Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Ова со кратење подои не ми е најјасно, може дека ние немаме никаков ред.
    Дали тој доаѓа со тек на време или јас треба да го воспоставам или ништо од наведеното? :D
    Се заспиваме со цицање, знае да спие и цица дур дреме, ко ќе се разбуди дури да се дорасони и у рандом период ко ќе е буден, а и не мора :drunk:.
    И сега во мисла ми е ко ќе почнеме со дохрана (4м е), што да кратам?
    Ко ќе се разбуди да не давам да цица?
    Ама и дремките ако не матурираат и останат по 30 мин. пак исто ќе му дојде :?:.

2. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    На 4 месеци ништо да не кратиш :) во зависност од колку ќе ти јаде на 6 би требало да има еден оброк .пр. сабајле го доиш па на кај 12 му даваш оброк кашичка или обратно.

На Autumn Love, MilaSs12 и Pacient srna им се допаѓа ова.
  3. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Rano ti e za red...pocekaj so dohranata samo ke si dojde....prvo posle kasa ke nudis cicka za sekoj slucaj dur da se navikne da jade....mojata pocna sama da ne ja saka koga e dovolno najadena znaci se krati doenje. I jas ne sum gledala kolku pati na den cica koga bila sano na doenje tuku sum gledala ako ne e cicana poveke od 2.5 casa da i ponudam poso taa ne place za jadenje

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.888
    Допаѓања:
    18.771
    Се почнува со еден оброк. Кога ке дојде време за цицање ке дадеш да јаде, потоа пак ке нудиш цице. За втор оброк исто така. Ти не ги кратиш намерно, едноставно детето ке си има немлечен оброк.
    Ако не одиш на работа и сакаш да доиш, до една година ке даваш да цица кога сака колку сака. Само пред оброк нема да цица туку прво ке дадеш каша и потоа исто.

5. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Абе не сега, од ко ќе почнеме таму 6+.

@Pacient srna @MilaSs12
    Поентава ми беше дека сега неаме оброци по саат и ако пример планирам со немлечен оброк во 12, после прва дремка да не му давам да цица ко ќе се разбуди (а тој спие со цицка в уста и пак најаден ќе е (facepalm)).
    Ама ко што викаш Срна, само по себе ќе се воспостави да не мозгам уште сега. Ваљда.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. NewMama

NewMama Истакнат член

Се зачлени на:
    19 февруари 2019
    Пораки:
    1.234
    Допаѓања:
    3.083
    Син ми беше таков. Не знаев како да воспоставам ред. Не го доев по саат како второво дете сега. Ама незнам и јас како си дојде на ред

7. kostovaivana

kostovaivana Популарен член

Се зачлени на:
    21 април 2010
    Пораки:
    2.589
    Допаѓања:
    14.375
    Сакаш да те утешам? :D
    Ние почнавме во вкусови пред нецели 2 недели со не секој ден давање. Ич ама ич не ми е јасно кратење подои. И не се замарам да ти кажам, ќе оставам сама да ме води. Само гледам пред да и дадам да пробува нешто да има минимум саат време поминато од последно цицање. После пробување обавезно си цица. А пробува 3-4 лажички (lalala)

8. Mjayyyy

Mjayyyy Активен член

Се зачлени на:
    16 март 2021
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    76
    Zdravo mamicki
    Ve molam za iskustva so ramni bradavici. Ss porodiv pres 4dena carski i radi i fekcija od denes trebase da pocne da cica, no nikako da fatime, a iskreno i seuste nemam mleko edvaj kolosttum ozmolzev 20ml. Kako da mi nadojde mleko i sto da pravam so bradavicite. Kupiv na medela vestacki preeska probavme ama nevlece ubavo i nemam dovolno...

9. ivana--aerodrom

ivana--aerodrom Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    Јас со првото со силиконски брадавици успеав да дојам на почетокот, потоа од самото доење ми ги извлече ќерката па продолживме без силиконските.
    Сега нуди почесто да цица за да ти надојде млеко, најважно е да не се откажуваш.

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Тие 20 милилитри се доволни за новороденче од неколку дена, и воопшто не се разочарувај, тоа не е немање млеко :) На добар пат си, ако можат само во болница да ти покажат како да го наместиш за да ја отвори цела устичка и да ја опфати ареолата за подобра стимулација. Ако не ја опфати нема да се стимулира надоаѓање млеко. Обидувај се прво на голо без силиконски, зашто ако почне убаво да фаќа сами ќе се извлечат и брадавиците.

На Oneo, IRBBB и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  11. ludo

ludo Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Мајки ве молам за совет. Малата ми е 7м, од 5тиот месец не сака да спие во креветче, само на града ми спие. Кога ќе се успие се тргам, а се осети дека градата не и е во муцето се буди и плаче.

12. Autumn Love

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    6.221
    Абе последно време за дохрана читам и сегде наидувам на кратење на некој подој… ја не знам од сабајле да ги избројам колку биле, а не па во ред да ги ставам :D. Ама све у свое време, ко што викаш тие ќе не водат.
    Нека си пробува женската колку сака толку, живи и здрави нека се, ќе папкаат цел живот.

На kostovaivana, marta993 и Dancewere им се допаѓа ова.
  13. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Зависи и од бебчето. Јас имам рамни брадавици, првото дете цицаше со силиконски, едвај. Ама не беше мераклија за јадење, а не е ни ден денес (6 год). Второво (сега е 1.5 месец) од старт си сакаше да си цица, си го сака млекцето па ми ја извлече само. Убаво и силно си цица од старт. Зедов силиконски и сега ама еве немам потреба од нив. Можеби е до искуството незнам, ама овој пат гледав убаво и правилно да го наместам, уште 3 ден кога на болница ми дојде млеко, па за ден два си ја извлече брадавицата

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Мајки, 1.5 месец ми е бебчо. Беше настинат неколку дена, во тие денови градиве преполни, а не цицаше по многу, вероватно немаше ни апетит и му сметаше секретот во носето. Е сега еве вчера и денес, е супер, сака да цица, ама мене градиве ми се премеки. Ми се чини како ич да нема млеко. Ќе цица ќе цица, и како да не е најаден, бара по кратко време пак. Се плашам дека грешка направив шо не се молзев кога беше настинат, да одржувам лактација, или пак скок во развој ни е. Ми се поклопи едното со другото, незнам шо да мислам. Не сакам да посегнам по формула, мое мислење е да почекам ден два да видам дали млеково ќе надојди и ќе се врати во нормала. Ваше мислење, совет?

15. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Meki gradi ne znaci nema mleko. Ako e zadovolno bebe po cicanje,polni peleni ok si. Toa sto si bara pocesto si bara ne mora da e gladno. Gladno ke place ke kenka ke e nervozno

На IRBBB и Autumn Love им се допаѓа ова.
  16. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Ми е мисла затоа шо кога цица, цица 1мин убаво, после 10 пати трга, еднаш голта. Не му иди млеко доволно. Ќе цица шо ќе цица, одмара 10тина мин и бара пак, како воопшто да не јадел. Инаку не е бебе шо плачи кога е гладно. Кога е гладен само бара со устата цело време лево десно.
    Знам дека млеко неможе да секни туку така, во еден ден, кај мене бар, нит имав некој стрес, нит сум нервозна нешто.
    Сега му дадов чајче, за 1 мин 50 мл ги испи. :|

17. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.325
    Допаѓања:
    33.665
    @Lady..M со тоа што бара почесто, ќе ти стимулира да се лачи млеко повеќе, таман колку шо му се потребите. Не му давај чајче, издржи некој ден, нека цица поинтензивно.

18. Pacient srna

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    A ti ako stisnes gradata sprica, tece, kape....? Mene mi se meki od pred nekoj mesec ama ako stisnam sprica do drugiot kraj na sobata...zatoa ti vikam ne e mekosta merilo

19. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Ако стегнам излегува капка по капка. Не шприца.

20. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Еве несака ни да заспие, гладен како кученце е, од 8 саатот ми виси на града. Се надевам дека е период, и дека е скок, а не дека снемувам млеко :worried: