Ја прашав докторката на пулмологија прееска она ете тврди дека ниту еден од овие не се препорачуваат при доење :/ Евентуално ако МОРАШ да користиш нешто нека биде тоа 4 часа пред или после доење.
Во соба за доење докторката вика дека сите лекови за алергија се ок, само што дозирањето треба да го контролираш со доктор.
Разговарав со матичната на син ми и таа ми кажа дека е ризик. Е нема сончање ова лето ќе се криеме под чадор.
majki argumenti protiv jadenje jagodi od majka sto doi? vo smisol alergii ne za drugo... imate nekoe info? fala odnapred
Jas jadev I ne mi napravija problem nitu mene nitu na bebus (a imase okolu 3 meseci koga im bese sezonata)
Појма немав што е Реглан па удрив еден search, еве за доење што вика: http://www.drugs.com/metoclopramide.html Значи не. И јас веќе заборавив што се лекови, све живо си трпам
Искусни мајки доилки, па и неискусни, битно која знае ... Две дена- (не последователно) после доење имам болка во едната града, Таа болка не трае цел ден , непријатна е и би ја дефинирала повеќе како тегнење или струја од кај брадавицата нанавнатре (ако имате идеја што зборувам). Вечерва имав и поинаков тип на болка, баш пред термин шо би се реклоо за доење, и многу ми тежеше градата, ептен. Пошто на ред беше таа града за доење, ја понудив на бебето, кое иако беше многу цврсто заспано си цицаше (не многу како во стандард подој ама сепак).При допир градата беше тврда и се чуствуваше бол како камен да притискам одозгора и тоа болот е од кај страната на мишката и под градата. Завршив со подојот и сметав дека е паметно да се одмолзам. Тоа го сторив, нз дали многу или малку одмолзив, но ми олесна на градата, иако сеуште чуствувам по малку притисок и болка при допир и е потврда во споредба со другата. Има ли потреба од посета на лекар за ова работа?Редовна појава ли е? Превентива од ова нешто?Правилно ли постапив? Можеби ви е смешно прашањево, ама прв пат дојам, околу 1 месец....и не знам многу околу доењето (освен милијарди глупости од бабини деветини кои не спроведувам) П.С: Оваа града по завршување на подој, потешко ја вадам од устата на бебето, некако по не ја пушта, па можеби е реакција на извлекувањето???!!!!!! Можеби бебето не ја доцицува до крај, однсоно помалку цица од оваа града, па затоа е така...? Можеби потешко влече??? Благодарна сум ви однапред на советите и одговорите
Тврди гради со така опишана болка значи полни гради. Давај да ти ја празни градата бебето, и не се секирај, тазе доиш, наскоро ќе се среди лактацијата и ќе се корегира према потребите на бебето. Да не те чуди ако ти омекнат градите комплетно, тоа не е знак дека немаш млеко. За овој тип на болка треба празнење на градите и ако се зголеми болката, или осетиш топче / грутка, или пак качиш температура, тоа значи дека си добила мастит - тогаш оди на доктор, иако лекот е топли облоги, празнење на градата со масажа и парацетамол или ибупрофен. Другиот тип на болка кај брадавиците може да е од бебето ако влече посилно, а брадавиците ти се привикнуваат на цицањето, а може и да е габична инфекција. Проверувај го бебето во устето дали има соор. Ако да, обавезно третирај ги и брадавиците, не само устето на бебето. Можеш со нистатин, сода со вода или кокосово масло ( јас кокосово користев), со стерилна газа. Ако е габична инфекција ќе прерасне и во жежење, пецкање и болка при фатот на детето...
Мајки ајде помош ... Бебе ми почна да цица само полузаспана или заспана. И тоа никако, ама никако пред поминати најмалку три саати од претходниот подој, без разлика колку цицала претходно. Поинаку нејќе, се буни, плаче, рита, ме гребе... дури и кога поминало бааги време од последен подој Некое искуство, совет? Ќе го надминеме ли ова? Ептен мака ми е. Што стана сега побогу? Читам по нет, секакви рабоги, дури дојдов до инфантилна анорексија или тивок рефлукс дијагноза Или и е само период, можеби дека имаше грчеви додека доеше а и неретко голташе многу воздух посебно дека имам силен рефлекс на отпуштање на млеко па и доаѓаше премногу, се тргнеше и почнуваше да плаче и после нејќеше да продолжи... Сега само полузаспана и во сон прифаќа. Како да ја научам пак, всушност можам ли воопшто нешто да направам? Два и пол месеци е иначе.
Скај, од што имам читано, најчесто се работи за период. Башка скок во развој е околу 3 месеци... Трпение. Челични нерви. Мора да помине. Доење полузаспана почесто...
Имав 3-4 таκви пеκолни денови. Моето само да помиρисаше гρада и одма плачеше, вρиштеше.... се бунеше, маваше со ρачињата κаκо да ρазбиρа. Ρеκов моρа да истρпам. Плачев на сеκое надоаѓање на млеκото. `Пρисилно` го заспивав за дацицне малκу. Па ете се сρеди сега. Паκ е моето лаκомо бебенце желно за млеκце. Тρпение само ти тρеба. Дρугото е се ноρмално!
Дај Боже да мине. Кај нас е веќе скоро недела дена Многу се потресов. Не знам што да правам, ко да не е гладна, а гладна е сигурно. А штом ја спуштам во позиција за цицање веднаш урла. Во сон цица, бидејќи е смирена. Зошто вака? Се мислам да ја почекам неколку саати па да и понудим шише. Не знам колку ќе бидам трпелива, се плашам дека вака ќе остане ???
probaj so cicanje i setanje kaj mene deluvase toa ili smeni i polozba. probaj i ispravena vo vertikala ako uspeete ne znam kolku meseci i bebceto
Nikako ne biva, nikako Ocajna sum. Utre ja nosam na pregled, nesto ne e arno ama ne znam sto. Denes cel den ja nacekuvam zaspana pa da cica, ama eve vecerva duri budi se od spienje i vristi.
Веρувај поминав низ истото. Значи κомплетно те ρазбиρам. Нишκај го κаκо за спиење и пеј му. Го оставав на спалната да се извρишти убаво. Κога ќе мислев деκа му е доста го земав го нишκав и му пеев смиρено. Пρед да заспие сκρоз му ја ставав во уста бρадавицата. Ќе помине. Немој да се гρижиш. Баш во истиот пеρиод се случи. Оκолу 2 и пол месеци.
Ne se se sekiraj moevo non stop mi pravi taka koga imam pms. ke prifati pak , bebinjata menuvaat. ne se lazi da mu davas sise, ke cica pak.
Of mila, ne znam. Bevme denes kaj pedijatar, se e vo red. Krvna slika odlicna, crp ne pokazuva nikakvo vospalenie. Jas ubedena deka malata ima problem so kiselini, refluks (ger), doktorka me gleda belo. Mi veli pa ne povrakjate. Pa ja i kazuvam dijagnozi sto citav na net deka ne mora da povrakja. Lele koj znae sto misli za mene , jas i kazuvam dijagnozi Ama pa i ne me negirase. Sto da kazam, mnogu ni se nazadni doktori, vo stranstvo imaat i terapija za ova, kaj nas terapija e: kje projde. A toa sto bebe ima maka i sto go boli nisto. Kje gledam i ovaa nedela kako kje bide, ako nisto kje se konsultiram so dr od stranstvo. Kje gledam da i davam cajce od kim, gledam prija i, se uste ne cica, preeska i davav so spric, ama nemam mnogu da se odmolzam. Na sise i imam ponudeno- nejke. Se molam nekako da go nadmineme ova. Po vagata kaj pedijatar namali na tezina 50 gr.za edna nedela Daj Boze da ne ide nadolu. Inace, denes i na ortoped bevme. Doktorka odusevena. Vika ova mala super napredna. Ona se vekje skroz izdiga vo sedecka polozba koga lezi vo relaksator. Jas i za toa se grizev deka i e rano, da ne e nesto poradi toa, ama dr veli deka e rano ama e super. I taka... Citajki po net najdov deka novata generacija na pedijatri duri pobivaat da postojat grcevi (koliki). Vsusnost deka postojat doenacki grcevi koi se javuvaat vo isto vreme na denot i grcevi predizvikani od zeludacna kiselina poradi nedovolno razvieniot sfinkter kaj bebinja pa kaj nekoi e poizrazeno od kaj drugite. Kiselinata stvara bol i zatoa bebinjata odbivaat da jadat. Lele, sesto iznapisav ama ne znam kaj mi e krajot. Se zapletkav. Moram da prestanam da se grizam tolku. Fala ti mila @danichap sto ne mislis i @SpangeBob i @ilyan fala vi na odgovorite. Daj Boze da bide i kaj nas toa prolazno nesto i deka kje prodolzime so cicanje. Piese poluzaspana, ama pak nekako so predvremeno trganje od grada proprateno so placenje