Крварам и тоа е нормално.. Хормонот кој e одговорен за продукција на млеко исто така предизвикува крварење, но не е премногу обилно. Сеуште сум со влошка. Тоа ми го кажа гинекологот Така да нема простор за паника
@stevemila и јас имаше два дена не крварев воопшто. Мислам 3тиот и четвртиот ден. Им кажав ми рекоа нормално е некогаш повеќе некогаш помалку. Може покасно ќе ти дојде
@mamaJana @kostovaivana a како се мести уствари? Тоа цело што е доаѓа напред, а тие страничните странично, или обратно?? Мекото одпозади?? Знам дека е глупо прашање
Вака ја ставаш пред тебе, телото твое доаѓа во дупката. Али во принцип можеш да си ја вртиш и да си ја местиш како сакаш и како ти одговара. Поентата е бебето да лежи на перницата дур цица за тебе да не те боли раката и грбот.
Ако ја пуштам машината за садови, во неа, ако не со превривање. Инаку уба идеја е то со чашките за урина. Тие стерилни се.
Па ваљда може незнам. Ем ефтини се, ама ај може некоја мама ќе сподели дека може. На секое одмолзување складираш или го собираш во текот на денот?
Јас собирам од цел ден. Не секој ден, само кога ми се тешки и напнати градите или ми шприца многу млеко. Ама фала ти за идејата со чашките за урина, еве и форумче сподели искуство. Ќе пробам така оти ми е полесно да складирам од секое измолзување, секако чашките се помали. Инаку триста тракатанци во фрижидер.
Јас колострумот го замрзнав во стерилни чашки за урина бидејќи бебе беше на болница Скопје а мене еден ден пред да одам кај него ми дојде млекото…Го замрзнав и кога си дојдовме дома му го дадов, немаше никаков проблем
Авент кеси ви се најевтини, до 180 200 мл собираат. Една кеса излегуваше 25 денари ако добро памтам. Има каде да пишете датум и двојна заштита имаат.
Zavisi kolku mleko vadis,mene mi bea mali caskite koa se molzev intenzivno. Koristev kesi na nuk najisplatlivi mi bea
Jas zemav od aptekava vo remedika,mislam bea okolu 600 den ama ne sum sigurna. Isto golemi bea moze 200-250ml sobiraa
Здраво мајки, ме интересира искуства со мастит. Вчера од нигде никаде почна да ме боли десната града на допир, кога се туширав приметив дека на делот кај што ме боли имам црвенило и тој дел е жежок. Се извадив од памет, не знам што може да биде ова. Направив само преглег на градата, грутки/топчиња нема. Синко е 13 месеци и цица 3 пати во денот. Не знам од каде ова искочи. Не сум во Скопје и за беља и книшка не сум си понела. Не знам каков доктор да барам за преглед. Секој совет е добредојден.
Не се паничи. Се случува и во подолг доенечки стаж. Јас првиот пат бев лом со температури, трески и морав да земам антибиотик, а вториот пат спречив такво нешто. Значи, земи пластично шише и наполни го со топла вода. Значи колку потопло, толку подобро само внимавај од изгореници. Со шишето масирај ја градата од горе надоле. Потоа одмолзи се или подобро ставај бебето да цица и на крај облоги со толчена зелка. Значи, оваа постапка повторија колку што можеш повеќе пати и до утре ќе ти помине. Само контролирај дали имаш температура.
Бебето има 2месеци, цица кога сака и колку сака. На една града од подој, ретко на двете да го сменам. Од вчера почна едната града како да се преполнува и тече сама. Ја масирам под туш, одмолзувам по малце да не тече, исто пак. Вака ми се нема случено до сега. Од почетокот на доењето никогаш ми нема течено само. Советувајте што да правам. Да празнам цело време или да оставам така?
И јас имав ваква ситуација и молзев. Кај мене наутро се преполнуваа и ако сум излезена а синко пие молзено т.е. скока подој. Молзев до крај и тоа со месеци. Малку не ми менуваше зошто притисокот беше огромен, мислев готово ке пукне секој момент.
Mene mi tecat koga e vreme za podoj, inaku stom pocne da cica bebe spricaat pa se nervira seuste cat pat