1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    А мочкани пелени? Ако доволно ги полни немаш простор за грижи, ниту за дилема за купување пумпа (можда и нема да ти треба) ,чекај да го поминете мерењето. И обавезно пиши ни тука како сте поминале :)

На dromka, Kaetana, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. lovely91

lovely91 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2010
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    4.927
    Има и мочкани па валда е ок ама пусти страв :Dајде ке видиме после контрола мерењето ке каже :)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.442
    Допаѓања:
    8.827
    @IRBBB ладни облоги не сум ставала, во болница сестра доаѓаше да ме провери, виде дека се тврди и ми даде термофорчиња. После тоа давав да цица, па молзев. Во Ремедика на секои 3 часа ги хранат бебињата, е сега пошо јас имав млеко, прво цицаше па му даваа од моето. Ама јас кога ќе беше бебе со мене во соба, ја ставав на града секогаш кога ќе осетев тежина, не гледав на саат, па молзеното никогаш не го допиваше. Е сега ако имаш веќе премногу, тоа е друг муабет, може тогаш ладни облоги, знам другарки што ми имаат кажувано дури и листови зелка ставале од што имале премногу.

На IRBBB, MilaSs12 и thelittle17 им се допаѓа ова.
  4. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    @IRBBB добредојде другарке:hug: и честито на бебче, да е живо и здраво.
    Јас имав многу проблем со цврсти и жешки гради, качив и температура после пораѓај одма таа ден и следната ноќ, не дадив во картон да ми запишат пошто знаев дека е од градите од многу надојдено млеко, ставав зелка листови верувај најмногу помага, постојано држев на градите 3 дена и тоа најмногу ми помогна со цврстите и болни гради, и бебе на 2.5 до 3 часа обавезно му давав да цица и после обавезно се домолзував, така и плус повеќе млеко ќе ти надојде и побрзо ќе се воспоставе лактација.
    За некој ден веќе градите така ми станаа помеки и се воспостави лактација без да фанам мастит или грутки поголеми, имав грутки помали да, но со цицање бебе си ги разбиваше на секој подој и плус се домолзував ако после цицање уште стојат.
    Уживај во доењето и гушкањето со бебче, најубав период ви следи.:)

На IRBBB, thelittle17, ivance.. и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    А за колку време постигна лактација?
    Моево бебче има 2 недели и се премачив со измолзување. Навечер десната града ќе ми експлодира. Се молзам по 4 до 5 пати во денот по околу 50 до 60 мл од града. Незнам до кога ќе биде така.

6. thelittle17

thelittle17 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Се молзеш дека не доцицува бебе или дека ти се тврди и после подој градите? Гледај да го ставаш почесто да цица, ако треба и на пола саат, ако сака, не со сила. За да не се молзеш, а и така се воспоставува побрзо лактација, јас за 2 недели имав постигнато лактација и меки гради, првата недела се измачив за бебе да фати да цица, плачеше мнооогу, ама после откако се научи цицаше и на пола саат, сега сме 2 месеци и си цица на 2 часа, некогаш и 3.

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    Treba da podnamaluvas molzenjeto za da se sredi. Mojata e 1 mesec uste ne e skroz sredeno ama molzam samo navecer i ne sekoj den veke

На lilo му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    A navecer kako ste? Ti vrzuva poveke saati spienje?

9. Ani297

Ani297 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2020
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    254
    Добра вечер има ли некој што дои со силиконски брадавици ние сме 5 месеци и од почеток сме со силиконски но бебе не напредва многу само 200 грама месецов а вака си изгледа буцка не плаче навечер си спие цело време весела си е. Матичната ми предложи да почнам со каши. Е сега ме интересира дали може да е до силиконските што не напредува а млеко си имам.

10. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    Sto ne probas 1 nedela/mesec bez niv?

11. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    За наврчер и за спиење сме катастрофа, грчеви има се грчи уште навечер, и се буди на саат време, жива ненаспана сум.

12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.884
    Со првото се изнамачив, сега ми се воспостави лактација за 5/6 дена. Оваа постапка ја терав и за мене беше успешна.
    Топли облоги или топол туш пред секој подој, ставав бебе да цица и тоа што ќе останеше домолзував и после тоа ставав листови од зелка. Листовиве од зелка за мене беа спас.

На thelittle17 и lilo им се допаѓа ова.
  13. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.068
    Допаѓања:
    119.020
    Здраво, јас ја дојам малата, веќе 8 месеци со силиконски брадавици.
    Првите 4 месеци ставаше по 1кг одприлика, потоа става помалку, но нормално е. Со вкусови почнавме од 5 ипол месеци.
    Доколку е таа гладна, ќе биде со празни пелени, со плачење, со промени во бојата на столицата.
    Следи ја, немора да значи дека е од нив.
    Обично знаат на почеток ако не напредуваат, да се силиконските причина.
    Кога веќе редовно си цица, со месеци, не би требало од нив да не напредува.

На MilaSs12 и Ani297 им се допаѓа ова.
  14. lilo

lilo Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.293
    Bebceto si cica ubavo na 3 casa a preku den pocesto, posebno nautro bidejci e budno i pocesto bara. Pelenite i se polni. Na sekoe slekuvanje e pokakana i mockana. Sega kakanjeto da i se sredi ponaretko ubavo bi bilo. A levatagrada posebno mi e mnogu teska i me boli a i mnogu mi e golema. Moram da se izmolzuvam. Se nadevam deka eden mesec da napravi bebceto pa ce se molzam ponaretko...ce ve izvestuvam

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. thelittle17

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    3.749
    Допаѓања:
    8.670
    Супер, давај кога и да посака, ќе се среди со цицањето и измолзувањето, ако ти е тврда градата мораш да одмолзуваш, да не ти се прават многу грутки, па да си направиш проблем. Не треба да осеќаш никаква болка во градите, иначе.

На lilo и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.811
    Допаѓања:
    18.623
    Молзи само колку да ти олесни. Никако до крај. Кога молзеш до крај даваш знак дека млекото е потребно и ке се произведе нова количина која всушност е непотреба и ти предизивкува тежина, може и грутки или мастит.

На lilo и thelittle17 им се допаѓа ова.
  17. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.013
    Sto se podrazbira.pod molzenje do kraj? Da nema skroz mleko?
    Jas molzam po 10 min so elektricna spored nivno upatstvo i sestrive vo bolnica taka rekoa ama i po zavrsuvanje stiskam so raka pak sprica a grada mega izdisana...sum probala ednas dvapati i 15min da teram pak isto e.

18. girl__20

girl__20 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    533
    Допаѓања:
    1.594
    Јас никогаш до сега немам користено пумпа. Бебе ми е 2 ипол месеци и добро напредува до сега.. Најтврди гради осетив само кога ми дојде млеко, ретко малку се потврди кога подолго време не е цицано а инаку ми се меки.. :)

На dromka, Zumbulche, lovely91 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.811
    Допаѓања:
    18.623
    Па мека издишана града е знак дека млекото е 'сосема' измозлено. Пробај со 5 минути пумпање. Тогаш сигурно ке ти олесне на гради, нема да чувствуваш притисок од полни гради млеко ама нема да е издишана т.е. испразнета.
    Колку да ти олесни е всушност да молзеш додека чувствуваш притисок и прекинуваш. Млеко нека шрпица, нема врска. Јас пред неколку месеци престанав да носам од оние памучни за гради, повеќе од 1 година ми течеше од слободната града.

На ivance.., thelittle17 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  20. Nefertiti.

Nefertiti. Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2019
    Пораки:
    525
    Допаѓања:
    5.378
    Лактација негде за 3 недели воспоставив, во болница додека лежев 6 дена зелка држев 3 4 дена и после секој подој се измолзував а дома кога дојдовме следните 2 недели и давав редовно да цица кога бараше, некогаш помалце од 2 часа, некогаш на 3 макс, и ако осеќав дека уште една од градите ми е цврста а домолзував или ако имаше грутка, а инаку на ден 2, 3 пати се молзев пошто бебето многу ми е лакомо и редовно цицаше и немав потреба од повеќе.
    Битно менувај гради на доење, прво едната неколку минути па другата, и после ако мислиш дека има потреба од молзење домолзи ги а ако не, не мора на секој подој, бар јас така правев.
    После 3 недели веќе градите ми станаа меки дури се исплашив да не снемав млеко ама си има млеко, и ден денес ако не цица до 3 часа одма ми се стврднуваат градите пошто знае навечер за сврзе до 4 5 часа некогаш, и ја будам да поцица за да не се измолзувам, веќе 3 недели ич се немам измолзено, бебе оти редовно цица и градите ми се меки и без грутки.
    Биди упорна со цицањето, ако е успано буди го да си цица а ако не измолзувај се па во шише за да му го дадеш кога ќе стане.

На KittyCat:), lilo и thelittle17 им се допаѓа ова.