Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    На колку време ви се будат бебенцата 6+ месеци за цицање навечер ?
    Вечерва мислам најчесто се будеше, од 8 часот до сега 3 пати се подразбуди со приплачување и само со цицање заспа. До сабајле сигурно ќе има уште 3-4 подои. :D

@Fatalnata @Lovebug01 ве тагнувам вас затоа што знам уште ви цицаат бебенцата и се близу со месеците.

2. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.444
    Допаѓања:
    8.827
    1-3 пати зависи. Но не давам секогаш да цица. Пример ако од едното до другото будење поминале помалку од 2 часа прво пробувам со нишкање ако не упали давам да цица.

На Fatalnata и kanella им се допаѓа ова.
  3. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673
    Еве ја мами на страстен цицач.Се буди едно 3-5 пати. Исто како лејдибаг ако се разбуди на помалку од 2ч давам цуцла нишкам,ако не успеам така, пак давам цице.
    Сеуште цицаме ексклузивно. Иако има веќе 2 оброка.

На Lovebug01, Turna и kanella им се допаѓа ова.
  4. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    4.106
    Дали кога ти заспива бебче со цицање, го креваш за да подригне па си продолжува со спиење? Мене така ми заспива најчесто но штом го кренам да подригне одма се буди :|

5. kanella

kanella Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Не ја подигам, дури и кога беше новороденче не ја подигав да ждригне. Пробувавме со мм но само ја расонувавме а не ждригаше. Немаше никаков проблем со спањето, едноставно такво си е бебето. :)

На Fatalnata и mace89 им се допаѓа ова.
  6. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Јас не кревам , оставам да си нане , оти тоа ми е како опасно по живот :D :D Додуша он и така ретко подригнува од сам старт еве 4++ може и после пола саат да подригне |(

На minne992, mace89 и Skorpija25 им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas ja digav i cekav dur imase.gasovi i grcevi posto epten poloso i bese ako ne zdrigne. Sega veke ne, stanuvam ako se projdeni poveke od 5 saati ja zimam ja stavam uspana na cicka se nacicuva za 15tina min i takva zaspana odma nazad u krevet i sama si se dozaspiva. Probav da ja zdrigam ama si ja mava glavata.od ramoto od sto i se spie i ja ostavam

На Bicka77 и mace89 им се допаѓа ова.
  8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.859
    Допаѓања:
    33.958
    Ниту првото ниту второво не го дигам/дигав, а и двете само лежечки ги дојам/доев :).

На Kaetana, mace89, Fatalnata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јади си цреши, нема да згрешиш! ;)))

Дечки, силиконските брадавици не служат за третирање на разранети брадавици. Ова не е за тебе наменето, туку за сите што читате. Со имаат своја намена, која не е да се поносат додека да заздрават раните. Раните се третираат со тоа што се наоѓа причината зошто бебето направило рани. Шансата за неприфаќање града е тука, и стварно не се исплати да ризикувате.

Инаку пробувај да ги вадиш веднаш кога ќе почне подојот. Зголеми контакт кожа на кожа особено нека му е градата во близина и кога не е време за подој.

Некогаш се случува вакво нешто, ама твое е да нудиш на 2.5-3 часа. Ако не сака, ок е. Особено ако полни пелени, среќно е и си напредува. Ама сепак нека се тука градите на изволте, во случај да е во прашање момент кога околната е многу поинтересна од јадење.
    Ноќни подои се тука од голема помош.

- - -

Сакав само да ве поздравам сите.
    Ве читнав, ама на жалост, моето време е сѐ помало и помало, иако желбата да ве дружам останува иста. Пак ќе кажам, ако има некој итно нешто - нека пише лп или нека ме најде на Инстаграм.

Интересни ми беа повеќе прашања што ги имате поставено, како на пример - преспивање цела ноќ, должина на подој, број на подои..

Па како мајка на 21 месечно животинче цицалче, сакам да ви кажам дека:

- уште нема преспиено цела ноќ;
    - уште се случува да цица 83736682 пати на ден;
    - се случува да цица и само 2 пати на ден;
    - навечер цица од 726263 пари во ноќта па сѐ до 1 во ноќта;
    - најчесто цица 1-2 пати, т.е. се буди и презаспива со цицање.

И сето тоа е сосем ок.

Спиеше и цела ноќ без мене, морав да одам во болница на операција, еднаш се измолзив вечерта, тој се презаспиваше со тато. Мораше втор пат да се повтори операцијата, пак бев претходната недела во болница, пак беше со тато дома. Не поминаа сјајно, ама тоа е што е. Животот си тече како што си тече - тој иако немаше цицано кога ме виде се гушкавме и цицаше, што значи разделба од една ноќ не е причина за одбивање.

Нејсе. Онака сакав да си споделам, да се извинам што подоцна одговарам на вашите тагови и од срце да ве поздравам...

На Dee*Tee, S.J.Parker, Honey bunny05 и 19 други им се допаѓа ова.
  10. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    775
    Допаѓања:
    1.094
    Дојам 12 месечно бебе, смеам да примам анестезија на стоматолог?

11. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.705
    Допаѓања:
    5.675
    Треба заб да вадам со анестезија и јас , док ми кажа 3ч минимум да не го доам а ми препорачува и 5ч , пошто се излачува во млекото.

На Turna му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Слободно може да се дои без потреба од рестрикција.

На Филотеа му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Moram malku da ispanicam okolu produkcijava na mlekoto. Jas imav mnogu mleko od start, so tek na vreme gradive se pomalku gi osekam naduvani. Ednata skoro ic, a mleko ima. Proslata nedela trebase da ostavam mleko molzeno od taa sto se duva uste napuniv sise od 150ml za 4min so elektricna pumpa. Denes trebase istovo ama ja molzev drugata grada mnogu sporo odese za 10min okolu 110ml. Racno seuste spricase mleko ama nemav vreme da go dopunam siseto i posle ova ama nekako me fati sube da ne snemuva. Inaku bebe e 2 meseci cica od edna grada po podoj, napreduva super, polni peleni se e ok so nea. Se mislam sega dali da pijam pak caj za doilki da se zgolemi....bebe mnogu retko faka vtora grada na podoj, a i nudam, i koa ke fati poveke ja lize od sto cica realno

14. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    Од тоа што читкам, веројатно се регулира лактацијата. Ваљда нема да ни се надувани и да шприцаат 24 месеци на пример, ако доиме толку.

15. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Тоа значи дека се регулирала побарувачка-потрошувачка и биди спремна дека никогаш повеќе нема да можеш да вадиш големо количество на млеко. Не паничи, бебе ќе си има доволно млеко додека цица, но на пример нема да можеш да оставаш со едно одмолзување.
    Од мое искуство со второто дете, имав регулирано лактација само после еден месец и кога требаше да оставам млеко (требаше да ме нема 4-5 саати а малата беше 40 дена) собирав млеко 3-4 дена за да соберам 100 мл :D

На Kaetana, MilaSs12, LivingGlam и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Abe ja mrznev na pocetokot iam cel zamrzivac kesi ama si vikam aj taze sto ke odmrznuvam....ali dobro e da se znae deka tesko ke odi molzenjevo za da planiram koa ke treba da se ostava bebe podolgo

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Јас си ги носев секаде лепенка со мене :D

На Skorpija25 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  18. попкек

попкек Истакнат член

Се зачлени на:
    22 февруари 2021
    Пораки:
    250
    Допаѓања:
    240
    Може ќе те утешам, на секои 45мин па ако не и на пола саат се буди последниов месец, ме исцица скроз:D два три саати кога ќе сврзе во шок сум :D исто 6 месеци е малото

На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Пред и после доење чувствувам огромна топлина на градите и на допир се претопли. Си мислам ми горат.
    Се става ли нешто да се "разладат" ?

20. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.022
    Допаѓања:
    117.450
    Да. Лист од зелка чувана во фрижидер :)

На Bicka77, Oneo и IRBBB им се допаѓа ова.