Исто лакта микс ,по литар дневно. Плус други течности ,и самиот чај ме зажеднува. Секогаш кога имам суви гради,значи не меки туку суви. А кога имам добиено тие 4-5 дена секој ден обавезно. Ништо друго не пијам.
По она што го пиша пред некој ден мислам дека не ти треба толку чај. Хумана ке е доволно. Вклучи јогурт овесни снегулки и нема да зафали млеко. Течности помагаат ама за лактација бебе на цицка е најбитно. Инстант чај хумана, во зегин го има само. 180 190 денари е. Вкусен и ефикасен.
Има ли и на хумана за доилки , не сум знаела , јас лактамикс го имам и на хумана бебешкиот 4м+ што е во гранули е и тој , баш е вкусен го пијам и него .. Лактамикс ми е при крај да земам нешто др сега , ја не пиев по 1л ја до 2ч на ден оти и други чаеви пиам , ама задоволна сум. И јогурт овес предобро делува исто , најважно е често цицање и одморање мајката ..
Јадам и овесни снегулки со млеко или јогурт, иначе ми кажаа меки гради дека може да значи и постигната лактација, ама јас се мислам дека е некако рано за да постигнам лактација, или тоа нема врска, кај сите различнo е... Јас кога и да стиснам да се проверам, си има млеко.
Мислам дека до 3 чаши само може да се пие од чајот за доилки. Јас го пијам на хип. На мене многу ми помага и чај од коприва и сок од јаболки.
Пелени на 2 ипол-3 саати менуваме, жолто златни се, како путер од кикирики што кажа некој хаха. И добар беше со килажата на педијатар +200 гр. така да не му се секирам, сега за сега.
Ааа тој на хип не го ни гледам веќе , како не 400ки за две обични билки , забегале малце . Имам дома природни ќе си ги пијам . Овој на лакта микс ми се бендиса составот и го земав без размислување , баш ќе го зирнам и тој на хумана , кога веќе не се долевам со кафе бар со чаеви , да се пие нешто
Можно е да е во период кога не сака да цица, а тоа не мора да значи дека немаш млеко. Дополнително, количината на измолзено млеко не е показател за количината на млеко која ја имаш, особено не во период кога си нервозна, а нервозата и напнатоста придонесува да не се испушта млекото. А и секако тука е фактот дека молзењето на скроз различен начин ја стимулира градата во споредба со цицањето, па стварно не треба да те загрижува количината на измолзено млеко. Доколку се решиш да продолжиш да доиш, мој совет е да прекинеш да даваш од шише туку да почнеш да даваш со шприц или чашка. На града ставај го откако малку ке се засити за да не се нервира ако е гладен, а не му иде млеко убаво. За да му доаѓа млеко побрзо, пред цицање можеш да ги масираш под жежок туш, или со топли тетри како облоги, кружни движења околу ареолата. Исто така и при доење исто така прави масажи за стимулација - со ова придонесуваш за побрз let down и плус за зголемување на лактацијата. Во однос на постигнување на длабок фат (мислам дека ти пишуваше за ова, ако не, ќе си прочита на кој му треба) можеш да пробаш да смениш позиција ако во досегашната има проблем за воспоставување на длабок фат. Самата брадавица треба да биде во висина на носето на бебето и да се допира делот меѓу носето и горната усна за да се поттикне да отвори широко. Откако убаво ќе ја отвори устата, брзо ќе му ја пикнеш градата, со тоа што добар дел од ареолата треба да биде внатре и плус брадсвицата. Поентата е да се постигне асиметричен фат. Поврзувањето кожа на кожа помага при воспоставувањето на лактација и ти препорачувсм измеѓу хранења да си се гушкате голички двајцата, многу ќе се поврзете, па дури и мислам дека за брзо време сам ќе си ја бара градата бидејќи тоа им е инстинкт. Никој не може да ти каже што да правиш, но можам да ти кажам дека треба да донесеш одлука со која си ти сигурна и со која се чувствуваш добро. Во ова сте ти и твоето бебе, никој друг, вие сте тие што треба да бидете среќни и задоволни. Што и да одлучишќе биде правилно за вас бидејќи вие сте единствен и уникатен доенечки пар и одлуката никој не треба да ви ја наметне и форсира. Не прочитав други коментари, се надевам дека @Kaetana пишала и дека ќе прочиташ совети кои ќе ти помогнат во натамошното уживање со бебуш
Zdravo majki, Bebus e 8 dena star i konecno nekako uspeavme da se naucime da cicame. Megjutoa vcera, a ete i denes za vreme na cicanje se zakasla i izgubi vozduh. Pomodre celiot i taka edno 15 sekundi bese bez vozduh. Ne mozam da vi opisam vo kkva panika sme za toa vreme doma, sigurno pretpostavuvate. Dali nekoja od vas se soocila so nesto slicno i dali ima nekoe care? Fala mnogu
Да прашам, колку треба да напреснува во килажа на ден, и ма недела? Има нешто некаква табела да се водам по тоа?
Zdravo majki, Imam bebce od 2 meseci. Se rodi mnogu malecka pa od sam start bese na dohrana plus ja stavav na grada no ne znaese da cica pa.projde dosta vreme dodeka se navikna. Vo megjuvreme postojano kombinirav dohrana so majcino. Sega, posle 2 meseci, posle prilicno golem stres, mlekoto mi go snema. Koga se odmolzuvam edvaj 10ml. izleguva. Go doziveav toa mnogu tesko, kako gelem poraz, no prodolziv so vestacko, bebce mora da raste. 5 dena odkako veke ne ja dojam, gradite pocnaa da me bolat, koga ke pritisnam izleguvaat uste nekolku kapki mleko, no ne dovolno, ako ja stavam na grada pocnuva da se nervira sto ne i tece dovolno. Sto treba da se pravi za taa bolka ?