Другарке и те како е можно. Од 19 часот до сега мојава цицаше 7 пати може, значи толку е лакома, се сака на цицка да е, и така слатко си голта, ужива бе, и на крајот се лигаве само шмука и заспива на цицка. Ако ја тргнам за да ја ждригнам се расонува и рика на цел глас, смрт ми е ждригањето значи, а инаку да не ја ждригам одма у креветче или гнездо да ја ставам ќе продолже без мака. На секое ли ги ждригнувате вие? Утре сме на контрола и вакцина, баш да видам како напредува што јаде нонстоп и плус што си повраќа.
I jas go mrazam zdriganjeto....ista situacija ke zaspie komirana na cicka morala da zdrigne i posle gledame levo desno use saat vreme
Ја ноќе кога ќе заспиеше не го ждригав само не ми текнува која недела веше. Се сеќавам првите денови ја го ждригам тој кома. Писле прекинав ноќе. Првите ноќи бдеев над него да не поврати после видов дека нема проблем и толку. Почетокот беше цицање+ ад, после само ад...
Јас моето вечерно време никогаш не го ждригнувам исто и преку ден ако е заспано на цице(скоро 3 месеци сме) , ако не ждригне ќе излезе како гас или ќе си бљуцне малку, мислам дека тоа не е проблем само што со тоа им олеснуваме побргу да им излезе насобраниот воздух. Пробај види како ќе ти реагира детето надгледувај некое време ако не и прави многу проблем или грчеви остај бебе да се наспие
Мислам дека не постои мајка шо не го мрази на почетокот мислам дека ќе се збудалев, по 45 минути не ждригаше па ќе се разбудеше, па јово на ново...а тогаш не ни лапаше многу воздух... сега ми се чини повеќе воздух голта отколку млеко, ама пак и полесно е и ждригањето, за 5 мин макс ждрига како маж после скара ако не ми успева, ја легнувам на грб, и чекам да почне да негодува, да прета и да кенка и тогаш ја кревам. Исто многу корисно, стомачето треба да и е на рамо, а не градите. Така побрзо ждрига. Не ми се ризикува да ја легнам без ждригање, дека последниот пат кога го направив тоа, во млазови ми исповрати... не сум сигурна дека е ради тоа, ама се поклопи до 3 месеци се тешам, после полесно е...
Taka i mene mi rekoa posle 3 mes naucuvale da zdrignat. Jas nekogas ja prevrtuva na dlankata da mi e stomakot i kao da ide pobrzo mada 2.nedeli e beba za.se.mi e rano da se.kaze. Nego vcera jadev riba so limon odozgora vecerta bebe mi se isfrli malce na liceto kao sitni bubilicki ziva ke se izedam kako zaboraiv deka ne treba. Denes veke samo crvrnko e se nadevam ke se.povlece. se zaboraiv babive zborea kako za nas im vikale da davaat voda so nekolku kapki limon posle doenje da ne sme dehidrirale
Не знам зошто мислиш дека не треба да јадеш риба или лимон... не верувам дека од тоа се бубулиците. Види во тема Прашањс по здравјето на бебињата, разговараме точно за тоа со @thelittle17 и @Bicka77
Смени позиции на доење. Можно е да повраќа и од вишок млекце, како и од вишок воздух. Ако имаш поинтензивен рефлекс на испуштање на млекото можно е да е истиот причина, особено што пишуваш дека се задавува. Најважно е да напредува, без разлика на повраќањето. Измолзи малце пред доење. Фати го првиот млаз со крпа, па после дај да цица. Дои строго во биолошка позиција, или во коала позиција. Добро позиционирање знае чуда да направи. Извини, ама не разбирам. Дали ти имаш една града (без никаква намера нели да бидам сфатена погрешно) или едноставно даваш една града од подој? Бидејќи бебето е тоа што треба да одлучи колку гради од подој сака... се дава едната, се следи голтање, рефлекс на испуштање, кога бебето ќе смени од нутритивно во ненутритивно цицање, се прават компресии.. и кога и покрај компресии не е заинтересирано, се нуди другата града. Ако ја прифати, ок. Ако не, повторно ок. Ама бебето треба да си каже. Извини доколку тоа кај вас не е возможно. Општо пишувам генерална препорака. И не е само килажата. Се следат пелени, расположение на бебето, ефективност на подојот... Ако напредува добро и е задоволно, да. Како што е сосем во ред да цицаат на 1 час, така е ок и на 3.5 па и 4 часа. Секако, внимавај ти на твоите гради, да не дојде до преполнување, грутки и сл.
@Kaetana Само од една града цица, на вторава ама ич млеко нема.. И нудам ја фаќа влече но за кратко пушта.Дури и кога се одмолзувам ништо не вадам Пелени полни но не како порано, вчера ја однесов баш заради ова на педијатар рече без грижа добро напредува. А за чудо на левата каде не дои минатиот месец завршив на антибиотик од грутки, бев вкочанета од болки и пак на измолзување ништо не вадев
Ke se umesam ama taa sto ne ti ja saka mora da ja molzis redovno dur ne ja fati. Nie isti bevme ednata od start ne ja sakase deka bradavicata e malce pomala ne mozese da ja fati. Silikonska ne sakase, prvata vecer doma mislev ke eksplodira maz mi vo 8 sabajle bese vo apteka po pumpa. Dur se naucime od edna cica druga molzam. Sega mi ja faka ama prvo na pumpa ja stavam taa 2 min za da ja izvlece. Probaj molzi da se vrati mlekoto i vidi zaso ne ti ja faka pa nekako probaj da ja fati
@Kaetana @Chanell* @Annath и останатите, дајте препорака за јак кортико маст или крема кои одат со доење. Рацете ми се партал од средства за чистење.
Така излезе, поминаа реакците од вакцината, се врати во нормала, и сеа е во скок . Уште на глава не стојам за да цица. Скроз е незаентересирана за цицање, се врти лево/десно, не сака да фати во било која положба, почне да цица, па ја плука, па ја бара...
Да не е тој скокот на 12 недела, тогаш се такви одбиваат цице или премногу цицаат.Се сеќавам и кај мене големата како голем цицац, неколку дена не сакаше града.Одмолзував за да не си направам проблем и чекав да посака Со ова сега се плашам да помислам.
Тој е . Јас се чудев што е ( не ми текна дека скок може да е) мијам гради, проверувам да не имам добиено па да ми се сменил вкусот на млекото.. исто од голем љубител на цице, ако е расположена и и понудуш да цица ќе лизне само ( ја пробува со јазичето, како сладолед да е ) и се смее и си се трга, а ако не е расположена вреска на цел глас.
Кај мене така малата прво лизнува па фаќа града, некогаш кога не е гладна дури и нагон на повраќање и иде како бљак.Интересни се да се живи и здрави, а ние ќе си трпиме скок , па запче итн.
Не е кортико, ама го има истиот ефект, барем кај мене. Во Зегин ја има, 600-700 денари, ефикасна се покажа кај мене, кога имав неуродерматитис, и уште ја користам, оти рацете ми се сушат и пукаат оти постојано ги мијам и дезинфицирам, особено на работа. Намали со средствата за чистење, или носи ракавици кога чистиш.
Не знам дали Адвантан се наоѓа моментално по аптеките, тој оди со доење и е за таа намена. Другите не се препорачливи. Ова не е кортико а е доста ефикасно за регенерација на оштетената кожа,околу 700-800ден е.
Правев генералка на стан, па имаше доста рибање пред да се вселиме. Овие како крема за раце ли се користат? Фала.