1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Леле исто пробував баш пред некое време со потешки лекови, за се пишеше низок ризик.
    Незнам колку е сигурна странава или лековите се вистина со низок ризик :?:

2. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    Јас не се ослонувам на неа. Можда и точно е, ама шубе ми е некако

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Јас знам дека фармацевтските производители на лекови у принцип не баш прават студии за сите лекови како и дали влијаат на доење и бременост. А овие од странава наводно прават истражувања и врз база на тоа се податоците. Е сега на кого да му се верува :^). Ама секако најубаво е да се избегнуваат општо лекови :?:

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.878
    Допаѓања:
    18.748
    D09B5580-5932-47E5-B298-B1993909C714.png

На Fatalnata, IRBBB, mace89 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.054
    Мајки, ве молам за совет или искуство со следново.
    14 месеци се доиме и од нигде никаде на десната града ми се појави одвај воочливо "мозолче" на брадавицата, пропратено со болка. Не знам дали е блистер, затоа што еве неколку дена поминаа и состојбата е иста - при доење боли. Најмногу затоа што фатот на синко, односно стисокот баш лежи на тоа делче каде што се појави нештото. Фактички со запчињата притиска баш на него и го прави доењето неподносливо болно. Толерантна сум на болка, па почнав почесто да го дојам на неа или да почнувам подој на неа со надеж дека ако е блистер ќе се среди, а и мачкам Пурелан, меѓутоа подобрување нема. 4-5 дена е вака. Забележав на два пати после подој ептен малку, значи капка, водичка. Ме боли и кога самата го допирам, само на тоа место од брадавицата. Буквално како мозолче е, при што ноќва забележав дека тоа што беше како "бело врвче" го нема и сега има повремено пецкање.

Навистина не знам што може да биде. Прочитав сешто на веб и чудно ми е да е блистер затоа што не сме на почеток со воспоставување лактација и слично. До душа, каналче може да се затне секогаш, ама се чудам што е и не знам како да постапам. Ќе ја тагнам и @Kaetana со надеж дека ќе види.

Инаку од новини со доење нема ништо, се правиме како и досега, единствено ново е што се вакцинирав со Фајзер сега скоро, ако значи нешто.

6. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Мајки што се породиле царски, после колку време ви почнало да тече млеко? Јас цела недела имам едвај капки хаос

7. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Блистер е.
    Пребарај ги на лупата моите мислења за блистер, имам многу пати пишувано.
    Без разлика дали си на почеток со доење или не, блистери се појавуваат во било кое време.

@Lolipop796 без разлика како си породена, надоаѓањето на млеко е индивидуално. Некои после царски имаат млеко за 2 дена.
    Само бебе на цицка постојано и ќе ти надојде млеко. Не гледај на саат. А-закенка ти одма ставај да цица.

8. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    @Lolipop796 и првото и второто ми се царски со двете ми дојде млеко вториот ден клострум веќе од третиот имав млеко.Со двете од болница излеговме со повеќе килажа од родилната.Со второво имав 3 цимерки а сите тазличноним дојде,едната петиот ден на оденје дома едвај по некоја капка имашее.Ставај го нека влече нека стимулира.Ке ти надојде.На другарка ми од ко си дојдоа дома после неколку дена и надојде убаво млеко.(fingers)

9. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.471
    Допаѓања:
    22.692
    Ве молам за совет..10дена веќе оородоена,млеко ми капе од градата додека бебе цица на другата..Значи,моја претпоставка е дека има млеко .Бебе го држам на гради мин 40мин и пак нервозно бара цице..Нудам во ист момент после тоа 40мин доење ,АД формула,и ги пие 60мл без проблем..Каде грешам??Зошто не и едоволно моето млеко,толку формулата?(да напоменам,формула како додаток 3x дневно давам бидејќи падна ма колажа)

10. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Тоа може да стои на града а да спие и да не цица. Ставај го почесто на града и гледај дали влече и голта.
    Мислам дека шише му е полесно и станува мрзливо да влече на града.
    Јас би ти предложила да пробаш да го дохрануваш со твое молзено млеко. Јас така правев, ама првите денови, давав со шприц.
    Само мое мислење, секако сама одлучи што ќе правиш.

На IRBBB и TarantulaA им се допаѓа ова.
  11. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Ајде вака. Прво саатот заборави го! Волку толку минути не е битно. Битно е за време на подој да следиш дали активно цица т.е. голта, ако дреме на града прави компресии, откачи го па пак врати го. Многу сте на почеток и на почеток е нормално да сакаат да се цело време малтене да се на града. Мали желудничиња, они мали немаат сила да влечат убаво. Број 1 правило е дека колку е бебе почесто на града, односно колку повеќе ефективно ги празни градите - повеќе млеко има мајката. Заследи го профилот на инста doenjesoljubov, има многу корисни совети. Исто така ако имаш проблеми било какви можеш да ја контактираш Јасна од Здраво бебе.мк.
    Продолжи така мами, биди упорна. Ќе го тргнете и ад по некое време. Ти посакувам успех :hug:

На Autumn Love, IRBBB, mace89 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Мајка и ние сме на комбинирано од старт. Не сакаше да цица, ем што немаше сила, ем што имав рамни брадавки. На почеток бевме со 8 оброци ад после секое цицање и до крај ги пиеше. Јас бев упорна. Наместо ад се молзев и му давав и така сигнавме на 3-4 шишенца. Сега веќе има денови кога не сака да пие ад а цице не одбива. Пиј чај за доилки, секој ден одмолзувај се ( јас првите денови и по 5 пати се одмолзував) јади често и земи лактил капсули. Но, не се обвинивај ако даваш ад, најважно е што бебето и си цица а дохраната е за да не биде гладно, нема нешто полошо од тоа да е бебето гладно и нон стоп да плаче. Ние сме скоро 4 месеци и супер си тераме

На kostovaivana, marta993, MilaSs12 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.625
    Допаѓања:
    40.115
    Што смеам да пијам за смирување?
    Најјако?

На mace89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Исто ќе прашав и јас... Јас пијам по две Б6 од 20гр и плус магнезиум. Ми делува колку толку ама и јас сакам нешто појако посебно кога сум пред ПМС :whew:

На mal.ecka и Emotional123 им се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.278
    Допаѓања:
    27.972
    Персен, белмиран се на природна база таблети. Чај од маточина исто многу помага.

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    B6 80mg и магнезиум комбинација

На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    @Emotional123 незз за што се работи,зборни со матичната да ти даде совет.Јас само што се породив по неколку дена почина мајка ми,ми дозволија да се напијам дијазепам.
    Ама не се напив испив дупла доза б6.Чај од маточина,лунебра… не ми текнува друго.

На mal.ecka и Emotional123 им се допаѓа ова.
  18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Smee da se pravi mamografija dur se doi?

19. Dancewere

Dancewere Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2020
    Пораки:
    1.474
    Допаѓања:
    17.297
    При температура 37,9 што се превзема? Јас се напив парацетамол, ибупруфен помага ли при температура? знам дека и него смеам да го земам.
    Инаку ме боли едната града, не многу ама сепак боли. Грутче нема, бејби си пие од двете гради најизменично, можно ли е да е поврзано? Или сум измрзнала со гола половина при доење?

20. kostovaivana

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Колкаво беше бебче мами, потсети ме?