Mojata od mesec i pol taka pravi...pedijatarot mi rece budi ja da ne pregladnuvala a mene da mi se prepolnuvaat gradite. Zaspiva kaj 9-10 i ednas ja zimam za cicanje koga ke stanam 2-3-4 seedno vo.son cica ne se ni budi i odma nazad. Posle kaj 6 sama bara nezavisno dali cicala vo 2,3 ili 4. Sega e 3+ uste e taka. Ne se desilo jas da ne se razbudam pa da vidam do koga ke tera i si vikam veke koa sum budna za 10tina min neka cicne nesto
Јас легнувам доста покасно од него и го нудам, ама почесто не сака отколку што сака да цица. Ќе цица напразно во сонот, ќе го земам, го ставам на града, стега усте нема шанси да му подметнам. Ако не е гладен/жеден нема шанси да му дадам или пак кога ќе доцица одма се трга, никогаш не дреми на цицка. Така да, си велам штом не сака, не бара, значи не е гладен. Не гледам зошто би имало проблем штом си напредува добро бебето. А, и мама одморена
Мене педијатарот истово ми го кажа, до 3 недели се буди бебе за цицање. После ако напредува добро нема потреба, само ќе си стане. Мене до месец ми стануваше 3 пати во 12-1; 3-3:30 и 6-7. Сега станува 3-4 и 6-7. И исто веќе поретко ми кака навечер, само мочка. А околу спиењето и мојата си спие во креветче до спална ама насабајле кај 7 си ја земам со мене на спална пошо сакам да си се гушкаме и искрено тоа ми е најубаво, коа ќе си се гушнеме и си ја мирисам на главчето мммм мислам дека тогаш се наспивам најубаво
И јас да се вклучам во муабетот за доењето ноќе. И мене како на Ивана ми кажаа да го будам до 1месец, после не, ако добро напредува. Сега 2месеци има, цица околу 23часот, 2-3часот и после во 6сатот, тука готово, цица и се буди наспан. Јас ноќе му сменувам 2-3памперси, зависи, ако е какан и ако е мочкан многу само се врти. Ама јас го пресоблекувам, тој си спие, ретко да се расони, ама цица после и заспива одма. Запива на града така да немам потреба ни да станувам од кревет. Вака дење да цицаше супер ќе беше. Дење малце цица и на брзо бара пак. А и дење си спие убаво. Некогаш врзува и 4-5 сати, без да се расони, само рацете ги става во уста,го цицам и продолжува. Има 5-6 дневни дремки, ако станува на 2часа. Абе спанко е
Конкретно за ваков проблем гинекологот е задолжен, со првото дете кога имав проблем он ме праќаше на ехо. А со второво дете општата матична ме следеше првиот месец, исто кога фатив мастит.
Пак јас. Пред два дена кренав температура 39. Бев на лекар, црвено грло сум имала и ми дадоа инекција аналгин, линкоцин и гарамицин. Два дена ја примав оваа терапија, а денес само гарамицин 120мг (претходните два дена 80мг.) и нешто за желудник ми ставија но не знам што. Им кажав дека дојам, ми рекоа безбедно е, сега читам на интернет се излачувалр лековиве во млекото, а јас не се ни молзев откако ги примав. Ме фати паника, дали може да му наштетат на бебето? 4++ е.
Мoевo бебе не бара навечер да цица jас станувам 2-3 пати вo текoт на нoќта гo нудам и цица. За 26 дена качи 1486 грама, дoбрo напредува. Дали да престанам да гo нудам навечер?
Ако не се буди сам, реално немаш потреба. Провери ги лековите на оваа страна: http://e-lactancia.org/
Мајки комбинирам доење и ад.Денес јадев лазањи за ручек но касно сфатив дека истите беа со малку кисел вкус.Се плашам дали тоа може да има влијание на млекото? Што да правам? Дали да продолжам со доење денес? Дали може да му биде нешто на бебе?
сериозни штетници по млекото ти се никотин, алкохол, дрога, одредени лекови, прекумерна количина на жива во риба и козметика што содржи ретинол. дури и да се отруеш од расипана храна мислам дека може да продолжиш да доиш. нека ме поправи некој ако грешам.
Можно ли е од десната града што му беше омилена на почеток на бебево, сега да не сака да цица? Значи ќе цицне, се трга, пишти, па пак се фаќа за града. Штом ја префрлам на лева града цица без проблем. Малце ја олеснив градата да не доаѓа многу млеко, не ќе да е до тоа. Мислам да не и е неудобно зошто има грчеви и гасови, ама па на таа страна спие и не би требало да и е неудобно Не можам само од левава да дојам, веќе како и повисната ми е таа града
Мајки ај малку помош. Ме интересира околу доењето бебето е 5 дена. На колку време ги доевте и дали од двете гради на подој? Патронажната ми вели еден подој едната, друг другата града на одприлика два саати. Ама ние немаме таков ред или цица многу набрзо или пак може да фате и повеќе од 2 часа. Како фативте ред? Дали дававте пробиотик? Ми препорачаа waya.
Jas davam probiotik bio gaja. Bebe od 5 dena ne moze red da fati, po moe nikako. Od ednata neka cica, ako zaspie ok, posle koga ke stane od drugata. Toa merenje 15 min od grada na 2h kaj mene nema sansi da se sluci, bebe koga si e budno ako zakemka odma saka uteha-a so doenjeto najmnogu ja dobiva. I mene pedijatarot mi rece da ima red, ama niz bez red sme koga saka kolku saka, ednas ke cicaat vo zivot, da go stavam na rezim i red uste prviot mesec ne mozam