Pa zavisi goleminata na bradavkata tvoja spored toa ako e pomala m ke ti bidat golemi ke ima mnogu prostor prazen. Jas si zedov s makar sto i s ima kaj mene prostor amaa m mi bese pregolema.
Девојки, помош. Бебчето ми е 20 дена и само на доење сме. Напредува супер и цица многу, стрвничко си е. Имаме само еден мал проблем, јас имам премногу млеко, додека цица често се засркнува бидејќи му доаѓа голем млаз и ми се расплакува. Истовремено мене градите ми се цело време полни и дури ми се стврднуваат, веројатно бебе е малечко и не може да постигне. Како да го решам ова? Започнав со измолзување по доење, а и пред за малку барем да ѝ олеснам на бебушка. Совет плус?
Ke molzis za da ti olesni,a toa ke se navikne. Mene isto mi spricaa pod napon ama malce ke odmolzis da projde toj prviot napon i posle ke dades na bebe. So tek na vreme ke se sredi proizvodstvoto i ke si fatite red. Jas molzev 2-3 pati dnevno prvite 2 meseci napuniv friziderot so mleko sea vo banjata i go stavam mu pomina rok.
@Emotional123 мислам читав на темава Бедоксин дека можеш или Б6. Јас за жал имав една ситуација и морав да се напијам Диазепам од 2мг во консултација со матичен на бебе.
Лоразепам го дава како безбеден на e lactancia. Ама пошто за било кој ти треба рецепт, консултирај матичен.
Пробај во полулежечка позиција да му даваш да цица laid back breastfeeding изгуглај, да не работи гравитација туку само да влече и измолзи малце рачно пред доење ако пак се засркнува, јас вака давам сега и подолго цица и полесно си прави паузи. Ако ти се тврди со топол туш и масажа и молзење омекни само пази со претерано одмолзување да не направиш хиперлактација.
На претходната контрола на бебуш ко на шала падна муабетот за тоа, нели дека празници идат и педијатар др. Таневска од Систина ми кажа дека може една чаша црвено вино или чаша пиво.
Имаш на хајнекен, туборг, во кам има од германските безалкохолно Јас пиво цел живот избегавав да пробам, не знам некоја одбивност имав. Ама сега за поише млекце почнав да пијам и ги научив безалкохолниве каде и кои ги има.
Препораките се да не се консумира алкохол воопшто дур се дои. Но по новите студии од 1 чаша алкохол многу мал процент се пренесува во мајчиното млеко, и не е докажано да е штетно за бебето. Баш Наташа имаше ставено на стори линкови но не ги зачував. Значи генералните препораки се тие, ама на крајот од денот изборот е твој.
Можеш вино да се напиеш, по пораѓај во болница ни дојде лактациски советник да ни објасни се за доење, прашање до неа беше за алкохол, рече дека може чаша вино слободно само да не се дои бебе наредните 2часа.