Ne saka bez silikonski nikako probuvav celk vreme place i mava so racete i se voznemiruva premnogu nesaka nikako da fati mackam so mleko zaludno. Pedijatarot rece ti odlucuvas kako ke si ja dois podobro da ja dois na nekakov nacin odkolku da e na ad.
Точно е тоа, доење е најубави за бебе. Зборам тебе да ти е полесно. Некои бебиња цело време се со силиконски. Понатаму може ке сака без. Штом имаш желба да доиш, ништо нема да те спречи а посебно не силиконски.
Ke si fatite red ko sto ti kazuva Mila a skokovite se poseben period. Eve jas bebe od 8.5 meseci vo skokov vo race samo cica i stojam i ja ljuljam...a veke 9kg e
И јас од старт ја доев со силиконски, гола брадавка не сакаше да фати. На 4м и излегоа 2 запчиња и тогаш сама ја тргна силиконската не сакаше повеќе да цица од неа. Има случаеви што и на 8 9 месеци уште се со силиконски па ништо страшно.
Мајки колку време може да стои одмолзено млеко во замрзнувач? Се мислам да почнам да складирам за кога ке почнам да правам каши
Јас пиев фемибион 2 долго време, потоа џејмисон со омега најдов дупло поевтини. Инаку можеш и само магнезиум и вит ц.
Како што веќе ти кажаа, веројатно е скок во развој. За да си помогнеш и да не дојде до плачки, пробај да препознаеш кога е веќе гладна. Обично го вртат главчето лево или десно, пробува да најде дојка. Не чекај да почне да плаче за да сфатиш дека е гладна, давај порано. Значи освен плачот има и други знаци по кои се препознава дека бебе е гладно. Плачот е веќе крајна фаза па дури има бебиња еве како твоето од што се вознемирени, неможат да фатат и да почнат да цицаат. Исто така друга опција е да ја доиш полузаспана. Ќе си ја земеш од креветче, малце ќе ја скокоткаш со брадавицата по устето и ќе чекаш да отвори за да ѝ ја подметнеш Со лесно.
Девојки кажувајте што друго освен ланолин да користам за пупкиве , од едната града ми ја има разрането малата ужасно ме боли додека цицка
Офф мила не знам конкретно нешто да кажам што би ти помогнало ама биди упорна и мачкај често од чист ланолин и витамин АД и трпение-спасение, ќе помине за неколку денови. И јас го имав истиот проблем од почеток само кај мене двете брадавки ме болеа многу. Постојано ги мачкав и сега имам некоја болка ама само првите 10 секунди додека да почне бебуш со цицање, а после тоа не. Ако научиш нешто во меѓувреме, те молам сподели . Евентуално ако многу ти е неиздржлива болката можеш да пробаш со силиконски да доиш додека помине, само постои можност беба да ти навикне на нив па после да несака да фаќа брадавка.
После доење оставај ги брадавките 'слободни' да дишат и да се исушат не ги покривај одма. Кога се бањаш не ги миј со ништо освен со вода да не ги иритираш и сушиш уште повеќе. И мачкај дебел слој на ланолин, пред доење миј ги со топла вода иако се вели дека не мора да се испира
Истата мака ја имав, сите можни препарати ги пробав. Се спасив само со свинска маст, ми збореа сите постари околу мене ги правев луди. На крај за 24ч се средив. 1лажичка маст во мала тегличка, стави малце вода, затвори тегличката и измешај, па истури ја водата, така едно 10 пати додека маста не се соедини со водата. Мачкај после доење, само не заборавај пред следно доење да ги избришеш брадавиците со чиста крпа. Утре ќе ми кажеш фала
Дали внимаваш на фатот? Ако има плиток фат бебето тогаш најчесто се случува да се разранат брадавките. Немам лично искуство ама имам читано во темава дека пчелин восок им има помогнато на неколку мајки. Ако добро сум запамтила. Нека ме поправат ако грешам.