Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    76.900
    Samo zaboravam da prasam, a kollu vreme taka tece od drugata? Nie sme 3m i seuste taka mi tece :) inaku neli ja prasav Julija vo soba za doenje (mislam ti prasuvase) deka gradite ti bea pak tvrdi... i mi odgovori toa moze da se sluci ako bebus cica pak povekje ili pms. Moze i sega e od istoto, deka e toplo da ne cica bebe povekje pa si gi stimulirala gradite pak da pravat povekje mleko :D

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Тврди ми беа од циклусот најверојатно, фала што праша.
    Инаку лани ова време синко имаше 2-3 месеци и секогаш ми течеше и кога доев и кога не доев т.е. кога ми надоаѓаше млеко. После се стабилизира и не ми течеше воопшто. Сега пак тече а синко исто цица - многу. Не ни бројам колку подои има во текот на едно деноноќие.
    Може нема врска и тресам зелени ама можно ли е од жешково да се прошируваат жлездите па затоа да тече...хахаха не ми се смејте на прашањево.

На *цветче* и Kaetana им се допаѓа ова.
  3. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.222
    Мене цело време додека дојам (13 мес.) кога цица малата од едната града од другата ми тече млеко. И кога ја дојам секогаш ставам тетра пелена.

4. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    аман луѓе јас веќе незнам што да правам, синко има 14месеци ама нонстоп цица, секаква друга храна одбива и само ме тегне за блуза. Почнаа да ме болат брадавиците ептен ми се осетливи, сабајле стана во 8 а еве досега веќе 4пати цицаше, и плус ако не му дадам плаче на цел глас, вришти. Попладне кога е маж ми дома му го оставам на него за да не ме бара за цицање, а кога е со мене нонстоп на цицка дреме. Мене почнаа модрици да ми излеваат по нозете и рацете маж ми вика дека од што цица нонстоп и затоа може сум станала слабокрвна, аман веќе незнам што да правам дури нервоза ме фаќа кога ме цица цел ден

5. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И мене ми нема течено не знам колку време... вчера прв пат од едната во седење ми протече. И јас мислам дека е од жешкото, се прошируваат каналите и протекува млеко. Не е за смеење, баш ти е точна констатацијата. Совет за тврди гради е топол туш баш заради тоа... да се прошират каналите и да може да се измолзи полесно млекото. Совет за сопирање на млеко е ладни облоги, соодветно.

На *цветче* и zuto им се допаѓа ова.
  6. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @Kaetana експерт во темата доење. ;)

На ZojaP и Kaetana им се допаѓа ова.
  7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    аахахахахахаха... неее.... само во соба за доење редовно читам совети по она правило - „да ми се најдат“... :D

На Kaffe и ZojaP им се допаѓа ова.
  8. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Епа пошто јас немам фејсбук да знаеш дека мене и те како ми се наоѓаат советите што редовно ги пренесуваш.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    И кај мене е истото.
    Кај мене откако се породив отприлика 2 недели кога синко цицаше од едната од другата ќе капнеше некоја капка.И тоа беше све потоа си го фативме редот.Ама еве 2-3 дена и јас тоа го заприметив цица од едната а од другата страна капе.Може да е од топлото. :D

10. bruno.com

bruno.com Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2014
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    254
    Jas sum non stop so vloski na gradite sekogas mi tece osobeno navecer ako ne stane za cicanje najmalku tri casa i pizamata ja mokram mozebi od sto ima mnogu mleko ili pa arno vika zuto od zeskoto.

Последна измена: 21 јули 2015
  11. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    мајки незнам кај да го поставам прашањето па ај тука,, ужасно ме боли умникот, на долната вилица, не ми е целосно излезен и има како месце испакнато што треба да се пресече и ке треба да се стави анестезија, е сега бебе има неполни два месеца, до 29 јули два месеца, и сме само на доење, прашањето ми е дали анестезијата нешто ке ми смета на тоа што го дојам синко, ако има некој искуство некакво со заби, нека сподели тука... и ужасно ме боли сега ставав аналгин на местото за болката да помине но нема никаков ефект,,

12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Од што имам читано во соба за доење, може да се дои без проблем ако се прима стоматолошка анестезија. Така да, трк на забар и не се мачи...

Едит: аналгин не се препорачува со доење. Земи парацетамол или ибупрофен.

На makedonkamak, Mekuska и ZojaP им се допаѓа ова.
  13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    76.900
    Smee smee ne steti taa anestezija, jas kje pravam zab na 10ti Avgust so anestezija.. :) samo znam ne smee snimanje na zab, poradi zracenjeto valjda, a treba i da snimam gorna vilica zatoa sto imam mlecen :lol:

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Нема да штети анестезијата јас пред две недели вадев заб нормално со анестезија, а доам.

15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.827
    Јас снимив заб дур доев.
    Не ми рекоа дека штети :/

16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.643
    Допаѓања:
    76.900
    Pa neznam zabarot rece da ne rizikuvame, ne snimame, a kolku mnogu steti neznam... Sigurno ne steti na bebeto sto cica, po moja pretpostavka... tuku zracenjeto da ne napravi mlekoto da de namali ili da go izgubis, vrska neam :D ete cim e dobro se kaj tebe, sigurno ne e tolku mnogu stetnoo...

На Mekuska и joy1 им се допаѓа ова.
  17. Melinara

Melinara Популарен член

Се зачлени на:
    21 јули 2013
    Пораки:
    442
    Допаѓања:
    305
    Слободно можеш да примаш анестезија, снимаш заби додека доиш. За болка парацетамил или бруфен се безбедни со доење.

На Mekuska и victoria им се допаѓа ова.
  18. Iri bebe

Iri bebe Нов член

Се зачлени на:
    31 октомври 2014
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    мамички ме интересира како правите ноќе со млекцето,бидејќи сакам да престанам да го дојам моето бебе,а таа се буди ноќе и малку цицне па продолжи да спие :) ...па како да се справам со времето додека да го земам млекцето и стоплам во флаша ,а таа да не се расони .. благодарам однапред за совети :*

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.999
    Допаѓања:
    327.827
    Зошто би се малтретирала со миење шишиња ноке,станување и слично кога можеш цицето во уста и мирна глава :)

20. irenna

irenna Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    3.098
    Допаѓања:
    4.462
    Син ми уште цица, ама малку му е тоа млекце. Денски нема шанса да се напие млеко, затоа навечер кога цица ме исцицува и плус добива шишенце, пие околу 150-200 мл млеко покрај цицањето. Се буди уште еднаш или двапати за цицање и исто, прво цица па си пивнува околу 100мл млеко и продолжува да спие. Ние сме 12+ месеци и почнав да му давам кравјо затоа што адаптираното не го сака. Земав и козјо па ќе видиме како ќе го прифати. Инаку навечер го зовривам млекото го делам во две шишенца, едното шише одма го пие на заспивање, а другото го ставам во едно футролче како термос и го пие после 3-4 саати на второто будење.

На Iri bebe му/ѝ се допаѓа ова.