Здраво. Ме интересира искуство од мајки кои ги одбиле своите деца од доење. Колку време по одбивањето сеуште на стискање потекува млеко? Јас малиот го одбив пред околу 7 месеци,сеуште кога ќе стиснам излегува млеко од негде бело од негде жолтеникаво. Проблемот е поаледниве 2 месеци отприлика пред добивање чувствувам пецкање и чешање на градите (нешто слично како додека доев кога ќе надоаѓа млеко но не толку интензивно,но сепак чувствувам нешто во градите). Дали е нормално или треба да си посетам гинеколог што поскоро?
Има тема за одбивање, подобро таму да прашаш. https://forum.femina.mk/threads/Престанок-на-доењето-одбивање.4228/page-96#post-5801790
Темава за доење, па ќе пишам тука. Иницијативата на Наташа за донирано мајчино млеко, вечерва сфатив колку е потребна во државава. Син ми има стомачен вирус, па го носев на детско одделение. Тој дека буцко ме прашува докторката дали само го дојам, јас кажувам да. Ох ми вика значи многу млеко имаш, јас викам молзам секој ден и го фрлам. Леле вика зошто така, замрзнувај го. Кај нас лежи бебенце кое има само 9 дена, на мајката и прекинало млекото а бебето го повраќа ад. Јас таму се измолзив, колку имаше оставив. Тешко ми е на душата, што не сум зачувала воопшто млеко. Ќе го дадев барем дури да се опорави бебето.
Нормално е. Јас дури испаничив со пецкањево и бев лани на ехо преглед. Поминаа 2 години откако не дојам, уште имам проѕирни капки на стискање.
Јас имам замрзнато и тоа од почетокот уште е портокалово, за да има кога ќе искачам, се утепав од искачање цело ми стои....А имам 20тина чашки Но веќе се поминати 3 месеци па незнам дали воопшто да го понудам
Искрено незнам ништо за чување и складирање на мајчино млеко. Само незнам зошто болниците не прееземаат нешто, да можи да се донира таму мајчино млеко. Ете има случаеви каде вистина е потребно. Ама што функционира кај нас па да одиме чекор напред?!
Исто и ја. Се измолзував едно време еднаш дневно демек за да имам за не дај боже, ниедно немам искористено. @Oneo јас замрзнувам во стерилни чашки за урина.
Linex, активно јагленче и електролити ако повраќаш за да не дехидрираш. И секако мноооогу течности. Со лесно мами Едит: ако качиш температура парацетамол
Пред 2 недели и мене ме прифати од мм. Матичен др ми кажа да пијам линекс (ама немав дијареа и не го зедов), реглан и пробиотик. Реглан не се напив страв ми беше иако и гинекологот ми одобри да пијам. Земи пробиотик пролифе само тоа примав јас од терапијата и мислам дека ептен ми помогна и да пиј многу течности. Мене ме фати вечера во 3 повраќање, цел ден омалаксана тт качив 38.7 еден парацетамол и утредента како ништо да не ми било. Со лесно мајка
Јас подобра, со линекс ми се смири стомакот. Мартин вчера подобар, денеска пак исто, по 4-5 столици дневно. Утре пак на болница. Јас незнам што е овај вирус ваков досаден. Тој само пробиотик и електролити пие, не бил за инфузија. Ама се изнамачи
Се надевам. Аман да помини друго ништо не сакам. Кака како новороденче и само му се спие. Спие, кака, се миеме и пак спие, нема сила. Ве гушкаме и ние
Можи Срна, не знам, кажувам само инфо како шо имам прочитано. Јас досега немам давано замрзнато. Имаа обид во мое отсуство да дадат, ама син ми шише не фати, па не можам да кажам дали би го пиел млекото или не.
I jas taka znam ama stoznam moze ne sum go zamrznala ko sto treba i sea shube mi e. Taa kasna nekolku lazicki nisto ne i e sto bi asociralo deka e rasipano ama ne mirisa ko svezo mleko. A taman pred istek na "rok" bese kesata.
Jas isto pravev kasa od zamrznato sokoro 6 m grdo bese na vkus i miris , ama bebe si se najdade slatko.Pred nekoja nedela dadov mlekce vo sise isto izmolzeno , za mene isto grdo, taa si go pozna i si go ispi.