Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.798
    Случајно те прочитав овде, честитки нека е жива и здрава куклата :l:
    Не прочитав што се пишувало овде и дали ти одговориле ама јас менував пелени и ноќе. Нонстоп мочаше и какаше и многу покасно почнав да го оставам со истата пелена преку ноќ. Мада и сега ако го осетам дека е искакан менувам, не чекам до сабајле.
    За цицањето, ако не ти е надојдено убаво млекото, измолзувај.

На Kaetana, Осе и CareTee им се допаѓа ова.
  2. CareTee

CareTee Популарен член

Се зачлени на:
    21 јануари 2020
    Пораки:
    1.247
    Допаѓања:
    3.712
    Ти благодарам многу @Jana06 :* Уште не ми е верно дека ја гледам и гушкам до мене.:inlove:

Инаку подобра е деновиве и сама се буди на точно 3 саати, некогаш и почесто од 3 часа бара да цица, следна недела ќе видиме колку напреднала па ако има потреба ќе мењаваме рутина. Сега сакам недела дена да пробам само со доење па ќе следиме каков напредок има.

И јас и мењавам пеленки за сега, жал ми е кога ќе ја слушнам/мириснам дека се искакала. А почна убаво скоро после секој подој да полни пеленки.:D

На Осе, Ava.84, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Nikinena

Nikinena Истакнат член

Се зачлени на:
    11 декември 2020
    Пораки:
    186
    Допаѓања:
    402
    Сакам да прашам дали е од доењето што премногу ме болат пазувите и како потечени ми се малку кога ќе ја дигнам раката. И друго, малата цица на пример ако и дадам во 2 по полноќ (цица по 10мин со кубење од двете гради) и после се буди во 4 (некогаш пола час пред) дали може да се пролонгира времето на повеќе часа зашто од исцрпеност не можам повеќе да функционирам нормално. Имавме застој со тежината ама сега секој втор ден е + 50 грама

4. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.783
    Допаѓања:
    53.329
    Ајде еден совет..
    4 ден денес како многу ме болеше левата града, а еве два дена како е црвена.. Сега фатив ја допрев осетив голема грутка. Што може да е? Ако е мастит како се лечи? Да напоменам, ни првото дете, ни бебето не цица од неа..

Последна измена: 14 март 2021
  5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Имала некоја мајка бебенце што сака да цица само лежејќи? Како ви изгледале подолгите прошетки?
    Не ми проблем тоа што си цица лежејќи, добро ми иде одмарам и јас, но не сака никако поинаку, од дома не сум излегла само ради ова :sweat:

На @rollercoaster@ му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.695
    Допаѓања:
    5.663
    Масажи под топол ( дури и жежок) туш , одмолзувај се и давај и да цица од таа града да олесне , зелка можиш да ставиш (многу ефикасно е ) , ациди борици облози , третирај оти може да крениш температура од мастит :hug:

На Kaetana, mssuniquee и Fatalnata им се допаѓа ова.
  7. Мамијами

Мамијами Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    108
    Здраво мајки, ми треба совет.
    Се породив со царски рез, додека бев во болница немав млеко да го дојам бебето, па таму цело време го хранеа со АД млеко со помош на шприц. Дома кога си дојдовме морав да го хранам исто со АД млеко зашто сеуште немав млеко. За два дена ми дојде млеко но малово никако не сака да се навикне на града и јас цело време го измолзувам млекото. Станува збор за 10 оброка во 24 часа и тоа измолзувам по 50-60 мл на секој оброк. Сакам да ми дадете насоки како да го навикнам на града. Да ми дадете некој совет, некоја женска итроштина. Инаку користам Калма цуцла на медела, таа цуцла имитира града, односно нема шанси да тече доколку не влече од неа.
    Инаку го ставам на града кога е гладен и станува нервозен, плаче, вреска, рацете цело време ги пика во уста и престанува е со обидот за доење.
    Секој совет би ми значело, само немојте со тоа да бидам упорна.
    Благодарам.

8. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    да не ти се рамни брадавиците? ако се да пробаш за почеток со силиконски. И разгледај на медела сајтот, имаат нешто како цевчиња за хранење што се ставаат до града со цел да помогнат при преминување на цице..

Screenshot_20210315-174558_Chrome.jpg

9. Мамијами

Мамијами Активен член

Се зачлени на:
    29 јуни 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    108
    Бицка моево ја има совладано техниката на цицање, бидејќи е цело време на Калма цуцла, проблемот ми е што не може да се навикне на моите брадавици кои искрено се многу добри за доење (тоа педијатрите го кажаа). Како да го одвикнам од пластика а да го навикнам на природна брадавица.

10. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    Мислам дека под техника на цицање се мисли строго на цицање од града.
    Ама немам којзнае колкав доенечки стаж, сигурно другите поискусни доилки ќе споделат покорисни совети ;)

11. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.749
    Допаѓања:
    18.473
    Прво, одлично што си давала млеко со шприц. Тоа е најбитно ако сакаш бебе да цица.
    Второ, медела е грешла и не е исто како доење. Ни една цуцла не е имитација на доење. Цицање од града е еден начин на влечење а сите цуцли се друг начин.
    Не се лажи со вакум и цена, цицка е цицка. Не е ист механизмот на влечење. Имам доенечки стаж од 19 м, бебе кое пиеше од цуцла и знам дека не е исто.
    Ако сакаш само цице мора да фрлиш шише додека научи да цица и се воспостави лактација.
    Пробувај различни пози за доење.

На Bicka77 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    39.759
    Има бебиња кои не фаќаат да цицат, па и на глава да се свртиш пак нема да сакаат. Пробував и јас со сѐ, се нервирав, ама дигнав раце. Се измолзувам цело време, плус и на ад сме. И мене ми е криво ама тоа е.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    15.719
    Токму така,не да ги има,јас знам бебе што буквално се гадеше од града,дури и докторката се чудела ,така да не треба да ти е криво некои работи не одат со сила.

На Fatalnata и forumce им се допаѓа ова.
  14. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Na drugarka i ispadna alergicno na mlekoto, se utepa od placenje kako bese a ovaa ne znaejki go doese. Dur otkrija sto e rabota se iznamacija site

15. rainbow_bb

rainbow_bb Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2020
    Пораки:
    703
    Допаѓања:
    2.256
    што може да значи болка на града во предел под брадавицата, на допир е како да притискам модрица, а не гледам никакво црвенило или некоја друга дисколорација? нема ни грутка. штотуку ја испразни градата со цицање, ме болеше тој дел додека цицаше.

16. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Женски денеска втор ден, а немам млеко се уште надојдено, само ако стиснам посилно тогаш малце има како водичка, на бебко му даваат АД во болница и многу ми спие, едвај го расонувам, си фаќа, ама му треба време, не знам што да правам..

17. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Ајде честитки мало, нека е жив и здрав :)
    Штипкај го за петичињата додека го доиш за да го потсетиш да продолжи да цица. Да не има жолтица? Можно е и од тоа дополнително да го тера на спиење, но во принцип такви се бебушки на почеток, немаат друга работа освен јадење, спиење и какање :) Млеко ќе ти надојде, продолжи да стимулираш. Замоли ги да ти ги проверат градите и прави рачни компресии, нека ти покажат за да знаеш како.

Последна измена: 16 март 2021
    На natasam, ivance.., thelittle17 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    Кај мене исто само лежејќи цица. Дојам во кола, ставам ќебенце или нешто позади на седиште и така... Комплицирано е бара организација

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Фала ти мила, ми ги проверија градите добри се, а какви се тие рачни компресии, ако може да споделиш? Зошто не пуштаат денес, а веќе отиде педијатарот.:sweat:
    Жолтица нема, го проверуваа и денес и вчера, ама ете си спие.:D

20. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.614
    Допаѓања:
    15.719
    Ставај го прво на града пред да му дадете АД колку ќе исцица толку,и дома исто кога ќе си одиш.Не се секирај ќе ти дојде млеко,мене дури дома петтиот ден ми надојде, важно е да го ставаш кожа на кожа и почесто на града,ќе стимулира:hug:

На Ava.84, Fatalnata, ivance.. и 2 други им се допаѓа ова.