Мајки хелп, кога цица од града прецицува и повраќа. Два дена се одмолзувам и давам 8 пати по 80мл, според педијатар, вчера 680мл за 24ч, 5 недели е, вака не повраќа но како да му е малку, пелените не тежат со мокрача толку како претходно. Колку би требало бебе на 5 недели да пие мајчино, тежина 3400 пред недела дена. Совети.
Да пие колку што му се пие, да не мериш. Ако поврати ке го поврати вишокот ништо страшно. И кај мене прецицува понекогаш и повраќа ама поарно да прецица отколку да е гладно
Мама моето е веќе 5 месеци па уште повраќа скоро после секое доење. Не е ништо страшно тоа. Давај му колку му се јаде. Според мене малку му е 80мл на оброк.
14месеци, цица како новороденче. Кога влече од десната града, моментот кога се испушта млекото осеќам болка. Само додека се испушта млекото, инаку не. Можно е од што влече појако или може има друга причина? На допир не осеќам ништо, исто и кога гледам вака површински нема ништо.
Drugarki davaa so calma i ne im se odbija bebinjata. Ednata duri na 7-8 mes i stavi obicna cucla. Rano pocna da raboti i morase mleko da pie bebeto
Кога има периоди на зголемена побарувачка за млеко градите произведуваат повеќе млеко и затоа така чувствуваш. И мене ми се случувало при скокови во развој. Потоа нареден период градите се полнат повеќе. Кога ке се намали побарувачката ке се врати се во нормала.
Околу 100-120мл. Ама ако се одмолзуваш само затоа што викаш дека се прецицува јас би ти препорачала веднаш да прекинеш. Ем од града си пие колку му е потребно, ем ако пие од шише лесно може да се одвикне од цицање. Некои бебиња повраќаат после секое цицање, го повраќаат вишокот, некои не повраќаат никогаш и се тоа е нормално. Само гледај после цицање да спие на повисоко.
Prvite nekolku meseci da ne recam dokaj 5-6 generalno site majki po doma setame bljucnati....pre ke recam ti bljucka pojako nego povraka....posle naucuvaat i da zdrigaat sami i da ne bljuckaat....ama nie ke pocneme so dohrana togas i pak mama seta umackana u hrana po doma
Јас на синко му давав ад една недела со авент шише 2-3 пати денот па не се одби од града сега е само на доење. Исто чајче му давам со авент шишињата до сега два и пол месеци е нема проблем. Ама ова не значи дека кај сите бебиња е така. Мајка нека цица колку сака вишокот ќе го поврати само. Не мери гледај пелените само да се полни. Плус и воздух голта од негде мора да излезе и воздухот и вишокот. Синко на секој втор подој повраќа. Обавезно и да ждригне бебуш отакако ќе се најаде ќе му олесни.
Хелоу женски, имам прашање. Бебуш ми е 23 дена, на цицање сме, но пред недела дена фатив мастит. Пиев антибиотик, се масирав и одмолзував под туш и со пумпа, ставав облоги од зелка, и се подобри доста ситуацијата. Но мене градите ми се секогаш полни и тешки колку и да цица. Особено наутро мислам дека иам млеко за три деца. Редовно си цица бебуш, ама јас имам многу повеќе од што он може да исцица. И морам секогаш да молзам. Знам дека ако молзам повеќе надоаѓа, ама ќе ми пукнат градите ако не се одмолзам. Ми е страв да не ги молзам за да не направам пак мастит. Таа што ми беше болна сега е помека и поокеј ама на таа го ставам почесто а другава е стално полна. Од пусти страв не знам што да правам. Некоја да ме посоветува?
До кај 2месеца ќе биде така после ке се регулира полека лактацијата. Јас со раце малце се одмолзував колку да ми олесни. Ставај го наизменично на градите не само на една. Овој подој на едната па нареден на другата града
Добредојде мама те памтам од труднички. Молзи се на секој 2 подој и не се молзи целосно, не ги празни градите целосно туку колку да ти олесни. Потоа постепено ќе намалуваш со молзење и со тек на време ќе се воспостави лактација па и градите ќе ти омекнат. И бебуш на двете гради ставај го на секој подој.
Дааа, те памтам и јас тебе Сеа други ни се маките, а мислев пораѓајот е тешката работа Фала ви многу на советот со @Razvigorec, ќе ве послушам *
Здраво мајки Дојам бебе 3 ипол месеци, синоќа почна трнење во раце и нозе, губење здив, нагон за повраќање, на неколку пати ме пресече стомак и трчав во вц( неколку дена имав запек и дури неможев да се хранам убаво), синоќа испив деметрин бидејќи немаше никакви шанси да се смирам и не и дадов да цица 10 саати и дадов формула а во меѓувреме се одмолзував. Сабајле кога станав прво бев во ред, сега на моменти се устресувам цела, ме фаќа студ низ цело тело, ме фаќа гушење што кратко трае, некое чудно чувство во раце и нозе, на моменти осеќам дури како студ во главата. Незнам што да мислам и што да правам, синоќа мислев дека е пааничен напад, но сега незнам....