Jас во петок имав втора доза,малку болка во рака,треска така вечерта,со еден парацетамол се среди се.Ќе биде се во ред,не се плаши.
Прашај си пред да се вакцинираш, мене ми рекоа дека повеќето доилки со фајзер се вакцинираат така се одлучив и јас
Фајзер и модерна се само одобрени од СЗО за трудници и доилки. Т.е. само за нив има студии за оваа категорија на луѓе. Кај нема модерна така да фајзер. И јас со тие доктори шо се консултирав ми рекоа само фајзер.
Двете гради ги одбива? Зошто се створи таа одбивност? Колкаво е бебето, да не е во скок? Имам читано дека во скок одбивале града. Пробај прво нека заспие, или полу заспан, па така дои го.
https://forum.femina.mk/threads/Вакцинирање-на-доилки-и-трудници-против-коронавирус.32400/page-14 Имате тема за вакцинирање доилки, идете таму коментирајте за тоа.
Мајки ми треба совет, синоќа кренав температура над 38.5 имав болка во едната града ама дека ми се меки не обрнав внимание, денес гледам таму кај што ме боли градата е црвено немам грутка на допир, совет ве молам што да преземам. Денес немам температура, дали од тоа е или веќе незнам што да мислам.
Не прашав бидејќи добив некој поглед кога ми велеа не не, што веќе во моментот се разочарав, а решена бев... И мене мм ми вели абе тебе нема шанси да ти се намали млекото, па и да ти се намали сепак имаш млеко на претек
Здраво....совет/искуство? Бебе е 10 дена, 10 дена доење... На прва контрола одлично враќање на килажа породилна... Меѓутоа од денес градите не ми се набрекнати, туку се меки...бебе цица на 1-2саати...како и претходно... Дали е воспоставена консолидиран лактација,па градите не се така набрекнати или намалува млеко?
Cica moevo mnogu pochesto ako ne mu dadam da cica plache 50 dena sme. Jas se mislam da ne mj e slabo mlekoto a si cica podolgo mozhe pola saat i zaspiva. A tvdi mi se me bolat duri.
Предходно имам пишувано во мој случај мн ретко градите ми беа тврди уште од самиот почеток, тогаш кога бебе ќе се успиеше по 4часа а тоа се случуваше мн ретко, полни гради не се показател за тоа колку млеко имаш, се додека бебенцето ти полни пелени и напреднува да не му се секираш мајка. Секој организам е различен кај некој се воспоставува лактација порано кај некој покасно.
Чим добро напредува, полни пелени и е расположено си е супер. Ти учи организмот колку млеко му треба на бебе, најверојатно затоа ти омекнале градите. Јако и слабо млеко не постојат! Има само предно и задно. Следи за време на подој дали ефективно цица и голта.
Kako se ubeduvate za cicanje nadvor na pogolemi bebinja? Mojata e 5mes i znam deka e gladna,ke cicne malce kolku da se zasiti i pusto radoznalo samo gleda levo desno....
Мојата 7 и пол е,прво разгледува што,каде има,па почнува да цица,прекинува за момент,контрола опет дали е све на место,па продолжува,така дааа,доење по надвор малку отежнато оди.
Мајки, дали ако мајката има проблем со подуеност и гасови и го дои бебето, и тоа може да го има тој проблем или нема врска?