Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас доењето додека бев бремена го зедов многу здраво за готово. Вадиш цицка, дете ќе фати, и ајт.

Многу сум била зафатена со возбуда од породувањето, од бременоста, што стварно бев игнорантна према проблемите што може да се јават во доењето.

Сега сите пријателки ги советувам да се едуцираат повеќе во однос на доењето додека се на крај од бременоста, секако ако сакаат да дојат.

Јас имав среќа да имам бебе што знае да фати, и особено имав среќа што од сопругот ја имав целосната поддршка во целиот процес, дури и кога ни препорачаа дохрана а јас не сакав да дадам.

На почетокот имав мака со уоброчување, гледање на саат, оставање на дете да спие повеќе од 6 саати и преку ден, а при тоа немаше голем напредок... Ама тука се мешаа и баби и жаби со секакви поуки... Мозокот чорба. Контрадикторни совети.

Затоа се зачитав во соба за доење. Многу ми помогнаа сите совети таму. И затоа читам и работи кои не ми требаат. За да си знам предвреме и да сум спремна.

Поддршката од партнерот е многу важна. И трпението и смиреноста, иако сме хаос од хормони.

На bella.s, do-re-mi, Kiflicka05 и 8 други им се допаѓа ова.
  2. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Девојки, да се приклучам на темава и да прашам за искуство околу пумпите за измолзување. Каква е попријатна - електрична или рачна? Син ми цица но педијатарот ми вели дека сигурно не ме доцицува и затоа е гладен често.

3. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.827
    Jas imam racna i odlicna mi e, samo raka me zaboluva od stiskanje, za 100ml edno 100 stiskanja :D haha neznam dali bas 100, ama mnogu se :D a elektricna znam na pocetok ne se preporacuva, jas sea da nemav kje si zemev elektricna... Muka e ova so stiskanjevo :D

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мајка јас се измолзувам 24/7 и ја користам рачната пумпа на Avent,најдоброто нешто што ме најмногу спаси,бидејќи јас се измолзувам на секои 2-3 саати.Позз

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.263
    Допаѓања:
    46.221
    Мајки дали може за време на доење да се пие Линекс?

6. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Слободно напиј се, па пробиотик е, нема штета. Ќерка ми кога имаше течни столици, ми рекоа јас да се напијам Линекс,односно половина јас, половина на неа да и дадам.

На Rabbit му/ѝ се допаѓа ова.
  7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    И јас таа ја гледав, проблем ми е дека кога ќе се стиснсм на крај на доење млеко нема, ама докторот ми вика дека со пумпа ќе имало, јас не сум се стискала правилно... Бебе го дојам на двете гради при еден подој. Целокупното време е 1 час, од кој по мое половина е активно цицање зашто е слаб со кондиција и заспива по 5 минути цицање. Дополнителен проблем е што и со чај за доилки имам млеко кое го заситува најмногу 1 час. Може налупав информации хаотично, ама да си кажам дур спие :) Ептем сме тазе, само 10 дена има па не знам дали грешам или да следам интуиција...

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мајка, тоа што твоето дете бара да цица на еден саат баш е многу нормално. Ако разбрав има 10 дена. Не на саат, и на пола саат да бара, па и цел ден да е на града е многу нормално.

Нема правило дека дете треба да огладне на 2 или 2,5 саати. Не се замарај. Давај му на детето да си цица кога сака колку што сака, така ќе обезбедиш нормална лактација.

Освен ако има слаб напредок... Тогаш е друга песна.

На Agamali, Kiflicka05, Maceto123 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mene kaj vakcinite koga imavme eden mesec mi rekoa da go budam na saat ipol za doenje, malku bil naprednat 750gr, ama pa ne gi poslusav. Bebe imase periodi koga cicase non-stop, a nekogas na tri saati. I koga i da stisnev spricase mleko, sto duri mi rece taa kaj vakcinite deka ne cicalo, zatoa ima mleko. Isto e i sega, koga i da stisnam sprica mleko na site strani, bebe cica, duri vlece krvnicki, a pak ima mleko. Napreduva fala bogu, ne e mnogu no e vo procekot po 750-850gr mesecno. Jas smetam deka toa so stiskanjeto ne e merilo @awl . Ti ne mozes ni da stisnes ni da odmolzis kolku sto moze bebeto da iscica ;)

На Sky-butterfly, Kiflicka05, awl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    majki da ve prasam nesto,vcera cel den sum so temperetura,piev paracetamol ama ne se simnuva pod 38, sinoka pred da si legnav zabelezav ednata grada na gornot del crvena i me boli,dali moze da e mastit? i sto treba da zemam?
    sega merev TT 38.8

11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.053
    Нека цица почесто и ладни облоги по доење.

12. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    ti blagodarm joy,TT mi se simna ama gradata mi e uste crvena i me naboluva.

13. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.053
    И мене ми се случува истото во последно време.Не е класичен мастит ама боли и нелагодно е мн.

14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.827
    Cim ti se simnala T ne e tolku strasno, jas dodeka ne piev cefaleksin ne se simna, sega samo neka cica bebe, ladni oblogi..

15. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    mi varira TT,se simnuva i kacuva a i crveniloto na gradata isto taka,a ne mi e tvrdna,normalna si e,i sama neznam sto da se napijam

16. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Мајки на сонце исфрлам алергија и може ли да пијам лоретадин а доам?

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Мислам не, ништо што е антихистаминско. Да прашаш во соба за доење?

На pilenka и Kaffe им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.053
    Не никако.

На pilenka и Kaffe им се допаѓа ова.
  19. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Матичната ми е на одмор а и ние во понеделник одиме на одмор па незнам што да земам за мене против алергија. А исто и во соба за доење дојторката беше напишала дека ќе е на одмор.

20. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    Има полно пρашања поставувани во вρсκа со Лоρатадин и Летизен во Соба за доење и одговоρот на доκтоρκата е деκа се Оκ со доење,во κонсултација со матичен леκаρ.
    @Kaffe Види пρелистај,ќе најдеш.