Фала mariz, ако можеш прашај, ако не не е ништо итно. Само ме интересира дали некој имал такво искуство или знае на што се должи тоа.
Мајки, градите ми се ептен топли, скоро жешки, и големи ама не ми се тврди. Да не треба нешто да превземам на време, се плашам да не качам тт. Бебе ми е три дена.
Ти дојде млекото? Ако не е, веројатно ова е моментот...Туширај се со потопла вода и одмолзувај по малце, сепак бебуш е мал и нема сила многу да исцица. После подој или молзење стави ладна облога. Честитки за бебушот, да е жив и здрав
Облоги со листови зелка за да ти ја земе жештината и почесто менувај ги. и линк се после доење да не се преполнуваат и стврднуваат градите.
Зошто облоги од зелка после подој? Во соба за доење докторката Јулија облозите од зелка препорачува само доколку сакаш да го запреш млекото. Нема потреба за некој ден бебушот ќе почне сам да исцицува.
Облоги од листови зелка се за да и ја земаат жештината од градите, сите тоа ги знаат, и доктори и мајки и сите го препорачуваат. Не е точно дека служат за да се запре млекото, па ниту доктор Јулија ги прпорачала за таа намена. А за после доење, препорачувам темелно измолзување, како за да се спречи.згрутчување на млекото, така и за да се стимулира лактацијата.
Денес ставив облози од зелка и прилично ми помогнаа. Од страна на градите ми жежеше и беше потврдо, а до нив убаво ми се отпушија каналите мислам. Зелката од една страна разладуа и ја собира жештината, од друга страна создава топлина на градите и ги одзатнува каналите. Па ме знам зошто би го сопирала млекото кога го всушност поттикнува да истекува? А исто така не ми е јасно зошто би се одмолзувала до крај после секој подој? Па што ќе правам со зголемена лактација а бебето нема потреба од толку млеко? Нели е најубаво тоа да си го диктира темпо?
Jas po malku si odmolzuvav kolku da si olesnam, za da ne fatam pak mastit ako se odmolzuvas do kraj, sekako deka kje imas uste tolku mleko... Kje si misli organizmot bliznaci dois hahah Sega po malku olesnuvaj, ponataka bebuska kje si iscicuva dovolno i nema da ima potreba od molzenje
@Kaffe мислам и во тој случај се става зелката, за да пак не доаѓа до згрутчување, ама кога се намалува со доење автоматски и производство на млекото се намалува и зелката тука не врши никаква улога за запирање на млекото туку само заштита од згрутчување.
Majki taze sum vo temava,bebce ima 7 dena.kazete mi kolku od prilika treba da trae eden podoj.moevo edvaj 20 minuti so sto pati budenje.i posle si spie po 3 saati. I uste edno prasanje dali na sekoj podoj bebeto cica od dvete gradi ili ednas od ednata,sledniot pat od drigata. Jas se obiduvam da cica od dvete gradi na sekoj podoj no neodi,dur smenam skroz zaspiva ili pa ke se naluti deka go voznemiruvam.
Нека цица колку сака толку и не мора од двете на еден подој. Ако брзо заспива потегни ја градата како да ќе му ја тргнеш секогаш кога престанува со влечење за да стимулираш подолго да цица. Кај мене еден подој траеше 5-7 минути и супер напредуваше. Ако си напредува добро не се замарај многу со тие цицачки шеми.
Jas od sam pocetok sum vo eden podoj ednata, vo sleden drugata pa odlicno si napreduvame, duri i epten odlicno Dodeka se tolku mali i normalno e povekje da nankaat ne se sekjiraj uspani se deka 9 meseci vo mese nankale mojov se uspivase i sto ne mu pravev da se razbudi abe nemaaaa sansi si nana i nema budenje
И син ми откога е роден нема цицано повеќе од 10 мин. па супер напредува, што значи не е мерило времетраењето на подоите. На првата контрола кога ке отидете според тежината што ја има добиено ке знаеш дали убаво цица. Тоа што спие подолго е нормално во првите недели, но исто така може да биде од жолтицата што ја имаат новореденчињата, физиолошката, таа ги прави поспани, па затоа внимавај да не го оставаш мн да се успива, дење. најмн 2 часа, а ноќе најмн 3 часа, барем до првата контрола кај педијатар/неонатолог. Менувањето на градите во почетокот се препорачува за да се навикне бебето да цица од двете страни, но ако гледаш дека цица без проблем од двете, не мора да го менуваш и вознемируваш, секој подој од различна града ке ја заврши истата раб
Син ми отκаκо е ρоден ужива κога е на гρада(и најчесто дρеме додеκа цица ) Цица од двете гρади(ги испρазнува) и подојот од почетоκ па до денес тρае повеќе од 20мин.но ниκаκви дρуги течности не внесува(сега почна 50тина мл водичκа) а сме сκоρо 11 месеци.
Мајки денес ми дојде патронажната и ми вика дење буди го на два саати (тој знае и да си спие по три и нешто саати) за да цица, а ноќе не. И да ви кажам пробав да го разбудам , но не бре не оди. Тоа ми изгледа исто како кога многу ми се спие некој да ме тера да јадам. Бебето не беше заитересирано за цицање воопшто. И се откажав, дефинитивно нема да го будам, ќе си цица он кога сака и колку долго сака.
А колкав е бебуш? Јас мислам голема глупост е тоа да се буди бебе за да цица. Сите мајки борба водат за да им спијат бебињата и тие малку што се со среќа да им спијат бебуши требало да ги будат. Свашта. Ако е гладно само ќе си побара. Ептен ако не напредува или затерува претерано долго во ред, буди го. За да одржиш лактација, можеш да се одмолзуваш, не мора да го будиш
Бебенцето има 9 дена. Но по моја некоја логика ако е гладно нема да спие по 3 и полсаати, затоа сметам дека добро цица.