Ако не сака, не нуди му, мојата е скоро 5 месеци не користиме цуцла. Понекогаш ја користеше цицката за цуцла, се е периоди. Најди си удобна позиција за доење и одмарај си додека цица.
Пробај со BIBS. Многу се слични на брадавиците. Јас мислев дека не е убаво цуцла ама педијатарот ми кажа не е проблем никаков а башка и превентива е за СИДС.
Каде ги има? Капитол,Бисер? @A.n.g.e.l.a.V порано беше океј, немав толку млеко и баш како цуце му доаѓаше а сега се нервира дека му тече Пошто ќе се стиснам и прска млеко
Кога се бара цуцла, треба да бараш некоја слична на твојата брадавица по големина, така барем мене ме советуваше патронажната. Друга работа, бебе сака да си игра, не му ја бутај во уста, него на јазиче и или малку лево десно за да му стане интересно и да ја шмукне или тропкај по неа. Не дека експертот јас, еве по 2 месеци уште борба водиме, ама може па тебе ќе ти помогне ова.
Од двете имам и бејбинова и нук. Сите ги нудев по неколку дена, прави како да се грози, како да му се повраќа. На болница еден ден само му дадоа една огромна беше и ја сакаше. Ама не прашав од која фирма е. Незнаев дека нема да ги сака другиве. Мене најголем проблем ми е што на вечер јаден,пресоблечен се, ќе се буни,го нишкам не се смирува,го ставам на града се смирува. За тогаш сакам цуцла. Дека дури да стои така на града, дошло време за јадење.
Јас не нудам цуцла, зедов една за секој случај и така стои. Кога ја капам ако плаче, и ја давам ја плука, така да не нудам повеќе, исто и со шишето. Првите денови се молзев и давав прифати, вчера излегов до продавница оставив малку млеко, вооптшто не сакала со шишето. Се е навика
И мојот не сака шише. Две различни земав, ни едно не го сака. Исто излегов, оставив молзено, не сакал од шишето, па морав да се вратам.
Утре сакам да одам по мидер и прслук за доење да си купам, сигурно 1.5h ќе ме нема. Реков молзено ќе оставам, ама ако не фати ко твоето пак - леле треба да се враќам, ич не ми текна Инаку мајки, од Лиска или Стружанка сте задоволни од мидерот и прслукот за доење?
Една другарка ми предложи да пробам со шприц или со лајче. Ама многу е споро така, а моево нетпеливо е хаха
Zar na 1.5 saat ti cica? Okolu cuclite i moeto bebe ne sakase a ja kupiv taa vo bolnica sto i ja davaa ama doma nema dekstroza na cuclata. Sega pocna race da buta vo usta pa i nudam pocesto ama dzabe...pre sofi zirafata ke ja lize nego cuclata
Се породив во средата со царски.Уште немам млеко.Бебе го ставам на града, на почеток добро влечеше, но сега се нервира, не сака дека немам млеко.Уште сме во болница.Некако изгубив надеж дека ќе ми дојде млеко, а многу сакав да дојам.Дури земав и пумпица на медела.Има ли надеж дека ќе ми дојде млеко? Што би можела да направам за да дојде?
Ставај го на града нека тегне така ќе се стимулира пиј многу течности одмолзувај се чаеви за доилки биди упорна не се откажувај ние што сме со царски поспоро надоаѓа млеко...
Мама опушти се, ќе си дојди млекцето. Ако не е бебушка со тебе, замоли ги пред да ѝ даваат ад, да ти ја носат за да стимулира града. На секои 2ч денски, 3ч навечер измолзувај ама рачно. Топол туш и масажа и пробај да измолзуваш. На почеток можеби ќе биде само една капка, ама ќе ти надојди, само биди упорна и смирена. И гледај да си добро хидрирана цело време. Дома ако треба ќе си земеш капсули, чај за доилки, ќе внимаваш на исхрана и хидратација.
Мене 3 ден ми дојде млеко, ама онака малце. До тогаш немав ни една капка. Кај мене бебе беше малечко, немаше сила многу да влечи, па со раце измолзував, па со пумпа. Измолзувањето многу ми помогна. Прво бебе на града да влечи, па после одма измолзував по 10мин на града. После 2дена имав доволно млеко за да сме само на доење.
Хахаха...во право си за цуцлите. Како бабите наши што ги мачкале со благо цуцлите за да се мирни бебињата, така и овие во болница. Јас кога бев на преглед со бебе и тој плачеше и вика сестрата ајде бебешка нутела да биди мирен, и одма после цуцла, глас не пушти пола сат. После дома се чудиме зошто бебе не сака цуцла и се грози.
Nee, na 3h cica, ama toj saat ipol sto ke sum otsutna moze ke zakemka/ke se razbudi, sto znam…. @Maja T ke ti dojde mleko, trplenje, mene i do 14 dena mi rekoa kaj nekoi trae - bitno e da probuvas, stimuliraj i stavaj bebe neka vlece