Не знам дали ја погодувам темава. Сакам да поставам прашање во врска со периодот по одбивање од доење. Месеци траеше постепеното одбивање со скратување на подои, 7 месеци, за до последно да имаме еден подој од една града. Од другата града млекото си се повлече, нема никакви последици. А од таа од која цицаше, откако веќе престана - 9 дена, денес осеќам како нелагодност. Минативе дена немав. Ама ја пратам цело време. Немам преполнетост, зашто и воопшто и претходно немав, немам топлина жештина, ама на допир кај брадавката имам така тапа болка малку. И малку жилите ги осеќам кога ќе ги притиснам. Како да си помогнам, скраја да не се влоши нешто? Ставам лист од зелка и облога со ациди борици. Друго?
Види тука расчитај https://forum.femina.mk/threads/Престанок-на-доењето-одбивање.4228/page-98#post-5891398
Хелоу, да ве прашам дали сте се фарбале за време на доење ? Јас сакам со фарба без амоњак но сеуште се двоумам. Беба ми е скоро 6 м.
Dur bev trudna bez amonjak, sega so. Mada doktorkata sto gi pravese skrininzitie mi rece veze nema farbaj si se slobodno
@Naatashka123 @Pacient srna @kostovaivana фала ви женски . Јас никогаш не сум се фарбала ама пред некој ден се загледав цела сум обелела. Децава ме отепаа. Па сакам да заличам на човек ама се секирав
Бебе е 8 месеци скоро, на доење сме, ама многу ме чешаат брадавиците жени, зошто знае ли некоја? Околу нив ми се лупе и црвени ми се…
Да. Не ми текнува дали беше со или без амонијак, но не обрнував ни внимание. И во бременост, а и сега.
Девојки, има ли некоја табела, список со храни кои не се препорачливи за време на доење? Според препораките на еден нутриционист не јадам цитрусни овошја, не јадам зелени зеленчуци, печурки, не јадам легуми грав, грашок и сл., не пијам многу кафе... ми се сведува на едно те исто, ориз, компир, месо, пилешка супа/чорба, овес со јогурт (супер препорака од тука), јајца и тестенини. Смее ли пример цвекло, пиперки...? Да не гуглам за секоја работа, дали сте сретнале список?
Мајка битно е да јадеш разновидна исхрана. Ако видиш дека нешто му прави проблем на бебето, ќе тргнеш од исхрана, вака не гледам причина зошто се ограничуваш.
Јади разновидно и само ако забележиш промена кај бебе исфрли ја таа одредена храна. Цвекло е супер за крв а од доење и после пораѓај доста ослабнува.
Сигурно ми е ниско железото, ми се врти понекогаш а не ми се пика по лаборатории сега да проверам, фала ти