Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    Бебе изпуштено од болница 2900 сега има 15 дена денес измерена 2800 падната е а ја дојам. Она цица интезивно 5 мин и после тоа заспива недојадена е. Ми кажа педојатарот да ја дохранувам со аптамил 1 . Незнам што да правам пробувам со моете млеко бидејки јас имам амс не знам да ја дојам. Дали да и давам дополна? Ке де одвикне од моето. Да пробаме ли барем уште неколку дена или би било многу опасно? Се плашам цел ден плачам, кало може да дум толку неспособна да не знам детето да си го надојам :(

На Sandrus17 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    18.586
    Со колку ве испуштија од болница?
    Пелени колку полни?
    Си пробала ли да даваш измолзувано со шприц? Така нема ризик од одбивање.

3. marija99992

marija99992 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    234
    Допаѓања:
    183
    3100 bese ja ispustija 2900 sega e 2800 eve sega probuvam ja budam za da cica megutoa povrati... ke probam i jas da se izmolzuvam taka da i davam.. a inace si kaka po 3-4 pati na den i si mocka nz zosto ne kacuva togas?

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Не си неспособна мајка!Таква нема!
    Исто би те советувала како мила да се молзиш и да даваш со шприц, за да видиш по колку внрсува.Исто буди ја на 2 ч и храни ја ,дури и навечер. Твојот случај е повеќе за стручно лице .Еве @Kaetana може ќе ти помогне дури и од лично искуство.

На Kaetana, Bicka77, minne992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    18.586
    Ке ја означам @Kaetana која ке ти се најде повеќе од сите. Стручна е и ке ти даде најдобри совети. На инстаграм побарај doenje so ljubov.

На Kaetana и thelittle17 им се допаѓа ова.
  6. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    603
    На колку време ти цица? Дали чувствуваш дека влече и голта? Дали полни пелени? Дали е мирна или плаче и дали има жолтица? Мене матичната на недела дена од кога е родена ме извади од памет со помала килажа од она што беше напишано во исписот од ГАК. Бидејки бебенцето и делуваше дека е ок замоли на нејзината вага пак да се мериме за 7 дена каде се виде дека има нормален напредок. Дете ако е гладно нема да биде мирно, ќе вреска, барем за тоа има инстинкт.... мајка не се стресувај бидејки така највеќе наштетуваш на млекото.

На dromka, thelittle17, marija99992 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    I mojata zaspivase na pocetok mi rekoa da ja dojam rasoblecena samo po bodi...imase efekt ova

На KittyCat:) и marija99992 им се допаѓа ова.
  8. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.585
    Нема неспособна мајка !!
    Многу е важно дали се на иста вага мерењата ,ако не мој совет е таа една недела да не даваш формула ,форсирај доење ете ти пишале распблечи го ,исто и жолтица да не има ,за ова на сонце. Или ако е многу облечено може да е поспанио.
    Скокоткај по ноџињата да се разбуди промени и пелена и стави да цица. :)

На dromka му/ѝ се допаѓа ова.
  9. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Другарки стигнав јас и во оваа тема да пишувам. :sun:

Се породив во саботата, веднаш го ставија бебе на града за стимулација и форсираа често да го ставам за да ме стимулира.
    Првите 24ч не му дадоа ништо.
    Вториот ден од сабајле го ставив на града да цица, после тоа му дадоа ад 15мл. Цел ден беше со мене, на 2ч го ставав на гради, почна колострум да ми рече. Вечерта уште 15мл ад.

Денес трет ден, цело време е само на града. Сам бара на 1ч. Цица само 10тина минути и секое тргање голта. После 7-15 мин заспива и си се трга, не сака да цица повеќе. Градите ми се преполни. Тој од едната цица, од другата ми течи млеко.
    Го зедоа пред некое време (уште сме на болница, преку ноќта се во друга соба бебињата) и им побарав пумпа за да се измолзам. Се молзев околу 40 минути после последното доење. Молзев 10 минути на една, 10 минути на друга града. Измолзив околу 40мл. Таман ќе му дадат во текот на ноќта.

Е сѐ тоа супер, ама мене градите ми горат, чувствувам дека пак се полнат. Ги прашав дали пак да молзам по некое време, ми рекоа не за да не правам хиперстимулација.
    Совет искусни мајки?
    Океј е што натопив влошки со вода и ги ставив да се изладам малку? За дома ако е вака исто (утре сабајле си одиме) што да правам?

На mssuniquee, KittyCat:) и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  10. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.441
    Допаѓања:
    8.823
    Честитки и добредојде во оваа тема, долг доенечки стаж да си имаш :inlove:Такво е чувството првите денови, барем мене така ми беше, колку и да молзев пак ми беа полни, тешки и ми гореа. Најверојатно не се разработани млечните канали па затоа е така. Побарај термофорчиња и масирај ги за да не ти се направат грутки. Или влези под туш со топла вода и масирај нежно со кружни движења додела осетиш олеснување. Одмолзувај се после секој подој на 3 часа.

На MilaSs12, thelittle17 и IRBBB им се допаѓа ова.
  11. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Фала ти бубамарче. :sun:

Значи, само масажа кога ми е така, а одмолзување на 3ч?
    Ладни облоги не? :|

12. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    33.899
    Прво бебе да цица па ако уште ти се тврди одмолзи малку.Доволно е колку да не ги чуствуваш тврди некој 5мин.АД можеш да исклучиш штом имаш млеко.Секогаш прво под топол туш масажичка, молзиш и после ладна облога.Нека ти е со лесно долг и без проблеми доеничи стаж ти посакувам:angel:.

На dromka, Kaetana, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Cestitki i so sreka. I jas bev ista odednas nadojde mnogu mleko vo bolnica, po preku 150 ml vadev od molzenje( ne mi dadoa vtoro sise da punam). Obavezno pumpa da si imas doma, jas se zeznav ne kupiv na iskacanje rekoa demek probaj izdrzi bebe samo da prazni da ne napravis hiperstimulacija. Prvata nok doma edvaj izdrzav,od prepolneti goris, vrat glava se me bolese....maz mi vo 8 sabajle bese pred apteka po pumpa i kesi za mrznenje.
    Kako sto ti pisale posle podoj molzi samo ako e uste tvrda i teska i toa kolku da omekne po 5 min(za elektricna pumpa). Moeto bebe seuste cica samo od edna grada na podoj na pocetokot drugata ja molzev. I obavezno navecer pred spienje odmolzi gi ubavo dvete zasto preku nokta se sozdava poveke i ke se budis od bolka i cel krevet napraven lom od mleko sto tecelo. So lesno majka

На MilaSs12 и IRBBB им се допаѓа ова.
  14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Фала срнче. :f:
    Имам дома пумпа, спремна е.
    Утрински подој му мереа, за 10 минути од едната града исцица 100мл. После тоа го нудев, не сакаше веќе. Ептен е лаком или пак премногу млеко му течи, оти трга, голта неколку пати, се трга од мене, бљуцка и продолжува со цицање.

И тука ми спомнаа за некакви ќеси што се ставале во замрзнувач за ладење на градите? Какви се? Мм да го пратам да купи, да знам шо да бара. :D

Ако продолжи вака само од една града да цица, другата да ја молзам или да чекам да побара пак за цицање и таа града да ја понудам?

На KittyCat:), ivance.., MilaSs12 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Kesi za mrznenje na mlekoto koristev jas. Na gradite nisto ne sum stavala samo prvite denovi sise so vrela voda za da podomeknat za molzenje deka mnogu se polnea. Na pocetokot stom osekam tezina vo gradata molzev za da stimuliram poso i kaj mene isto bese tecese ovaa se davese. Duri i koga ostavav navecer maz mi so medela calma da ja rani ne sakase zaso od calmata potesko i bese da.vlece:D
    Sega veke ne molzam preku den tuku vnimavam sekoj podoj razlicna da i dadam. Gi osekam malku teski ama stom se nacica odma olesnuvaat i ne e toa istoto tesko sto ne se trpi kako na pocetokot. Sega molzam samo navecer za da mozam da spijam, a i bebe navecer vrzuva po 5 saati son taka da taman mi e, ke ja nacicam zaspijam, ke se izmolzam i vo krevet. Bebe e mesec i nekoj den. Ke si vidis po sebe, ako osetis kako grutki ili mnogu tezina odma pumpa vo race. Mene od tezina i vratot i glavata nenormalno me bolea na pocetokot dur ne se izmolzam.

Da se dopolnam kako merea kolku pie na doenje?

На MilaSs12 и IRBBB им се допаѓа ова.
  16. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.314
    Допаѓања:
    33.652
    Го мерат гол, само со пелена пред подој, го облекуваат, ми го даваат за доење (ми рекоа по 15 мин на града, ама не цицаше толку), после пак го слекоа по пелена и го мереа. Разликата од тежината по и пред подој е исцицаното млеко. Така ми објаснија.

Тие кесите во аптека да ги барам или дм? Или на трето место? :wasntme:

17. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.413
    Допаѓања:
    9.013
    Na moevo ne mu praea vaka ama nema vrska sea si napreduva super taka da se e ok. Kesite od apteka gi zimav jas, zemav prviot pat na medela demek da odgovarale na pumpata ama izgor se, pa slednite na nuk gi zimam i tie odgovaraat em poveke ml sobiraat

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    4.871
    Се мислам дали да земам пумпа за одмолзување,вака бебушка си цица но некако ми е страв дане немам доволно млеко можда е добро да се измолзувам да имам повеќе? Кога цица од една града ми омекнува како да ја празни и не ми се градите така тврди се случува како што цица на два саати отприлика и градите да не ми се така тврди и тоа ми прави страв какво ми е млекото дали и е доволно ,затоа не знам дали одмолзувањето би било добро би придонесло за подобра лактација? Вака испаѓа колку цица толку млеко имам изгледа,на почеток ваква несигурност е нормална се надевам :D

19. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Леле, браво за Плодност :l:
    Ова е реткост да мерат подој во болница, ептен си среќлија! Во другиве болници само набутај шприцот или шишето и завршена работа :x

Откако ќе се нацица од едната понуди ја и другата. Ако не сака тогаш одмолзи ја, потребно е на почетокот да имаш еднаква стимулација на градите за да се воспостави нормална лактација.

@lovely91 колкаво е бебето? Дали е мерено до сега и дали полни редовно пелени? Тука е одговорот на твоето прашање.

На dromka, Kaetana, marija99992 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.563
    Допаѓања:
    4.871
    Денес прави точно две недели,четврток сме на вакцина па тогаш ке ја мерат и ќе видиме,вчера беше покакана само два пати во 24 сати :| а претходните денови до два три пати во 24 саати