Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    И ние во лежечка на почеток бевме цело време. После кога ќе потпорасне ќе има сила да влече повеќе и ќе фаќа во секоја положба. Сега штом фаќа со лежење така ке го раниш битно да е најадено не знам колкаво е бебето ама после месец би требало секако да фаќа

На VDT2906 и sani99 им се допаѓа ова.
  2. sani99

sani99 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2012
    Пораки:
    2.666
    Допаѓања:
    1.470
    Скоро 7ми месец е :rofl: ама многу се фрла наназад , ич не е мирно :rofl:

На Razvigorec му/ѝ се допаѓа ова.
  3. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.336
    Допаѓања:
    19.797
    Како што ти пишала членката под мене подоцна си фаќаше како и да го наместев.

4. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    И мене вака скроз ми правеше во средина на трет скок, прочитај кај Нате ( доење со љубов на инста) за штрајк. Мене ми помогна шетање и доење, и доење додека е успан

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.179
    Допаѓања:
    10.616
    Јас ја одвикнав од цицање во легната положба само ради ова. Немирна до даска, мислам дека јајниците ми ги извади со клоцање и претање :sweat:

На tina2018 и sani99 им се допаѓа ова.
  6. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Колку време траеше? :sweat:

7. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Се на се мене ми траеше окулу една недела ама 3-4 дена беа најтешки..Ќе видиме сега четвртиов скок што ни спрема..

На marijamarkoska му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    И ние сме таму, доење со шетање, доење полузаспано, помош некој да го прдрже бебето дур се смирите.. и ова ќе помине ;)

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Поддршка :hug: среќа што се имаме едни со други тука. Зашто околината одма- немаш млеко дај му шише :wasntme: не го нервирај детето (wtf)

На Осе, Marsic, zverkica и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.037
    Допаѓања:
    4.884
    И јас деновиве приметувам нервоза дур цица се трга па плаче па ќе фати и во круг. Ова ново е, ама јас веќе се' препишувам на скоковите.. |( не се секирај ако има мака доктор ќе каже, а на коментаторите кажи им никој не ве праша:D

На tina2018, bubabuba и marijamarkoska им се допаѓа ова.
  11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Аман од ова немаш млеко, да не беше околината со овие коментари многу повеќе бебиња ќе беа на доење. Јас еднаш бев толку нервозна кога добив таков "совет" само и ја подадов и реков ок ако ја немам тогаш ти надој ја. Штама...

На Осе, Kaetana, Mom's_life и 8 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.380
    Кај мене испадна дека стварно немам доволно млеко, ама сакав уште малку време да си дадам, па си слушав коментари како "ја мачам", и "нели ми е жал гладна да седи" ... На крај пак завршивме со дохрана бидејќи 2 недели не качи ниту еден грам, па си почнаа "ти кажав". На коментарите никад доста :?:

На Speechless, Razvigorec, tina2018 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Се зачлени на:
    11 април 2014
    Пораки:
    160
    Допаѓања:
    120
    Здраво мајки ве молам за совет и искуство. Брадавиците после доење/измолзување ми се прекриени со бел слуз не е млеко а одкако ќе се исуши пример што ќе се избришам на пелена или на облеката оставаат зелени траги засушени налик мрсул/цифка.. денес бебето одбиваше да цица по две мин пушта па мм провери и установи дека брадавиците се кисели па одма измолзивме млеко и на вкус тоа си е нормално сладко. Дали е можно да имам инфекција, на каков доктор да се обратам?? Дали некоја се соочила со ваква појава и како ја решила?

14. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    А да не биле коментарите па да си дадела фора уште една недела и качила 250г? Ако бебе полни пелени килажата не е репер поготово на почеток. Има мн што не качувале килажа или мн малку па се префрлиле на АД и пак исто. Не секое бебе качува по 1-1.5 месечно. Само кај нас се наметнува дека мора детето да качува по толку и да биде буцкасто. Имам пријателка не е во мк првиот месец и качило 300гр и рекле ок е големо се роди за тоа така. Толку. Кај нас околината ќе ја сомеле со аааа моето 2кг качи. На новопечена мајка која и така е несигурна и треба поддршка а не уште толку влевање несигурност. И што е најтрагично советот за шише најчесто доаѓа од жени кои родиле 2,3деца сите биле на доење, ама во нивно време "немаш млеко" не било толку популарно.

На Осе, Mom's_life, Pacient srna и 2 други им се допаѓа ова.
  15. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Па ни со тоа не се разбираат. Само земи си го во спална и дои си го. Најубаво и за него и за тебе. Млекото ќе дојде.

На marijamarkoska и Razvigorec им се допаѓа ова.
  16. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.969
    Моево паѓаше на тежина зашто не можеше да фати. Земав силиконски, пумпа и дохрана. Со сите три и еве после 40 дена си фати убаво, од завчера немам гајле. Давам да цица, ако заспива му давам и дохрана. Ми кажаа дека аптамилот е најблиску до мајчиното млеко.

17. Speechless

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
    Уф значи косата ми се крева од коментарите што ги читам!

И јас исто подлегнав на нив па еве страв ми е да го тргнам од адаптираното - да не е гладно.
    Секогаш пред мајка ми ми е стрес да го дојам бидејќи прво кога се пумпав ми гледаше во шишето и таква со загрижен поглед ама немаш млеко... Па кога ми вриштеше на града, да не немаш доволно, јас притискам тоа тече - па коментарот "јас кога доев прскаше"..
    Па нареден пат со коментар: а да не неможе да фати убаво?
    итн итн..
    ух се изнервирав само што го пишувам постов ама морав да се искажам некаде, гледам исти проблеми и вие имате.

Морам да кажам единствено кога зборев со Наташа се опуштив скроз, толку мила личност и толку опуштен муабет ми направи.. На секој ја препорачувам

На ni.na, zverkica, unearthlysarah и 6 други им се допаѓа ова.
  18. marijamarkoska

Се зачлени на:
    23 август 2017
    Пораки:
    1.296
    Допаѓања:
    2.350
    Иста мајка ми |( и по телефон кога ќе се јави ми вика: му даваш шише? Немој да ми плаче детето :@ и викам: да да му давам не се секирај ти.

19. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.446
    Допаѓања:
    32.380

На почеток убаво качуваше на килажа и полнеше пелени. Па ми се собраа неколку работи - мал стресен период, ковид фатив, менструација добив и хаос ми беше со млекото. Имав, па немав. Престана да полни пелени и ја однесов на педијатар и видовме дека нема качено воопшто, и давав дохрана за една недела качи 300гр, полни пелени, супер викам ако вака треба, ајде вака ќе продолжиме. После 3 недели со дохрана - 350гр качени ама пак полни пелени и сфативме дека едноставно такво е бебето, не сме и ние нешто големи. Сепак и генетика си има удел.

А си фаќа убаво од прв ден, пробав еден период со молзено колку да имам репер како се храни, молзев по 10-20мл. Си мислев ајде, таа кога ќе цица ќе надоаѓа млеко. И еднаш кога беше нервозна, фати пушти на градата, ја гледам дека е гладна претиснав града, ништо не тече... Така веќе и јас одлучив дека можеби треба АД.
    3 месеци е и воопшто не се откажувам, и ја мразам дохраната искрено ми е замарање со миење на шишињата цело време :?: Пак цица неколку пати дневно, ја сведувам дохраната на минимум, сакам скроз да ја откачам.

Ама притисокот од околината е ненормален. Од помлади мајки од сите добив "па што ако е на дохрана, битно да не е гладна, ќе надојде млеко, не се грижи" ама постариве ( мајка ми, што има доено само 4 месеци во животот ) првите 10 дена повеќе ми одмагаше отколку помагаше. Според неа, бебето од прв ден требаше да биде на АД затоа што "ти и брат ти бевте на АД, па ништо не ви фали" :?:

На lovely91, tina2018, zverkica и 4 други им се допаѓа ова.
  20. bubabuba

bubabuba Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2021
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    268
    Жени бидете силни и не потпаѓајте на коментари од страна. Исто на почетокот на крена воопшто килажа првите 21 ден.. Коментари од страна детето е гладно, сака храна, истрпив реално со подршка од мм кој постојано ми викаше супер си е бебето весело е, доволно му е… После 20тина дена почна да качува по 250г неделно само на доење… Подршка до сите вас, до мене, до сите сегашни и идни мајки…

На shy94, Noranora, Razvigorec и 10 други им се допаѓа ова.