1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Мојата е на мајчино млеко и ад па напредува по 20гр,колку што можам да ја измерам на вагата дома. Се надевам дека не е точна и едвај чекам да ја носам на педијатар да ја измере, за 2 недели ќе е тоа. Пред 2 недели беше 2380,а сега 2630 ја измеривме.

2. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Здраво, знам дека е индивидуално, но сакам да споделите искуства, бебиња кои се на доење плус дохрана со ад, до која недела може вака да тераме, а да не го навикнам бебе на шишенце? Додека ми се воспостави добро лактацијата, му давам и дохрана по 20мл, бебето е една недела старо, па ми е страв да не се одбие од цицање ради дохраната со шише, до кога можам вака да терам..?

3. Ognena*

Ognena* Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јуни 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    872
    Заборавив да напоменам и дека сме во скок, според апликацијата, скок и грчеви нормално дека ке биде по плачлива.
    Инаку од болница излеговме 2150 гр, сега има 4370, бебе има дебели обравчиња, уопште не личи на неухрането.
    @MilaSs12 си станува она навечер за цицање, 2 пати обавезно, цица, заспива на цице и си продолжува со спиење

На SkarletOHara, ivance.. и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.835
    Допаѓања:
    33.850
    Ако имаш млеко можеш да отфрлиш ад.Почесто на града и така ќе стимулираш млекце:).

На Izzy_0504, Kaetana, SkarletOHara и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.749
    Допаѓања:
    18.473
    Давај со шприц. И постојано на цице. Ако се сомневаш дека немаш млеко пумпај по подој.
    Зошто даваш дохрана? Колку пато дневно по 20?
    Со ваков напредок ме треба ни да помислиш на ад. Сте ја дуплирале родилната, за 2 месеца повеќе од 2 кг.
    Имаш млеко и бебе супер напредува.
    Ако има грчеви давај капки, консултирај се кои.

На Kaetana, ivance.. и Ognena* им се допаѓа ова.
  6. Tacka36

Tacka36 Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    329
    Peleni puni posle sekoj podoj,eren den moze 10 i poveke peleni dnevno,prosla nedela za 4 dena ja merevme kaj maticnata 100 grama imase kaceno,sega sme kraj na mesecov oa ke vidime

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @MilaSs12 2 пати во денот му се собира да пие ад после подој, се сомневам дека немам доволно млеко зошто седи по цел час на цице на подој, и бара уште мислам, па кога ќе и дадам ад 20мл ги испива.

Друго што ме мачи, тоа ми е 2ро дете, и градите не ги чувствувам исто како со првото дете кога го доев, тогаш ми беа постојано напнати, на времето пред доење облеката ми беше мокра веќе од што дошло време за доење, осеќав повремено и жештина и грутки па се измолзував.....А сега ми се памук меки, молзам 2 капки капкаат.....бебе гледам кога цица има млеко в уста, но така ми се постојано меки, никогаш несум ги осетила напнати од што надошло млеко :( ниту пак ми капка млеко од другата града додека цица од едната :^) .....дали лактацијата се воспоставува сега полесно што не осеќам никаква нелагодност во градите како порано???

8. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.749
    Допаѓања:
    18.473
    Мое мислење е дека два пати дневно ад од 20 мл е ништо. Исто како да не си ги дала. Во 24 часа цица повеќе 10 12 пати, значи тоа не менува ништо.
    Пред неколку дена читав една блогерка, кажуваше дека за второто бебе доењето и било поедноставно, градите веќе биле спремни и лактацијата се воспоставила брзо.
    Мало е и сака близина и топлина, не значи дека е гладно ако е на цице.
    Пиј доволно течности, чај за лактација, одмарај, и гушкај се со децата.
    Штом има млеко во уста значи си цица и си влече. Не може да измолзеш колку што бебе може да исцица.

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @MilaSs12 во моментот имав потреба од ваков одговор за да бидам спокојна :) :l:
    ...И јас се надевам да е така цица на 2 саати а само 2 пати со дохрана, се надевам тоа да не ја збуни.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.749
    Допаѓања:
    18.473
    Ад може лошо да влијае на лактација, ако мислиш на тоа.
    А давање ад со шише може да го направи бебето мрзливо и потоа да не сака цице. Од шише е полесно. Затоа мајки кои даваат ад а сакаат да дојат треба да даваат со шприц.
    Опушти се. :hug:

11. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.835
    Допаѓања:
    33.850
    Мене сега со второто ми е како тебе со првото,а со првото ми беше како второто кај тебе:D(ако разбра).
    Со првото за многу брзу имав воспоставена лактација и меки гради.Бебе напредувше супер и гради не ми шприцале никогаш:whew:.Ептен ако повеќе од 6ч немав доено ми се стврднуваа.Грутки немав.
    Сега со второво од едната ми капе постојано и се правам лом мокра:sweat:. Градите ми се со грутки често и тешки.Измолзувам повеќе млеко отколку со првото кога успав само максимум 20мл.
    Како што Каетана кажува секое бебе е нов доенички пар и секогаш е различно.
    Штом и тече од устата млекце значи имаш стимулирај со често доење и ќе отфрлите ад.Немој да сумјаш дека немаш млекце:).

На sunmoonstars, Kitten и Kaetana им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Иако видов дека си го решила проблемот, многу ме заинтересира кој антибиотик ти го презентирале како толку контраиндициран со доење...

Жени, секогаш проверувајте дали одредена терапија оди со доење, и многу ми е жал што ќе го пишам следното, и верувајте дека ми е незгодно кога пишувам за луѓе кои завршиле медицински факултет, НО,

секогаш проверувајте дали антибиотикот оди со доење или не, и не слушајте веднаш што ви вика вашиот доктор (без разлика каков доктор е!).

На жалост кај нас докторите воопшто немаат интерес да проверат и да се во тек со нови истражувања на оваа тема (па и не се толку нови реално)... како што и доењето воопшто не се разгледува од аспект на тоа колку самиот чин значи за мајката и за бебето, туку е нешто што според нив „може во секое време да престане“ бидејќи нели, има формула, или бебето јаде веќе, или како и да е. Мене тој пристап ме нервира, го добивам и од доктори тука, ама ни под разно не дозволувам да ми влијае ниту едно мислење.

Црвенило на градата дури и кога нема грутка е знак за можен мастит!!!
    Како си? Успеа ли да ја средиш градата? Да не беше на доктор?
    И тука ќе споменам, терапија која се дава за мастит е најчесто компатибилна со доење.

Огнена те прочитав, значи не сметам дека имате проблем. Боже мој, пред да се започне со дохрана, зошто не ти се посоветува да зголемиш еден подој плус.. дали било ноќен подој (кој е најдобар бидејќи пролактинот е највисок навечер), или уште подобро, да се причека недела, две, па да се види како ќе оди напредокот на месечно ниво... бебето полни пелени, не е воопшто страшно.. башка после од пишаното се гледа дека со килажата е одлично... не се секирај веднаш, не е работата за паника, зголеми контакт кожа на кожа, гушкајте се повеќе, гледај си ги ти пелените цело време, и измерете го бебето повторно за недела или две. И да плаче од глад, на секое плачење ти нуди града.
    Значи имав дете кое секој месец качуваше по 600 грама и си беше есапена како одлично да напредува. И си напредуваше одлично. Боже мили, мора ли секое бебе по кило да качува?

Видов дека два пати во денот даваш по 20 мл.. така? Тоа се 40 мл.. а тоа е ништо. За толку малку мл што даваш со шише, ризикот е навистина голем да се направи проблем или т.н. компензација во фатот на града... што јас на твое место тие 20 мл би ги давала со шприц. Па да видиш дали ќе ги сака стварно. Иако сметам дека еден подој да зголемиш, ете ги тие 40 мл, ако не и повеќе. Значи ова ти пишувам под претпоставка дека со тие 40 мл дохрана дневно бебето напредува супер и полни пелени.

Не мора воопшто да имаш тешки гради, не мора воопшто да имаш стврднување или проблеми. Само следи ги пелените и како оди напредокот. Инаку како ни личат градите е важно само доколку бебето не напредува како што треба.

На Kitten, SkarletOHara, MilaSs12 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    @Kaetana ќе пробам денеска без да ја дохранувам, нека седи подолго на гради, и почесто, а со шприц ми е страв, несум баш многу срчна :$ се плашам дека може да се закашла,незнам како да и шприцнам :$ Пелените ги мокри да, исто и со столица засега нема проблем, само што на килажа несум ја мерила, немам дома вага.
    Сомнежот дека немам млеко ми е токму од искуството од предходниот доенички мандат :D, чувството во градите...но еве како што вели и @Ava.84 како и кај неа и кај други примери дека немора да значи дека ќе биде исто.

На Ava.84 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sunmoonstars

Се зачлени на:
    13 ноември 2016
    Пораки:
    712
    Допаѓања:
    754
    Еве во друг пост да прашам друго прашање, преку ден и давам да цица некаде на интервал од 2ипол часа, а навечер не ја будам, кога таа ќе се размрда и давам да цица. На ноќното спиење интервалот меѓу цицање е околу 4 часа. Пример цица во 24:00ч и се разбуди во 4ч па тогаш цицаше, а следното цицање и е кога ќе се разбуди сабајлечки околу 7:30ч.
    Прашањето ми е дали преку ноќта да ја будам на околу 2ипол -3 часа или да тераме вака кога таа ќе се разбуди за цицање?

15. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    8.823
    Охоо па ние имаме 4 месеци полни и уште не сме ја дуплирале родилната. Мислам дека до 6 месеци треба да се дуплира не сум сигурна, а вие веќе на 2 сте ја дуплирале. Супер е, ич не треба да дохрануваш.

На Fatalnata, ivance.. и Ognena* им се допаѓа ова.
  16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.319
    Допаѓања:
    19.696
    @Kaetana Ацикловир пијам заради херпес зостер кој ми излезе на лицето т.е слепочницата ама ми го зафати и окото па не може да помине само со крема, мора и апчиња. Јас ја прашав и докторката на кожно и матичната ми рекоа дека не треба да дојам. Ептен наеднаш ми дојде не знаев како да постапам со детево, он без цице нема шанси да спие башка му излегуваат 4 заба наеднаш полуден е уште да не цица....Добро што пишав тука па членките ми кажаа за страната одма проверив, пишуваше многу низок ризик во зелено поле означено, објаснето убаво се. Си продолжив да дојам инаку сварно не знам што ќе правев, башка сама цел ден со две деца, дете си бара да цица вришти колку глас го држи ако не добие цице.

На Kaetana и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.254
    Допаѓања:
    57.014
    Да, баш такво е црвенилото ко од сликите за мастит што ги гуглав :(
    Не бев на доктор, немам температура и малку намалено изгледа денес. Ама боли. Го дојам и од таа града. Од другата цица ептен мрзливо а оваа ја фаќа плитко. Некој совет плус? Фала ти!

18. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.749
    Допаѓања:
    18.473
    Буди ја и види каков ке е напредокот. Со зголемување на 2 подои ноќе сигурно ке качи повеќе.
    Не знам дали @Kaetana пишуваше дека и за ова будење има поделени мислења, затоа што ноќе децата најмногу растат и штом не се буди значи не е гладно. Со исклучок ако има жолтица, тогаш се буди по секоја цена.

Ама, не заборавај дека 20 гр дневно е просек кој е добар и значи бебето не е гладно.

На Kaetana, Izzy_0504 и LivingGlam им се допаѓа ова.
  19. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    8.823
    Aко напредува убаво и нема жолтица не мора да ја будиш. Ќе менува допрва некогаш ќе се буди на 3 некогаш и на 5-6 часа. Кај нас се случи првиот месец мислам беше, неколку вечери сврзуваше и по 6 часа сон. Се будев со грутки и се одмолзував ама бебе напредуваше убаво, не го пиеше молзеното, многу и беше. После сама си почна да се буди почесто. Еве 4 месеци е, и пак секоја вечер различно. Некогаш ќе преспие цела ноќ, некогаш ќе се разбуди 3 пати за цицање.

На Fatalnata, sunmoonstars и ivance.. им се допаѓа ова.
  20. Doc.1986

Doc.1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2020
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    111
    Devojki vi se slucuva li bebeto posle doenje da zdrigne i da place znaci mnogu. Posle sekoj podoj ista pesna. Probav i pocesto da zdrignuva i da mu davam nekolku pati po malku da cica dzabe. Place se korne vtoro detemi e ama so prvoto nesjm imala vakvi maki. Ne bljucka mnogu retko ne povrakja i kacuva na tezina i povekje od sto treba. Ne veruvam da e prejadeno poso i koake mu dadam malce da cica isto se desava