Не знам кај прочитав увин чај,нане,маточина и слични за смирување не се препорачуваат. Пиј си брусница
Не. Пиј многу вода и чај од брусница. Најдобар ти е од Виталиа зошто е со цел плод. Составот на другите е повеќе хибискус, шипка и јаболко отколку брусница како што се всушност именувани.
Ваљда ќе отидеш на преглед. Ама ако си органски здрава веројатно е паничен напад. Новороденче, умор, непроспани ноќи, си ја зголемува анксиозноста.
Мајки вие што веќе имате воведено три оброци како е со доењето? Знам дека е кога сака колку сака но мислам дека преку ден едвај малку цица не знам дали е нормално ,ми е страв и млекото да не ми се намали вака...обично цица насабајле и пред спиење малку и преку ноќ еднаш до два пати.
Mojata cica generalno pred spienje. Ama pa navecer bara poveke pati. Ke se namali neso ama za bebe ke ima. Neka ne ve plasi namaluvanjeto na mlekoto ako pocne da cica bebe poveke toa se zgolemuva. Mene koa mi bila bolna den-den ipol nejke da jade cica samo i posle odma kamen gradite
Истата мака ја имав редовно до кај 6ти месец. Сега бебе е 8 и пол месеци и и сега ми се преполнуваат градите и морам да се измолзувам ако не цицал убаво. Немој да се оставаш така, обавезно измолзување, не до крај, само колку да ти олесни, да не е се градите тврди и напнати. Мене најубаво ми беше пред подој да измолзам 30тина мл и да дадам да цица, ем силниот млаз тргнат, ем да може убаво да ја испразни градата, макар што јас не сменував/м града, туку еден подој една дојка нудев. За наутро не мора ни да спомнам. Знам дека е мачно, ама тоа е. Имаш и прилика да складираш млеко, па и да донираш. Ти посакувам поскоро воспоставување на лактација.
Мајки ако цица еден подој на една града друг на друга, минува многу време кога пак иде ред на таа града, пример во 12 од едната па во 3 од другата, па во 5 пак од првата, дали има простор да се плашам од мастит? Не ги осеќам премногу тврди за одмолзување. Не знам како да се однесувам.да одмолзувам или да си чекам следен подој на таа града? Страв ми е оти еднаш фатив мастит од 5ч нецицана и неизмолзена града. Искуства?
Двете деца ги доев на една града од подој и фала Богу до сега не сум имала проблем, пазам само која града е попуна таа ја нудам .Со првото имав маркер за прслак и ја маркирав градата од која цицала, па на нареден подој ја нудев другата.Лента со такма беше.Ама откако стекнав искуство по допир гледам.Битно е да се испразни целосно градата од подој.
Мислам дека доколку се празни целата града на подој дека немаш причина за грижа. Мојава од почеток цица само од една града. Многу ретко ги бара и двете. До сега не сум имала проблем.
Ти го разбирам стравот и мене ми се преполнуваа а и сега чат пат, состојба пред мастит бев. Можеш ли да приметиш која града е по полна и таа да ја даваш? Јас давам наизменично а ако приметам едната да е потврда таа ја нудам без разлика дали е на ред. Пијам лецитин и се надевам дека игра улога и ставам ладни облоги од лансинох земав перничиња. Ваљда после 2 месеци ќе се регулира лактацијава. А и неколку пати ми се деси да ми се меки се извадив од памет млеко да не снема и за 3 дена камен ама измолзување избегавам ептен минимално ако мора, да не стимулирам уште повеќе.
Не знам која е посоодветна тема дали корона или тука, ама ај овде е поактивна ваљда. Тие кои се вакциниравте дур доите, какви препораки добивте, кога, која вакцина, да доите или да измолзувате? Дали ви спомнаа нешто околу размак со вакцини на бебето, ми рекоа две недели мин. Пример јас ако сега примам она да не прима следни 2 недели. Ви посочија нешто такво? А ја слушав некаде Марина Поп Лазарова рече најидеално после трети месец не знам зошто. Може и лп да ми пишете да не ја гушам темава.
Jas se vakcinirav so pfizer bebeto bese neceli 2 mes. Nit molzev nit frlav si terav doenje ko normalno
Аиии 6 месеци?! Ме утепа сега, мачно е ептен, кој шо праи ја само се молзам.. Ќе пробам така пред подој да се молзам, да видам што најдобро ќе функционира кај мене. Фала ти мајка!
Здраво, поздрав до сите. Бебе од утре ќе биде 4 недели. Мака мачиме со доење и давам и ад. Ужас, многу сакам да цица. Купив електрична молзам 3 пати на ден 80, 60, 30мл зависи. На почетокот фаќаше града, некогаш не фаќаше, инает невиден, вришти не сака, се трга. Првите денови по пола саат сме се молеле…. и некогаш успешно, но почесто неуспешно. Течности пијам повеќе од доволно, не знам што да правам. Два дена нема закачено….. Педијатарот ми рече ако почне на града, а не успее да се најаде не смеам да давам ад наредни два часа….па така бебе вришти и е гладна што ми е последна опција. Бебе е 3700 родено, и толку и е килажата сега. Очајно барам помош….. можно е ли да немам доволно млеко? Некој со сличен проблем да нашол решение? Не сакам да се откажам, не успеав да си се породам природно ова сакам да и го овозможам.
Да не те разочарам уште повеќе. Бебе 8 месеци има, уште молзам вишок. Пробав да оставам, да намалувам ама добив мастит.
Да си побараш лактациски консултант мислам дека е најдобра опција. https://instagram.com/jasnic_80?utm_medium=copy_link https://instagram.com/doenje_so_ljubov?utm_medium=copy_link
@Mucika @marijamarkoska И јас сум вакцинирана со Фајзер. Бебе беше 2 и пол месеци кога примив прва доза. Прашав педијатар дали има врска оваа вакцина со тие што треба бебе да ги прима, ми рекоа дека нема никаква врска, и онака само антитела преку цицањето може да се пренесат. Бебе редовно си ги прими нејзините вакцини после ова, без никакви проблеми.