Majki pomagajte denes se vrativme od bolnicca i mnogu slabo pie mleko, momentalno sme na aptamil 1 samo deka nemam mleko , znaci po 20 ml pie na obrok i odzgora na sve i blucka posle sekoj obrok ima i zoltica malku i e pospano go budam nekako za mlekce ama nema apetit voopsto, kje poludam , inaku e rodeno 36 nedela 3160 gr , sro da pravam stooo
Мамички тие што се измолзувате - зошто се измолзувате? Пошто јас знам дека доколку бебе си цица убаво и напредува убаво нема потреба да се измолзуваш. Јас до сега само еднаш се имам измолзено за да оставам млекце за секој случај. А она супер си напредува. Па ме интересира од кои причини се измолзувате и дали треба да почнам и јас?
Јас имав премногу млеко. Ако рипнев подој градите ми беа преполни, под притисок и млеко само почнува да тече. И кога преспиваше цела ноќ една града обавезно беше полна. Така е додека се среди лактација, кај некои брзо кај мене тоа траеше со месеци. За да надојде млеко се молзе за стимулција ама тоа додека е бебе неколку дена. Ти немаш потреба да молзеш редовно.
јас кренав температура и веднаш нарачав преку матичен општ лекар рецепт за антибиотик (пиев панцеф 10 дена), дур ми го донесат мене темп ми се спушти сама од себе, сѐ си мислам дека не ни се работеше за мастит, туку за затнат канал и не ни имав потреба од антибиотик, но ете. иначе наизменично менував облоги од толчена зелка и ациди борици, и секако бебе да цица од таа града. матичната ми рече никако цицање од болната града, но фала богу од релевантни извори го советуваат токму спротивното.
И малата ми е скоро 13м. Пред 10тина дена на средина на ден почна да ме боли градата, и за неколку саата кренав тт до 39,6. Многу лошо се осеќав и градата ептен ме болеше, кога се молзев многу малку измолзував а малата не сакаше баш да цица. На горниот дел на градта имав црвенило. Тт не ми се симнуваше, вечерта на дежурен ми ставија инекција за тт и од вечерта почнав Амоксиклав. Ме советуваа да не цица бебето, продолжив да ја дојам. Она најмногу ми помогна, пиев антибиотик, плус ставав и зелка и облоги со ациди борици наизменично. Се измолзував рачно малку од малку. После 3тиот ден осетив подобрување. Пиев антибиотик 7 дена, еве поминаа 10тина дена немаме веќе проблем. И мене ме чудеше како може на 12м да се случи ова, посебно преку ден (не на пр. после цела вечер не цицање). Али ете и тоа се случи. Совет од мене, прати ситуација давај почесто да цица, ако приметиш како грутче кај што ти е црвенилото пробај да го масираш и да се измолзуваш. А ако кренеш тт обавезно ќе ти треба антибиотик. Да помине со лесно
Не ми е јасно како лекар може да препорача бебе да не цица од града со мастит. Баш таа града треба прва да се нуди. Да си ги скинат дипломите! @Butterfly1107 како си сега?
Ќе го храниш во проветрена и свежа просторија. Од топлото се многу поспани. Не се откажувај. Направи пауза пресоблечи го, прошетај го и пак дај му. Биди ипорна да си го изеде до крај
Мамички дали е нормално да болат градите неколку пати на ден, како некоја жештина и ми се стврднуваат. На комбинирано доење и ад сме но бебе често цица, знае и по два сати да се лигави на цице. Немам претстава колку цица поради дохраната па се мислам да не ме болат од што не влече доволно
Јас на почетокот се измолзував секоја вечер, градите преполни, огромни, а бебе мало не ги цицаше скроз. Ако не се измолзував немаше шанси да легна да спијам, огромна тежина. Сега ретко одмолзувам, ако се успие повеќе а имам тежина. Огромни ми се градите и полни ако се, ме болат вратот и рамената.
Јас се молзам скоро секое сабајле, оти навечер само еднаш станува бебе за цицање, ретко 2 пати (и тоа ноќно цицање трае 3-5 минути), а преку ден цица на околу саат и пол, па насабајле градите ми се бомби, особено таа што е на ред за цицање. И без да притискам ми течи млеко, а ако ја тргнам маицата шприца од 5-6 каналчиња под притисок. И да му давам на бебе така, не сака да цица оти му течи премногу, односно прави цицни-тргни се 10тина пати и не сака да цица повеќе. Дали му е доволно или се нервира, не знам. Како и да е, сакала или не, морам да се измолзам во таков случај. Еве 2++ сме и јас секое утро станувам утоп водена, а преку ден кога цица од едната, некогаш уште ми шприца и другата града. Има денови кога сака почесто да е на града, дали е жеден, плачлив и вознемирен небитно и бара града на 1ч или на 45мин на пр. И после тоа некогаш следуваат денови кога бара на 2-3ч и тогаш пак морам да се измолзувам оти ми се преполнуваат градите. Инаку никогаш во вакви случаи не измолзувам докрај, само колку да ми олесни. Некогаш 30, некогаш 80мл, некогаш само едната града, некогаш ако треба и двете. Е ако молзам за излегување, тогаш ја измолзувам убаво градата што е на ред, бидејќи скокам подој. Ако немаш зголемена продукција, јас мислам дека немаш потреба да се молзиш. Јас не би се молзела да не морам, искрено. Исклучок ако треба да излегуваш. Пред да му даваш ад, обавезно ставај го на града. Колку пати и по колку мл адаотирано даваш? Не е лошо да појдеш кај матичната и да мерите подој. Бебето треба да нема јадено 2-3ч, ќе го мерат еднаш пред цицање, еднаш после цицање и ќе видат колку мл исцицало. Можеби ќе го намалите или исфрлите потполно адаптираното.
Мала разлика ни се бебушите мојата е скоро три месеци,нормално ли е да се будат еднаш за цицање во ноќта ?и кај мене е како кај тебе мада што навечер јас ја земам за цицање оптеретена сум да цица на 2 или 3 саати навечер па ја земам,ноќеска се успав и јас па еднаш цицаше после 5 саати и уште еднаш после 4 и тоа јас што ја зедов иначе ќе си спиеше се си мислам гладна сум ја оставила во ред е да спијат така подолго преку ноќ без цицање?
Мојата е исто скоро 3м ќе заспие најкасно 11h и се буди околу 5 за јадење и после тоа околу 7 пак станува. Ја се водам по тоа дека ако бебе е гладно ќе стане за јадење. Напочеток и јас ја зимав од спиење као гладна да не е ама па не ми јадеше и ја оставам да спие.
Во креветче ви спијаат? @Bulibu @lovely91 Леле и јас така сакам, да врзува ко вашите по 5-6 саати моево на 1.5h станува за цицање, таман сум заспала ете ја. Башка во текот на ноќта кака, по 3-4 пати менувам памперс со едно око
@nadenadia, @rainbow_bb и @Luna91 благодарам за советите. Денес е трет ден, црвенилото е намалено и болката исто. Температура не качив. Сакам утре на ехо да одам да ме видат. Освен на ехо кај кој друг доктор да се обратам? Гиниколог? Општ матичен?