Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    никогаш не сум гледала на саат,кога сака колку сака давав цице

2. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Молзи вишок и замрзнувај, кога не си тука ќе му даваат колку што сака да испие.

3. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Мајки незнам дали има уште некој ваков случај но бебче од комбинирана исхрана на доење и ад се одби од шише. 4++ е и сега веќе недела дена сме само на доење. Ми воведоа ад од почеток бидејќи малото не сакаше да цица но после две недели почна и постепено намалував ад но не очекував дека скроз ќе го изфрли. До сега напредуваше во просек по 1кг но сега бидејќи сме само на доење страв ми е како ќе напредува. Го мерев на домашна вага и некаде 300-400грама напреднал за две недели. Дали е тоа доволно? Исто и за пелените... после шишенце знаеше да се измочка и цела пелена да ја наполни. Сега после подој ја полни до пола. Во просек имаме од 6-8 пелени некој повеќе некои помалку полни. Кака еднаш на ден или еднаш на два дена убава жолта кака. Како да знам дека не е гладен? Мислам дека повеќе и психички ме оптовари педијатарот дека немам доволно млеко и сега сум цела во прашалници, се мислам и кашички да воведам а весел е, не делува гладен само што си бара да цица на сат време и во просек по 10мин ни трае подојот. Јас се изнапишав реферат :) но ќе ми значи да ми споделите некое советче вака како искусни со ексклузивно доење

На IRBBB му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.663
    Немам искуство со ад, сакам само да ти дадам поддршка, оти сметам дека по ова шо кажуваш бебче не е гладно.
    Мојот е 2 недели постар, цица 6-7 пати дневно, исто 10тина мин. Полни во просек 5-6 пелени дневно со мочка и обавезно 2-3 кака (ама какач си е од секогаш, инаку на доење е нормално и до 10 дена да не се кака). Не ми е мерен последниов месец, ама по моја проценка има качено 500-600гр, претходни месеци секогаш повеќе од кило.
    Ти кажувам за паралела, јас мислам дека е супер.

На Ula, mace89 и Oneo им се допаѓа ова.
  5. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Сетоа ова што го напиша звучи во ред, дека супер напредува. За кашички почекај, тие нема да додадат на килажа, бебето првите месеци од дохрана со цврста храна само учи да јаде, главните калории сеуште ги зима од млекото.

На mace89 и IRBBB им се допаѓа ова.
  6. LjLj

LjLj Истакнат член

Се зачлени на:
    16 мај 2020
    Пораки:
    290
    Допаѓања:
    495
    Моето бебе направи вака на околу 2,5 месеци, имав мака уште неколку недели додека не се зголеми моето млеко, после се стабилизираше и остана само на доење.
    После 4ти месец помалку качуваат килажа, и ова 300-400гр за две недели е ок.
    Сега е скоро 7 месеци почнав пред 2 месеци со вкусови и полека оброк, но ептен споро оди, така да млекото е уште главна храна и така е до 9-12 месеци додека не почне да јаде убаво.

На IRBBB и mace89 им се допаѓа ова.
  7. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    @IRBBB @Kitten @LjLj фала ви многу мамички:hug: Ми значат вашите совети:sun: Малце сум исплашена како ќе тераме но мислата дека мајчиното млеко е најдобрата храна што можеме да им ја дадеме ме тера да не се сомневам толку во себе. Се надевам ќе напредуваме добро:l:

На LjLj, Kitten, Zumbulche и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Da ne se povtoruvam go delam mislenjeto so drugite. Moeto e samo na doenje 6mes so poveke od dovolno mleko od start i posle 4 mes pomalku kacuvaat na kilaza sekwko taka da super str

На IRBBB и mace89 им се допаѓа ова.
  9. KonstantinaM

KonstantinaM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2019
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    9.602
    Имаше и моето и најверојатно и јас на градите,ќе си раствараш сода бикарбона во превриена вода и со стерилна газа на прстот ќе и го чистиш устето убаво секаде каде што има белко,исто и ти ќе си ги пребришуваш градите.

10. mace89

mace89 Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    4.106
    Фалаа на поддршката :hug:

На Pacient srna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.376
    Допаѓања:
    37.502
    Бебе 3+ не сака да цица денес. Читам низ темава дека е нормално ама скокот 12та недела помина. Не се лути, мирно е, го земам да цица ама муабет ми прај или цицне и се тргне и му тече млеко по образите ко да не сака да го голта.
    Некој утешителен збор? :^)

12. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.880
    Допаѓања:
    18.754
    Држи се, ке помине. :inlove:
    Јас на една нога клецкав и доев. Или шетав низ соба.

На IRBBB и gjoker4e им се допаѓа ова.
  13. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Кај сите изгледа исто се случува.
    Точно после 3м. мислев ќе се одбие. Уста не отвараше да цица. Седеше и до 6часа гладен. Јас прво го заспивав и полу успан го става на града, си цицаше така.
    За кратко се врати во нормала.

На starfish и gjoker4e им се допаѓа ова.
  14. Naatashka123

Naatashka123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2020
    Пораки:
    2.139
    Допаѓања:
    10.431
    Само моево со душа чека да цица изгледа:rofl: 4 месеци најдобра другарка ни е градата:sweat:
    Добро сега поретко бара отколку на почеток, али секогаш си цица нормално ^_^

На kostovaivana, gjoker4e и Oneo им се допаѓа ова.
  15. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Мојот не се делеше ама почна да сменува. Надвор нема шанси да се доиме или ако има некој друг. Таму гледа и цимоли за цицање. Се му одвлекува внимание :whew:

На Naatashka123, kostovaivana, mace89 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.899
    Допаѓања:
    34.104
    Период е , ќе помине:hug:.

На gjoker4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    И другарка и е иста. Еве четврти скок со цицката го поминуваме. Преку ден не толку, си цица нормално ама мора да сме сами јас и она у тивко и затемнето, иначе а шушне нешто одма се врти да види. Ама ноќе надокнадува (facepalm) ја бара на саат ипол 2 некогаш (facepalm)

На Naatashka123, mace89 и Oneo им се допаѓа ова.
  18. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Мајки помагајте.
    Едната града од долната страна ми гори, жештини големи. Болно на допир но нема грутки. Ја празнам редовно, бебе цица и одмолзувам малце.
    Покрај болката и жештината чувствувам болка во мускулите. Температура немам.
    Дали е можно да имам мастит ?
    Што да направам??

19. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    :o стави зелка, исчукај ја малце и стави. Менувај кога ќе престане да лади. И масажа со топол туш, сапунче и нежна масажа. Празнење не ти кажувам пошо знам дека празниш. Пробај вака и следи ситуација. Со лесно и утре да ни пишеш дека си ок :l:

На Oneo му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    На зелка ми текна ама немам моментално дома, а незнам кај да барам ова време.
    Сега мерев, имам и температура 38.5 (facepalm)
    Ациди борициди и лепенки за температута имам дома, да ставам нешто од нив ?