гладна, да почнам со дохрана. Претходните мерења, за 2 недели 550 гр, и исто за 2 нед 700 гр. Инаку секоја пелена и е полна, мочана и какана, златно жолта боја,и навечер сврзува сон по 10 саати, се буди, си цица и пак спие. Овој период се погодија и грчеви, многу е плачлива, докторкава е убедена дека плаче од глад. @Kaetana совет од тебе би ми значел Да напоменам дека едната града ми е полна млеко, другата и не толку, видливо помала е, по мека, и не шприца млаз, само капки
Nie sme dve nedeli,bebe preku den spie od 11 do 19 navecer se budi za cicanje na 2 do 3 saati cica 10 min nabrzina bez presan od dvete zaspiva i sama ja pusta pupkata,ni za ziva glava posle toa nemozes da ja nateras da prodolzi ili da ja razbudis,navecer isto se budi za cucanje na 3 4 saati isto cica 10 min,ne place samo kenka i se sto i e do lice lapa i togas znam deka i se cuca,posle sekoj podoj kaka zolto znatna boja,me zagrizuva deka tolku spie i deka malku vremenski cica,budna e samo nautro od 8 do 11 casot,navecer nekogas 3 saati i pred banjanje pola saat,drugoto celo vreme spie
И моето спиеше многу ама не па толку да спои ако те сфатив убаво од 11 сабајле до 19 вечер воопшто не се буди !? Провери му Билирубин да не има жолтица.
Se budi za cicanje samo i prodolzuva,inaku imavme vo bolnica zoltica i veke ni e pominata,bevme na pedijatar,posle 19 casot se budi e budna i na rati spie do kaj 3 sabajle,spie nemirno i koga ke stane sabajle od 8 do 11 sabajle togas e budna mirna si gledka,a inaku cica na 2 do 3 saati,poveketo spie odkolku da e so otvoreni oci
Добро тоа е нормално...јас сфатив ич не се буди тој период... До месец и пол беше така мојата , повеќе спиеше од будна. Еве сега па на 6 месеци само две дремки има...
Ne si cica se budi,polni peleni posle sekoj podoj,samo me zagrizuva toa sto nabrzinski cica za 10 min od dvete,ne prai pauza samo smuka golta i pluka pupkata i stiska usta spie i nema sansi da ja nateras da prodolzi,vikam da ne ne se nacicuva
Тоа вагата на педијатарот најубаво ќе каже ,сепак ако полни пелени и си е мирно , нема гајле нацицано е. Сама кажуваш тие10 минути се ефективни сосема. Џабе ако дреме 30 мин. а не цица.
Pa i ja si vikam ako e gladna ke place,nema da spie,toj problem so prvoto go imav,inaku proslata nedela bevme na pedijatat od koga ne pustija od bolnica posle 4 dena bevme,bidejki ni pisuvase na kartonceto za 5 dena radi zolticata,ja merea togas za 4 dena 100 grama kacila,rekoa deka bila super,sega ke sme kraj na mesecov pa ke vidime
Скроз исто... Само што нас педијатарот ни рече за една недела да одиме за да види на нејзината вага како е ,зошто можело заради различни ваги да покаже повеќе/помалку. Сепак следи ја ,пелени ,каки. И мојата исто ко ќе заспиеше ,сакаш скокоткај,сакаш соблекувај спие она уво не ја боли
320 гр за две недели значи дека има минимален просек од 20 гр дневно. Давај цице и ноќе на 3 часа, буди ја ти ако не се буди сама на тој период. За две недели па оди на мерење. Ама по ова што го кажа бебе не е гладно и јас не би дала ад. Прво форсирај цице и види колку ке качи. Не е ништо чудно ни страшно. Бебе од 2 недели и треба да спие. Напредокот каков е? Пелени колку? Да не те загрижува тоа што цица кратко, има ефикасни цицачи, и синко брзо се заситуваше ама кога ке фати брзински шлап шлап нема шала.
Имаш идеално бебе Ем брзо се нацицува, ем си спие по цел ден. Секоја мајка сонува за вакво нешто. Немаш основа за никакви грижи.
Ист случај имав како тебе, и би ти рекла да не се грижиш. Не е гладно бебето штом полни пелени. За недела, две оди пак на мерење па ќе видиш. Кај мене така исто беше, 350гр за 2 недели, и после тоа за 4 дена качи 220 грама. Напредокот кај доени бебиња не е секој ден и секоја недела ист. Тоа што е плачлива може и да е скок во развој (вториот скок е обично тогаш на 2 месеци). За градите, нормално е да не се исти. Давај прво од едната па понуди ја другата града, а на следниот подој нека биде прва градата од која што цицало последна на претходниот подој.