1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мене хип ми е поубав. Хумана е хибискус вкус, башка преблаг

2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.760
    Допаѓања:
    18.498
    Мене ми беше убав хип неколку месеци а земав хумана за проба. Потоа хип ми стана одвратен, сакам поблаги работи. Јас 1 година пиев чај, баш од што ми е вкусен, не дека на 1 година имав проблем со лактација.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.760
    Допаѓања:
    18.498
    Мин 20 гр на ден.

На Bicka77 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  4. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    8.823
    Немој да се оптеретуваш со грамови. Доено бебе не може да напредува секој ден и секоја недела исто. Најдобро е на месец да се мери. Кај мене еднаш за 20 дена качи 400 грама, па за 5 дена 260грама. Води се по пелените нека ти бидат показател. Јас од што се фрустрирав со тие грамажи малку фалеше да се префрлам на ад без потреба.

На mssuniquee, sunmoonstars, Осе и 10 други им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.760
    Допаѓања:
    18.498
    Точно, ама кога збориме за просек, треба барем 29 гр дневно да има. Под тоа не треба да е. Ако е се превземаат мерки.
    Некој ден ке качи 40 па 20 па 50, ама кога се зема просек од месец важно е.

На Lovebug01 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.696
    Допаѓања:
    5.663
    И јас исто мислам , најдобро дека е на месец мерење , освен нормално ако се има потреба почесто да се следе , ако не цица добро , се гледа и дневно и неделно.
    И јас одам на месец кај матичната а на сред месец секако вакцини има па и таму го проверуват и имам увид отприлика. Ама реално и по опуштена сум сега , со второ е подруго се , по не цепкаш грамчиња чуда , важно е дека полне пелени , качува на килажа , спие мирно.

Која беше долната граница месечно @MilaSs12 , 600гр ?

На Осе, Lovebug01 и Fatalnata им се допаѓа ова.
  7. felisitas

felisitas Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    1.154
    Штом има капки млеко значи не е дека скрос го снемало. Мене 2 пати ми се намали на неколку капки ама со измолзување се врати пак во ред. Мене пумпите не ми беа од некоја помош, рачно каде каде повеќе и побрзо вадев. Е сега сме повеќе на измолзено отколку на града ама барем мајчино млеко пие.
    Ако сеуште сакаш да доиш или да го храниш бебето со мајчино макар и молзено да е ти препорачувам да почнеш да измолзувсш. На почеток што почесто, на саат, саат и пол.
    Ќе се зголеми количината па потоа на 2 часа, 2 и пол. Собирај го измолзуваното и дај го место формула. Јас така одржувам лактација и имам секогаш по 2 шишенца од по 120 - 150 мл. залиха во фрижидер. Најчесто го давам свежо ама и ја обновувам таа залиха редовно. Имам и доста замрзнато.

Болката што ја спомна, најверојатно е запушен канал кој мора да се ослободи.
    Прочепкај низ темата има доста совети, пробај прво дај молзено да се засити малце па стави го на града.
    Моето се навикна веќе скрос на шише само заспан фаќа убаво. Затоа ти не му давај од шише, ете има тука совети во вакви случаеви од шприц или од чашка да се дава за да не се одвикне од градата. Јас касно го увидов тоа.

Последна измена: 25 март 2021
    На BabyD0ll, Осе, Fatalnata и 2 други им се допаѓа ова.
  8. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.095

ви благодарам од срце, царици сте

На Izzy_0504 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  9. Sinolicka.

Sinolicka. Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2020
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    403
    Мајки имав настинка пред некој ден и сега кога веќе сум добро осеќам дека немам толку млеко како претходно,градите само наутро ми се тврди а после цицање меки, како да не се полнат пак ама кога ќе пробам да одмолзам млеко има сега не знам дали е доволно а беба сака нонстоп да цица. И како да не и стига.. како да поттикнам пак повеќе млеко да се создава? Пијам лактамикс чајот, јадам овесни снегулки што уште можам ? Имал некој слично искуство инаку бебе ми е 2 месеци

Последна измена: 25 март 2021
  10. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.022
    Допаѓања:
    5.536
    @Kaetana поради целава ситуација со коронава, може да ни кажеш дали можеме да пиеме апчиња како изопринозин или бета глукан нешто нели за превенција?

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. A.n.g.e.l.a.V

A.n.g.e.l.a.V Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    2.402
    Бевме денес на педијатар, бебе првото мерење ( месец и 4 дена ) беше во плус 1200кг, денес ( 25 дена после мерењето ) е плус 660гр само, ептен малку ми се виде. Педијатарот рече добро било, ама да идеме за 1 недела пак да види дали ќе има потреба од дохрана, сеа само на доење е.
    А често цица на 2/2ипол саати, и по цел саат дреме на града некогаш, се плашам гладна да не ми е, немој да немам доволно млеко.

12. Bicka77

Bicka77 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2020
    Пораки:
    1.694
    Допаѓања:
    5.031
    @eli.karameli мислам дека каетана проверува на e-lactancia.org за тоа кои лекови се компатибилни, ја има претходно споделено страната, можеш да ги провериш таму тие што ти се во предвид.

На Kaetana, eli.karameli, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Tacka36

Tacka36 Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2020
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    329
    Denes posle mesec dena na kontrola samo na doenje 600 grama kacila i 4 sm podolga,prv mesec nie,malku se zamisliv vikam kako malku da e,prvoto prviot mesec mi imase kaceno 1kilo i 200 grama,znam deka nema sporedba od dete do dete,ona si cica na 2 saati preku den a navecer na 3 do 4 saati,doktorkata rece super deka bilo i da se vidime za mesec dena

На Kaetana, LivingGlam, Thallia и 4 други им се допаѓа ова.
  14. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Ќе се замешам за бета глукан, јас пијам и дојам, смее да се пие.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Нема секој месец исто да качуваат...
    Иста бев ко тебе ,дури меѓу 5 и 6 месеци само 400 грама качи... Според тој просек 30 грама она не качила доволно ,кога и го реков ова на матичната у топ ме стави.
    Епа или грамажа или цм ,не може двете... Таман си е :)

На Kaetana, Izzy_0504 и A.n.g.e.l.a.V им се допаѓа ова.
  16. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.022
    Допаѓања:
    5.536
    Значи компатибилни се со доење? Кој бета го земате?

17. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    На Health Aid. Пиев на Еуровита, ама веќе нигде не можам да ги најдам, најголемо количество активна супстанца Бета глукан имаа (500мг.), но и најскапи беа, 50 евра. Овие се 1000 и нешто денари, 250мг.

На Kaetana и eli.karameli им се допаѓа ова.
  18. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Бебе почна повеќе да бара за да цица, некогаш цица 15 мин. некогаш само по 5-10 мин. кога како си сака, го оставам. Некако ми се меки градите, ми е страв да не немам млеко па затоа често да бара да цица. :sweat:

На A.n.g.e.l.a.V и BabyD0ll им се допаѓа ова.
  19. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Расте мајка :) му треба повеќе се шири желудниче :inlove:
    Првиот скок така го поминавме цееели три дена на цице,буквално во wc не можев да отидам ,тргни ја плаче :^) или со устето отворено како рипка врти лево десно :inlove:

На Tacka36, CareTee, A.n.g.e.l.a.V и 4 други им се допаѓа ова.
  20. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Ние уште не сме стигнале до скокови, мали сме, тек тогаш што ќе биде, ќе видиме.:rofl:
    Уште ги мислам градиве, како суви ми се некако, аман веќе. :doh:
    :hug::hug::hug: