Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. AnaMarijaAa

AnaMarijaAa Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    656
    Помагајте бебето е 8недели и еве неколку дена вристи се трга од града несака да цица мислам дека ќе полудам

2. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.791
    Допаѓања:
    18.558
    Во скок е најверојатно. Ако не е тоа, грчеви се.

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Често отстранување на млеко е единствен начин на зголемување на количина. Без тоа џабе се сите чаеви пива и овесни каши. Друго - наместо да го оставаш да се доспие и да стане после гладно, давај му да цица уште пред да се разбуди. Почни го будењето со цицање. Така ќе избегнеш да треба да се соочуваш со бебе кое е фрустрирано од глад.. а кога е толку гладно веќе сѐ му смета и не е воопшто отворено за работа. Друго - прави компресии при доење. Симулираат лет даун, и ќе има поголем интерес на града. Вака би требало да успееш да смирите нервози.

На Evertsen, mila89, thelittle17 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Зависи дали се трга на секој подој, или повремено. Ако е повремено, контакт кожа на кожа пред доење, почесто доење, почеста близина, без форсирање на доење или присилно давање на градата. Компресии обавезно при доење. А ако имате мака да одбива до толку да се сомневаш веќе во внесот на млеко, почни со измолзување, хранење со чашка или нешто друго што не е ризик по доењето (не шише), и побарај стручна помош.

На dromka, thelittle17, Ava.84 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    И мојава од вториот скок престана да цица како што цицаше.Чекав да помине скокот да се врати во нормала,јок не бре,мислиш ја коли некој кога ќе види града,вришти,пишти само што ќе ја кренам блузата.И трет скок дојде и помина уште е иста, ако е во добрите ќе поцица пет минути и ќе и текне дека има цице и пак се уклучува сирената,она вреска и јас плачам:sweat: .Мачно ми е цел месец еве, дури не ми се ни пишува, што се не пробав и во затемнета просторија и да ја смирам,да се одмолзувам често не можам,а и не вадам многу млеко,цица само ноќе кога се буди а и тоа е многу малку , повеќе спие.Почна да паѓа и на килажа па морам да додавам АД,а и тоа некогаш не го сака,не знам веќе што да правам.Дали сака да се одбива не ми е јасно,али вака ако продолжи ова е мачење,и јас нервозна и она исто не се издржува,не ни уживам во доењето искрено:sweat:.
    Од бебе цицач првиот месец по кило и нешто ставаше,да се смени 365 степени да не сака да види града:(.

На thelittle17, MilaSs12 и Nane26 им се допаѓа ова.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.791
    Допаѓања:
    18.558
    Многу бебиња се одбиваат овој период. Знам дека е многу тешко. Јас доев и шетавз не сакаше да седам. :drunk:
    Ад проба ли неколку типа?

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Доев без проблем цело време.
    И лекови пиев, антибиотици+витамини.
    Носев маска првите два дена,но кога пројави симптоми и бебе ја фрлив и не ставив пак.
    Форсирав доење дури и почесто од претходно, цело време ми беше на града за да прима повеќе млеко.

На sweet-17 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    И моето бебе правеше проблеми, па така ја заучив легната да цица, што сега ми смета. Прво и давав цуцла да се потсмири а потоа подметнував цице. Доев некогаш стоечки со нишкање... Уште со стој на раце да пробав, а ако шушнеше некој престануваше и немаше шанса да се врати на цице. Пробав молзено мое да и дадам нејќеше ни тоа ... Очекував како на летоците за доење-насмеана мајка со бебуле кротко, а уствари може да е баш борба без оглед што имаш млеко. Само дека ми е второ бебе па овојпат не сум изненадена. Сега еве пет месеци има, некои денови убаво цица да ти е мерак, а други ми врти глава и ако инсистирам плаче, во секој случај подобро е. Мислам ќе помине и кај вас ама треба да се издржи. После кога ќе пораснат па ќе бараат сами цице :)

На thelittle17, azelea и kanella им се допаѓа ова.
  9. ...Arthemisia...

...Arthemisia... Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    808
    Јас Про баланс бејби ги користев, супер беа.
    Не само што можеш, туку е и пожелно, затоа што ќе го снабдиш со антитела. Јас прележав во бременост и перијатарот ми рече дека се додека цица е безбедна од вирусот, заради што имав добар резултат за антитела.

На thelittle17 и sweet-17 им се допаѓа ова.
  10. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    @Kaetana и сите други што може совет да ми дадат.
    Бебе е 10 дена, од старт фана града и да цица, имам млеко но проблем ми е повраќањето и задавувањето додека цица, жива ненаспана сум скокам у сон а проверувам од страв да не се удави, да не повраќа. Сите ми викаат спиј додека спир она ама мижам со едно око, а мрдне скокам и ја проверувам дали дише да не е удавена и само и ја вртам главата на страна...
    Цица убаво на пример се, и на крајот веќе осеќам заспива на цицка, не голта а шмука, и ја допирам по увце, по раче, ноџе за да не спие, за да дојдеме до 20 30 минути ефективно цицање, и тогаш или ќе се закашла, ќе се удави, па се вцрвува одма, кашла, ја вртам одма ја тапшам по грбче, или ако заврше со цицање ја чекам да ждригне и ем ќе ждригне ем ќе поврате, или не ждрига, повраќа по 2 3 пати.
    Според мене се прејадува, ама како да знам да ја прекинам, да ја тргнам од града пред да почне да и залетнува или да не повраќа толку? Викаат сите не ја прекинувај, сама си знае колку и е доста, ама очигледно незнае она.
    Или од што друго може да е?
    Дали има врска положбата што јас седам навалена или што сум полулегната и она е полулегната ама секогаш накај мене свртена е и главчето и е поткренато.
    Незнам што друго може да е...

На ...Arthemisia... му/ѝ се допаѓа ова.
  11. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Еееее, исто со повраќањето, лакомо бебе е, и не знае за доста, толку мали не знаат, а и не можеш да знаеш ни ти кога му е доста на бебето, кај мене напредува во килажа иако си повраќа и бљуцка, викаат нормално било, педијатар секако, јас се навикнав веќе, одма го кревам да ждригне, и после може пак да си подповрати, нема спас (facepalm) само мењам лигавчиња, и го пресоблакам, од тоа повраќаниците ми е преку глава, ама чим сите ми рекоа дека е нормална појава и чим напредува во килажа да не се секирам, не се секирам веќе.:makeup:
    Закашлување исто, не ја терај со сила да цица, колку сака толку, и јас како тебе го вртам на меше и го тапкам, и тоа 5 секунди трае, и пак си бара да цица.
    Моево се плаши кога повраќа и одма го земам во раце, сите пози на доење ги пробав, ама пак си повраќа, и веќе не го мислам зошто за еден месец е напреднато 1кг и 300 гр. Така да не му се секирај многу, се ќе си биде како што треба, и спиј си раат, бебка сама ќе те разбуди кога ќе е гладна.:hug:

На natasam, Skorpija25, ivance.. и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    808
    Еве ти сум јас со давењето :D Ќе
    цица, ќе заспие на сред цицање и ќе се задави, па превртува очи, па се тапкаме да се искашла и ајдеее, пак на цице :D и јас едно време ја будев цело време демек не е донајадена, па ја чешкав за ноџињата и ќе се прејадеше и ми повраќаше, пошо мака мачиме за ждригање. Сега веќе не ја будам, и секако убаво си напредува, а ова со давењето на цицка, отрпнав веќе не се плашам, тоа е, лакома си е а ѝ се спие :lol:

На Nefertiti. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Bebe ne mi ja saka ednata cicka ama ic...borba e za da goltne 2-3 pati od nea. Taa bradavica e malce pomala i nejke da ja vidi. Ke ja stavam prvo se trga, posle nekolku obidi ke fati ama labavo i e pa lezi taka ne prai nisto,pa pak se trga i na kraj vristi po drugata. Silikonska isto ne saka,koa ke stavam istovo se desava. Jas ja molzam intenzivno za da ne presusi. Vo bolnica mi rekoa koga ke i zajaknela i koga.ke se povlecela napred dolnata vilica valjda ke idelo polesno a do togas ne znam sto da pravime. Imav idea pred da i ja dadam so pumpata da ja izvlecam malce bradavicata pa taka nekako da fati....imate li nekoja druga idea?

14. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    808
    Извлечи ја со пумпа, и дај и прво да цица од неа.

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Keti84

Keti84 Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    266
    Оф , да се тешам со вас, значи не сум сама со повраќаниците и давењето и неспиењето @Nefertiti. @thelittle17 @...Arthemisia...
    Си викам минлив период е ,ќе пораснат :D а до тогаш чувај ми боже живците и силата

На natasam, ...Arthemisia..., Nefertiti. и 2 други им се допаѓа ова.
  16. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Има ли ставови за електронска цигара со доење? Не интензивно, со кафе понекогаш..:D

17. MinnaAnne

MinnaAnne Истакнат член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    343
    Допаѓања:
    778
    Издржи до 2.5/3 месеци. Моето тогаш престана со давење. До тогаш белее коса тоа е...

На Keti84, Nefertiti. и thelittle17 им се допаѓа ова.
  18. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    И јас викам кога ќе помине, за повраќањето оттрпнав, ама со грчевиве уште сум слаба, само чекам што побрзо да поминат тие, лакомо бебе не знае за доста. Се и сфашта пробав и тоа е, некој ден е супер, некој ден е збеснат.

На Keti84 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.791
    Допаѓања:
    18.558
    Цигара е цигара и нема ставови. Цигари и доење не. Малку е загаден воздухот, па уште цигари да додаваш.

На andromedae, Chuchanov, Pacient srna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. ...Arthemisia...

Се зачлени на:
    21 јануари 2015
    Пораки:
    278
    Допаѓања:
    808
    Мислам дека никотинот е присутен и во електронската, така што од тој аспект не прави многу разлика дали ќе е електронска или обична.
    Кога ќе ми текне дека бев пушач повеќе од 10 години пред да забременам,а сега ако видам и по улица да пуши некој со количката заобиколувам на растојание... став за другите немам, ама за себе можам да кажам дека нема да запалам никаква цигара додека дојам, а ни понатаму.

На Kaetana, Skorpija25, MinnaAnne и 3 други им се допаѓа ова.