Мислам дека сама си го даде одговорот, бебе цело време ако цица, нема кога да се одмолзеш, млекото си надоаѓа колку што му е на бебе потребно. Не се секирај.
Имаш воспоставена лактација и немаш потреба да пумпаш. Бебе не е гладно, супер напредува. Зошто сакаш да имаш резерви?
I moeto ima mesec ama uste ponudava ne mi e sredena pa sekoja vecer pumpam po edna kesa za da ne eksplodiram i pravi da ti kazam ne znam sto ke mi se tolku. Na pocetokot i poveke od edna kesa na den imav poso ednata cicka nejkese da mi ja fati. Uzivaj si vaka pomirno ti e, jas so elektricna pumpam pa vise mi e zamaranje a i zamrzivacov poln. Stom bebe polni peleni i napreduva ko sto treba taman ti e mlekoto uzivaj si
Работи со стручно лице за проблемот. Ви треба некој кој ќе ве провери - ќе ве види. Јасна од срце ја препорачувам. Додека да ве видат - одржувај лактација, молзење на 2-2.5 часа преку ден и по можност хранење со шприц / лажичка. Не дохранувај со шише. Толку методи има што се погодни со доење и не претставуваат ризик... Одбери било која од нив. Со шишето може да си направиш проблем бидејќи е потенцијален ризик за доење (заради повеќе причини). Болка во градите или брадавиците? Без разлика. Болка не треба да има воопшто! Ако е бебето поспано, молзи се после подој и давај плус измолзено. Може да е нормално, а може и да ти треба поголем стимул ако е бебето пример поспано од жолтица. Доење и измолзување. Интензивно. На секои 2-3 часа. И дење и ноќе. Ако е со пумпа - се завршува рачно на крај. Што побрзо и поинтензивно. Доцнење на оваа фаза на надоаѓање на млекото е можна (5 ден, 7 ден...) ама најверојатно се должи на тоа што досега сте немале доволно стимулации на градите, и сте немале контакт со бебето во оној интензитет кој што сте требале да имате. Рачно измолзување со претходна масажа на градите... И да е со пумпа - се завршува рачно. Барајте на youtube: Hand expression colostrum stanford university Hands on pumping Интензивни стимулации... И ако нема некој посебен ефект за 2-3 дена барајте стручна помош! Видов дека е и воспаление на уши. Душиче. Сигурно и тоа сметало. Како сте сега? Доби ли терапија? Дохранување на града е најдобар избор во сите ситуации, не само во оваа. Ама во оваа е голем фактор кој би го спасил доењето.
Здраво, би сакала ако знае некој да ми одговори, вчера почнав со вагиналети Neo-Penotran Forte, ми ги препиша гинеколог поради исцедок, но денес читам во упатството дека треба да се прекине со доење дури се користат, а јас веќе една ставив вчера и доев. Ќе ја тагнам @Kaetana знам дека е добро упатена на темава, се надевам дека ќе можи да ми помогни таа или некоја друга членка. Ќе ставам и слика од вагиналетите.
Јас искрено не слушав никој, кога мислев дека не му се потребни ги прекинав, па потоа и денските подои ги прекинав постепено, до годинка секако му се потребни ноќните подои. Си го знаеш детето, сепак мајчинска интуиција е, на сила ништо не е добро, и сите дечиња не се исто спремни. Пример братучетка ми прекина наеднаш и нокно и денско на годинка, сметаше дека и е доста со цицање. Една другарка на 4 месеци, другата на 7 месеци ги одбија. Имаа млеко ама не сакаа да дојат веќе. Јас до годинка не би скратувала, ама секој си одлучува за свое дете, не сум најмајка, и не можам да знам како е во туга кожа. Јас години доев , и искрено откако престанав се одморив и наспав, сепак не е лесно и за мајката доењето. Бара и трпение, и време, и повеќе дома си заробен, ама за убаво е Да одморам уште некој месец пак ќе ве дружам со цицање
Јас искрено не планирам да ги скратам ноќните подои оти бебе има 4 ипол месеци ама навечер ако не и понудам, сама не бара да цица. Затоа ме интересираше најмногу друго мислење.
Па сакав да си имам нешто резерва, чисто ако морам некаде без бебе да одам, иако повеќе ми беше за проба да видам колку можам да измолзам, па малку се загрижив. Но штом нема простор за паника добро е. Фала ви
Се сложувам дека бара трпение и време целиот процес на доење, за секоја мајка е најтежок, ама кога ќе се навикнеш е преубаво поврзување со бебето, јас да имам млеко до 1 година не би го одбивала сигурно, а за ноќни подои после 6 месеци би скратила. Е сега, не се сложувам со тоа дека си заробен дома, баш напротив можеш колку сакаш да шеташ, си ја носиш секаде храната за бебето со тебе, и можеш да му дадеш кога ќе посака, јас го дојам и кога сме излезени надвор, и во парк, на клупа, секаде каде што ќе е гладен син ми, ставам тетеа пелена и си терам, не се замарам за коментари, за мене е баш олеснување тоа што дојам и што не треба да му ја мислам, да се враќам дома, и на бебко можам кога ќе посака да му дадам да цица.
И јас мислев дека ке дојам 12, ама 21 месеци биднаа. Ке се приспособиш според бебе и ке видиш со кое темпо ке доиш.
Моето бебче со поголема помош од сестрите за доење си фати да си цицка. Сега е супер. Се измолзувам два до три пати на ден и млеку ми надоаѓа многу. Градите ми се преполни и многу зголемени ☺. До кога од прилика ќе треба да се измолзувам. Кога бебчето ќе почне побејќе да го конзумира млекото?. Мислам дека околу месец дена дека се измолзував со претходните две деца...ама сум заборавила. Сега бебчето е старо 12 дена валда за две три недели наместо 3 пати ќе се молзам два пати, а што велите? Потсетете ме малку
Имаш рани? Рагади? Дали е деформирана брадавицата после подој? Црвенило? Мораш да видиш што е причината и да работиш на нејзино отклонување. Може многу работи да бидат - од плиток фат, вазоспазам.... до инфекција. Кратење на ноќни подои подразбира кога бебето бара, а мајката намерно крати.. ако бебенцето не бара - не е кратење туку е следење на темпото и доење на барање на бебето. Ако добро си напредува - можеш да престанеш да нудиш. Ама до година обично менуваат. Периоди ќе ги спијат, после - дошол скок, заб, регресија... Така да... Јас би рекла бидете спремни на многу промени.
@lilo одмолзувањето полека се трга, во зависност од тоа колку ефективно цица бебето и колку мл добива измолзено. И при тоа гледаш да полни пелени со релативно ист интензитет, и гледаш килажата да си оди нагоре.
Devojki vekje sme 12 dena, a mleko nikako povekje od 30 ml od dvete gradi. Maliot e pomrzliv zaspiva na grada go stipkam go cepkam teshko ide a molzeno pie ama max vadam 30 ml. Mislam deka vekje treba povekje ml da vadam... pijam caj , od denes i apcinja, jadam proteini, se molzam.. ne znam vekje kako da srimuliram.. imalo li vakov slucaj da nema prvite nedeli pa.potoa da nadojde mleko??? Fala vi, pozddav
Можеби не е за тука прашањево ама морам да прашам. Дали смеам да пијам гел од алое вера и калинка од Натура Терапи бидејќи дојам?
Еве во мојот случај бев пишувала и предходно дека градите од почеток ми се меки, пробав само еднаш да се одмолзам и само 50мл од двете гради(бебе напредува повеќе од килограм месечно, веќе сме 3 месеци) , знаеш како велат бебе колку може да исмука ниту една пумпа неможе да извади, следи полни пелени и качување на грамажа, најдобар стимулатор за млеко е самото бебе, доколку немаш проблем со грутки и болки во градите немој да се разочаруваш дека неможиш да одмолзиш а и не мораш. Едноставно твоето тело произведува колку му е потребно на твоето малечко. Ставај го на града секогаш кога е будно, расоблечи го па имајте контакт skin to skin што почесто, ако тешко се буди малку разлади му лиценце, види што ќе успее, на почетокот мојата беше постојано на града дури и заспана, како растат подоите ќе стануваат пократки и на поголемо растојание.
Месецов само 250 грама ми качи малата. Што мислите? Дали е океј да почнам со кашички од 4 месеци? Знам рано е, но и она слабо почна да напредува..