Од некна и кога излегуваме и давам молзено ама тоа само тука во градов кога сме и знам дека за 3 до 4 часа ќе се вратам дома за нареден подој да и биде од града, но кога одиме Битола или Скопје не сум во можност да и давам мајчино и морам ад
Малку комплексно прашање; Дали некоја доилка има добиено за време на ковид и како се однесувало бебето дента пред добивање? Поточно, бебка цел ден вриштеше, пиштеше, не сакаше да фати града, не сакаше да спие, се инатеше, јас не можев да измолзам повеќе од 10мл ( а и претходните неколку дена ми беше вака ) и сега добив. Дали некоја може да сподели искуство дали има поврзаност помеѓу овие работи? 2 месеци има бебето, прв пат добивам.
Во врска со ковид не знам. Добив кога направи 4 месеци и цела недела беше нервозен, одвај фаќаше града, а и млекото ми беше намалено
Нормално е се ова, од промената на хормоните може да му се смени малку вкусот на млекото и да личи како да е намалена лактацијата. Колку е помало бебето толку повеќе може да направи разлика во млекото, не се секирај само продолжи со истата рутина.
Друшки, дали кога доите тече млеко и надвор. Не знам дали грешам некаде, дали позицијата е лоша...бебе е водено во блузата после. И лугишката утоп. Му тече од уста. Слушам дека негогаш не редовно голта... не знам дали пола го пие пола иде надвор
Dur se mali im tece, em ne fakat i vlecat ubavo em mleko ima poveke. I od drugata grada treba da ti kape/tece. Normalno e mali se. Moeto duri posle 4-5mes cicase bez da i procuruva inace se lom bese....dusekov treba da go menjam pun mleko e
Добро е мислев дека е до мене...ми беше мисла да не не е донајаден...зашто и подоите предолго траат. Цело време сака да е на града.
Провери дали има добар вакум, ако устето доле му е нанадвор ко рипче фатено, не знам дали убаво објаснувам, тогаш е ок. Оно може и у цицање да се тргне па да фати и тука да протече млеко. И ако истече млеко ќе си има ќе се дојаде колку сака. И кај нас секој ден различно цица еднаш се дави у млеко голта не дише друг пат пола саат си ужива на цице лека полека ако полни пелени и крева килажа не се секирам и 5 мин и пола саат да цица со многу или малку голтање. Јас тетра ставам за да не се напраи утоп па да пресоблакам лигавче само за имиџ
Фала ви @Pacient srna @Mucika . Уште да се откачиме од тој еден оброк АД што ни е навечер и ќе сум пресреќна. Се случива цело попладне да цица и плаче пак не е сит. Се надевам за брзо ќе е тоа.
Не следам, а зошто имаш АД ако не сакаш? Ко што кажуваш личи дека има доволно млекце и да се измолзиш и да му дадеш дохрана. Колку што му даваш АД толку измолзи и дај му. Давав и јас дохрана на почеток ама молзено, кога немаше мн качено килажа, и сама одлучив после да ја прекинам и убаво напредуваше, е сега веќе неќе шише ама тоа друг проблем
Така ми сугерираше на почеток педијатарот, додека да воспоставиме лактација. Зашто се случуваше да плаче и после долго цицање. Ќе пробам така...повеќе да молзам во текот на денот. За да имам за дохрана. Јас плашејќи се да не ги испразнам градите во случај да побара да цица немав измолзено во секој момент, и ако мн плаче давав АД. Фала ви за советите.
Пробај ако плаче кога ќе го тргнеш од града пак стави го, цело време ставај го. Може си ја сака близината не верувам да немаш млеко
Многу често се случува бебе да плаче после подој затоа што му фали близината. Цицката му е како цуцла, а мајката утеха, нејзиниот мирис и топлина. Во принцип млеко не може да нема ни капка, може да ти изгледа како да е празна градата ама не е. Млеко има барем неколку капки. АД освен ако не се суви пелените и ако бебе се заоѓа од плачење не би дала. Не скролав нагоре, колкав ти е бебуш?
Тоа ќе помине кога ќе ми заврши менструацијата се надевам, така? Денес имам млеко, измолзувам по 60-80мл од града, не знам како ми надојде толку ама не се жалам бидејќи не сака да фати воопшто па и го давам измолзено. Цел ден тоа правам. Пробав на секој начин, ќе цицне 2-3 пати и одма ја пушта.. Нема да ми се одбие од града вака неколку дена ако тераме додека да ми заврши?
25 дена има. Навечер и после саати на града плачеше. Па штом му дадев шише заспива и си спие убаво, па мислев тоа било - гладен бил. Фала ви девојки за советите.
СИ слушнала за терминот the witching hour кај бебиња? Прочитај на нет, ќе сфатиш дека можеби и таа доза Ад не ви треба
Bebusot mi e 8 dena staro, mleko imam , cica ustee ucimee sekako no dobro e faca, voopsto denovive me mu davam ad mleko , osve onie 3 dena dodeka.bev vo bolnica posto tie denovie nemav bash dovolno, e sega problem e sto ne saka da cica na leva grada cica samo na desna strana, levata ja molzam pa i go davam da.ne mi pregore....sovet so da.napravam da faca i na drugata strana, i od spienje ne saka da cica na leva strana ajde rekov ce probam sekoj podoj prvo na taa pa posle na drugata, ne saka da fate
Форсирај на града да ја ставаш, крајно измолзеното да биде. Полесно им тече од шишето и затоа може да одбива града. Може да е и фаза, може и скок во развој Пробувај различни варијанти, прво одмолзи малку па дај да цица (да не и доаѓа јак првиот млаз), полузаспана, пред да се раскенка. Млекото со добивањето си се прилагодува како што треба за тоа ич да не си се секираш
Како ке прегори? Пробај пози во кои левата ке ја фаќа како десната. Прво држи жешка вода а потоа масирај пред подој.