Јас доењето додека бев бремена го зедов многу здраво за готово. Вадиш цицка, дете ќе фати, и ајт. Многу сум била зафатена со возбуда од породувањето, од бременоста, што стварно бев игнорантна према проблемите што може да се јават во доењето. Сега сите пријателки ги советувам да се едуцираат повеќе во однос на доењето додека се на крај од бременоста, секако ако сакаат да дојат. Јас имав среќа да имам бебе што знае да фати, и особено имав среќа што од сопругот ја имав целосната поддршка во целиот процес, дури и кога ни препорачаа дохрана а јас не сакав да дадам. На почетокот имав мака со уоброчување, гледање на саат, оставање на дете да спие повеќе од 6 саати и преку ден, а при тоа немаше голем напредок... Ама тука се мешаа и баби и жаби со секакви поуки... Мозокот чорба. Контрадикторни совети. Затоа се зачитав во соба за доење. Многу ми помогнаа сите совети таму. И затоа читам и работи кои не ми требаат. За да си знам предвреме и да сум спремна. Поддршката од партнерот е многу важна. И трпението и смиреноста, иако сме хаос од хормони.
Девојки, да се приклучам на темава и да прашам за искуство околу пумпите за измолзување. Каква е попријатна - електрична или рачна? Син ми цица но педијатарот ми вели дека сигурно не ме доцицува и затоа е гладен често.
Jas imam racna i odlicna mi e, samo raka me zaboluva od stiskanje, za 100ml edno 100 stiskanja haha neznam dali bas 100, ama mnogu se a elektricna znam na pocetok ne se preporacuva, jas sea da nemav kje si zemev elektricna... Muka e ova so stiskanjevo
Мајка јас се измолзувам 24/7 и ја користам рачната пумпа на Avent,најдоброто нешто што ме најмногу спаси,бидејќи јас се измолзувам на секои 2-3 саати.Позз
Слободно напиј се, па пробиотик е, нема штета. Ќерка ми кога имаше течни столици, ми рекоа јас да се напијам Линекс,односно половина јас, половина на неа да и дадам.
И јас таа ја гледав, проблем ми е дека кога ќе се стиснсм на крај на доење млеко нема, ама докторот ми вика дека со пумпа ќе имало, јас не сум се стискала правилно... Бебе го дојам на двете гради при еден подој. Целокупното време е 1 час, од кој по мое половина е активно цицање зашто е слаб со кондиција и заспива по 5 минути цицање. Дополнителен проблем е што и со чај за доилки имам млеко кое го заситува најмногу 1 час. Може налупав информации хаотично, ама да си кажам дур спие Ептем сме тазе, само 10 дена има па не знам дали грешам или да следам интуиција...
Мајка, тоа што твоето дете бара да цица на еден саат баш е многу нормално. Ако разбрав има 10 дена. Не на саат, и на пола саат да бара, па и цел ден да е на града е многу нормално. Нема правило дека дете треба да огладне на 2 или 2,5 саати. Не се замарај. Давај му на детето да си цица кога сака колку што сака, така ќе обезбедиш нормална лактација. Освен ако има слаб напредок... Тогаш е друга песна.
Mene kaj vakcinite koga imavme eden mesec mi rekoa da go budam na saat ipol za doenje, malku bil naprednat 750gr, ama pa ne gi poslusav. Bebe imase periodi koga cicase non-stop, a nekogas na tri saati. I koga i da stisnev spricase mleko, sto duri mi rece taa kaj vakcinite deka ne cicalo, zatoa ima mleko. Isto e i sega, koga i da stisnam sprica mleko na site strani, bebe cica, duri vlece krvnicki, a pak ima mleko. Napreduva fala bogu, ne e mnogu no e vo procekot po 750-850gr mesecno. Jas smetam deka toa so stiskanjeto ne e merilo @awl . Ti ne mozes ni da stisnes ni da odmolzis kolku sto moze bebeto da iscica
majki da ve prasam nesto,vcera cel den sum so temperetura,piev paracetamol ama ne se simnuva pod 38, sinoka pred da si legnav zabelezav ednata grada na gornot del crvena i me boli,dali moze da e mastit? i sto treba da zemam? sega merev TT 38.8
Cim ti se simnala T ne e tolku strasno, jas dodeka ne piev cefaleksin ne se simna, sega samo neka cica bebe, ladni oblogi..
mi varira TT,se simnuva i kacuva a i crveniloto na gradata isto taka,a ne mi e tvrdna,normalna si e,i sama neznam sto da se napijam
Матичната ми е на одмор а и ние во понеделник одиме на одмор па незнам што да земам за мене против алергија. А исто и во соба за доење дојторката беше напишала дека ќе е на одмор.
Има полно пρашања поставувани во вρсκа со Лоρатадин и Летизен во Соба за доење и одговоρот на доκтоρκата е деκа се Оκ со доење,во κонсултација со матичен леκаρ. @Kaffe Види пρелистај,ќе најдеш.