Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    абе ај се ова зафркаваш и што остана 5 раб само да јаде , цк не.
    За јаткиве поима немав :D Речиси секоа ден внесувам се тоа од јатки. Бебчо 6м е , грчеви имаше 1 ден само и тоа минимални како тегоби поеќе беа.
    Тиквички па зошто :?: Тиквичка и во први намирници а даваме кога стартуваме со кашички.
    За грав зелка океј и јас избегавам , газирано пиам ама не претерано , не сум ни мн по тоа , едино кисела вода пијам почесто. За цитрусни исто и со тие да се пазе треба и со домат исто , знаат да се нафрлаат доле на пеленска од тие раб.

Секоја доилка треба да јаде разновидна храна , од работи што и сметаат и на неа , треба претпазливо исто и на бебе може ќе реагират. Се што мисле дека ќе смета минимално нека проба па за др пат ќе знае , нема потреба од толку ограничувања , слободно јадите се умерено. А бебето ако има грчеви и така и вака ќе ги има.

На Frosty!, Marge, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Во бременоста јади си се што си сакаш.
    Па и после пораѓај. Ако забележиш дека нешто му смета на бебето, тогаш ќе избегнувам.
    Овие правила што да јадиш, што не, можи само гладна да останиш.
    Моето бебе немаше грчеви, само грав немам јадено и се од овошје и зеленчук ги лупам пред јадење. Друго се и сешто јадам.
    Секако ова си е мое мислење.

На IRBBB и Tea SK им се допаѓа ова.
  3. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Како ми кажаа така пренесувам :?: и мене ми беше чудно ама прво бебе и ја се придржувам на ова. И до сега генерално ок сме до грчеви, некоја блага форма од време на време.

На Poppins му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.137
    Допаѓања:
    10.521
    Ухуу тестенини, ориз, компир, таман да се доздебелам

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  5. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Масажа на грутката за време на доење/молзење (под топол туш можеш со тврд сапун да масираш), интензивно доење и молзење на таа града и облоги од толчена зелка/борна киселина.

Сѐ да си јадиш, ако забележиш дека одредена храна му создава грчеви на бебето, тогаш ќе избегнуваш.
    Јас и грав јадев/јадам, па никогаш после тоа немал грчеви.
    А за јатките, прв пат сретнувам, јас нема ден да сум без јатки за доручек, оти немам време за нормално јадење.

На kostovaivana, Marge, Tea SK и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Друштво јас не сум многу активна на темава последно време, се надевам ќе ми биде простено...

Затоа што е оправдано :)

Со Јасна и со Весна од вкусни приказни заедно спремивме интересна програма по повод светската недела на доење.

Од утре почнуваат 5 бесплатни работилници на најразлични интересни теми, а организирани се и два настани во живо со физичко присуство во четврток и петок.

Програмата ќе ви ја постирам тука.

Од срце ве поканувам да сте дел од настаните бидејќи сметам дека ќе ви се од огромна корист.

Посебен акцент сакам да дадам и на последниот ден. Имено, за брзо ќе го промовираме настанот малку подетално и навистина има ексклузивна природа - покрај резиме од сите настани, во петок има специјална проекција на документарниот филм Untying Breastfeeding кој е прекрасен и наградуван документарец и вреди да се изгледа.

Во прилог програмата, и ако сакате да сте дел од истата, процедурата оди со пријава на меил doenjesoljubov@yahoo.com - не мора да пишете ништо конкретно, бидејќи добивате назад детални инструкции за пријава за секој настан согласно вашиот интерес.. откако ќе се регистрирате за настаните од ваш интерес добивате потврден мејл со линк за следење на работилницата или пак потврда за вашето присуство на настаните во четврток и петок.

Ако имате прашања, слободно пишете ми на мејл. :)

Има и други активности на самиот профил како споделување ваши лични приказни и ќе има иницијатива за споделување слики и доење во јавност...

Ве поздравувам и ви посакувам од сѐ срце сѐ најдобро...

Programa_MK.png

На rainbow_bb, Bicka77, @rollercoaster@ и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    I jas lupev domati na pocetokot.

Mojata mnogu reagirase na hrana. Posle 2.5mes pocnav da jadam nelupen domat,krastavici po malce i vednas imase poizrazeni gasovi potoa ama deka podporasnata da kazam ne i bea bolni. Koga napravi 3 i nesto se osudiv i grav da ksnam i marula/rukola salata pak isto se utepa bebe od prdenje i malce macno i bolno i bese. Taka da sekoe bebe razlicno....mojot sovet e probajte videte jas stvarno na kompir,oriz i testenini bev prvite 2.5-3mes

На kostovaivana и Oneo им се допаѓа ова.
  8. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Јас уште сум. :sweat: каснав еднаш едно парче сникерс торта пола вечер вриштеше не можевме да ја смириме со маж ми :( и мојава е сензотивна. Од цреши ако каснам и тоа малце каснувам 10тина се утепува од прдење :^)

9. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Леле вака кога ве читам, бебињата имаат мака од некоја храна, сваќам дека сум била многу среќна јас :lol:
    Моето само 2-3дена на 1месец имаше прдежи и да кенка, наваму нема проблем никаков. Прди понекогаш ама не кенка и не се мачи.

На marta993, IRBBB, kostovaivana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.708
    Допаѓања:
    5.675
    Исто , мака ич да не е за подрек немаше со меше. Дали јас што пиев многу чаеви ( и сеуште пијам ) јадам речиси слободно се , освен тие некои зезнати намирници минимално. Па благо па чуда такви , помини замини само јадам :x

@kostovaivana може така се погодило склоп на околности , немора да значи увек дека ќе е така , пробувајте умерено се , од одма не се откажувајте. Новите истражувања се повеќе укажуваат дека минимално влијае нашата исхрана на нив.

На IRBBB, Oneo и kostovaivana им се допаѓа ова.
  11. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    Ај пак да прашам кога им почна грчеви на малите?
    Мојот има 20 дена вака не покажува знаци за грчеви си цица,прди ко дедо стар,кака:D
    Не е некој многи плачлив пу пу да не го подречам :)

На IRBBB и kostovaivana им се допаѓа ова.
  12. Solen☀

Solen☀ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2020
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    1.413
    Леле и јас не внимавав толку, освен цитруси грав зелка се си јадев посебно благо, морав да надокнадам ради диетата во бременост хехе
    Исто така си јадав чесѕо по неколку зрна ким за да компензирам

На IRBBB, Oneo и kostovaivana им се допаѓа ова.
  13. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    Јас не јадев само грав и зелка. Патронажната сестра ми кажа женските бебиња имале помалку грчеви (во мојот случај навистина беше така, првото ми е машко и имаше многу повеќе грчеви, ќерката минимално) и ми рече друго се да јадам за да внесувам разноврсна храна.

На IRBBB, Tea SK и kostovaivana им се допаѓа ова.
  14. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас незнам што помага кај нас.
    Се јадам. Грав само не јадам, ама и претходно еднаш годишно јадев.
    А за благо и сладолед немам осет колку јадам (facepalm)

На @rollercoaster@, Poppins, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    17.945
    Не мора да значи.
    Кај мене ќерка ми имаше малку грчеви, кратко време. Син ми нема воопшто. И со двајцата многу внимавам на храната. Од проблематичните јадења, само со благото грешам. Можеби попаметно се да се јаде, но мене некако ми беше страв.

На kostovaivana и @rollercoaster@ им се допаѓа ова.
  16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Sega veke nemam gajle ama skoro 4mes e

На kostovaivana му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.746
    Нема правила. Во цело друштво сите се машки бебиња и само синко имаше грчеви 3 месеци. Со дерење и плачење.
    Другите бебиња доени, со ад, комбинирано, ниту едно немаше грчеви.

На @rollercoaster@ му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Секое дете различно, нема правило тука машко женско.
    Ете моето машко, па немаше грчеви.

На IRBBB и @rollercoaster@ им се допаѓа ова.
  19. @rollercoaster@

@rollercoaster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    221
    И јас лично мислам дека нема баш некое правило дали е машко или женско, кај мене веројатно по некоја случајност така испадна. Сепак, некои медицински лица сеуште го застапуваат тоа мислење, дали е застарено или не незнам :)
    Важно јас освен грав и зелка се си јадев друго. Е и кафе по едно пиев, тоа внимавав да не е повеќе додека беа помали бебиња до кај 5 месеци. Сега 9м е бебето си пијам по две како што сум пиела на времето и зелка јадам, грав ... :)
    Секоја мајка треба да си го гледа бебето и ако забележи дека одредена храна прави проблеми нормално ќе ја избегнува

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    USER_SCOPED_TEMP_DATA_orca-image-2125338318.jpeg
    Мм вика тебе најмногу ти се смее бебето, еве зошто било така :D:D

На i13dk, mssuniquee, Naatashka123 и 17 други им се допаѓа ова.