1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.060
    Не сака се нервира и плаче се трга ја тегне градата.

2. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Да ви дадам еден совет на сите идни мајки и сегашни мајки што користите силиконска брадавица.
    Пробувајте што порано да ја тргнете, да доите без неа!!
    Јас го дојам со силиконска веќе 10месеци и кај и да е, ќе сум приморана да го прекинам доењето.
    До кај 5-6 месеци беше супер, немав никаков проблем. Ама сега е поголем и посилен, влечи силно толку многу почнува да боли доењето што секој ден викам леле доста беше. Брадавиците ми се сини после секое доење.
    Пробав и други големини, фирми ама со сите боли исто.
    Сега веќе знае и не се ни доближува до града без силиконската. А го дојам само сабајле и навечер, ама и толку едвај издржувам.

На tina2018, marta993, Te@ и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Се зачлени на:
    10 октомври 2021
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    3.159
    Ти си му дала се на твоето бебе во тие 10месеци, не е долг период но не е ни краток. Немој да трпиш толкава болка и да решиш да го одбиеш уште денес да го направиш тоа без да осеќаш вина. Не е лесно да се одлучиш верувам, но сепак е тоа добро и за него затоа што му требаш здрава,среќна и насмеана. :hug:

На tina2018, Осе, Knizhevnik11 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. LoveHope

LoveHope Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.172
    Скоро пишував/прашував за искуство со лактил таблетки. Ги земав, пиев наутро и навечер и млеко ми надојде. Ај си реков бидејќи е добро сега ќе ги намалам по една таблета на ден или преку еден ден и дали од тоа се намали количински.
    Како знам?
    Десната града ја цица, левата ја молзам со рака не ја цица ич, неможе да ја фати. Кога ги пиев молзев поголема количина.

5. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Мамички малото ми е еден месец, исклучиво на мајчино млеко е и секој втор ден има мака со грчеви, јадам скоро се но умерено, читав по интернет што да одбегнувам или исфрлам од исхраната но не ми преостанува многу избор што да јадам скоро се треба да се избегнува, па ме интересира, да споделите тие што доите идеи за ручеци, вечери што да се јаде?

6. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Најдобар совет е да јадеш се, остави го интернетот. Следи го бебето, ако му смета нешто тогаш таа намирница ќе ја избегнуваш. Вака следење на некој листи за нејадење, не се од помош.
    Треба да внесуваш разновидна храна.

На tina2018, IRBBB, Te@ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Се да си јадеш, бебето ако е склоно кон тоа ќе има грчеви па шо ако сакаш на вода биди само. Освен ако забележиш нешто конкретно да му смета што ќе јадеш тогаш океј избегнувај го тоа, ама следејќи ги тие нутриционистички препораки за доилки па и скоро ништо не ти преостанува да јадеш, а доиш дете ти треба сила. Моето за среќа немаше грчеви, 12та недела сме а се си јадам и пијам, по препорака на педијатар.
    Зборувај со педијатарот нешто да му даваш за грчевите како Seb Complex, Colief или Nurse Harvey сирупчето. Бар тие сум читала дека ги фалат. :)

На tina2018 и Te@ им се допаѓа ова.
  8. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.428
    Допаѓања:
    32.155
    Се да си јадеш. Јас ја доев 3 месеци, се јадев и ни г од грчеви немаше, само 2-3 пати гасови и тоа беше се. Ако приметиш дека нешто особено смета, ќе го исфрлиш. Ако читаш по интернет, ништо нема да јадеш и пак ќе има грчеви ако си е такво бебето :)
    За грчевите пробај со Саб симплекс, јас ги користев неколку пати и другарка ги користеше, му се погодија на бебето :)

На tina2018 и Te@ им се допаѓа ова.
  9. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Фала ви, јас така и правев до пред неколку дена скоро се јадев но дека имаше грчеви решив малку да се придржувам до тоа што пиши на интернет и буквално скоро ништо "не треба" да се јаде и немав повеќе идеи што би јадела само ориз и месо јадев последните денови, многу од зеленчуците се забранети, од овошјето исто цитрусни не, бобести овошки не, млечни производи не, мешунки не, јајца не и ништо скоро не преостана
    Доколку продолжат грчевите во јака форма ќе му речам на педијатарот да ми препише нешто од тие капките што ми ги препорачавте.:*

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Te@

Te@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2021
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    207
    Уште едно прашање имам, малата ми цица во просек по 10тина мах понекогаш 15мин на еден подој ( и давам само на една града не менувам ). Следниот подој давам на другата града и исто ќе цица 10-15мин. Мислам дека никогаш не ги празни градите до крај, имам многу млеко, а читав дека важно било да се испразни прво едната града, дали да давам по два пати едно по друго на една града, но така од таа што не цица ќе се направи долго време дури да стигнеме на ред до неа.

11. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Не ни може подолго да цица, малечка е уште. А не е ни важно колку долго цица, туку количински колку цица. И јас имам многу млеко а моето е 3 месеци па не ја празни скроз градата. Колку цица-толку. Следен подој друга града. Можеш од кога ќе ја исцица таа града да ставиш ладна облога (некој грашок или било што од замрзнувач) да се стегнат малку каналите за да не се лачи толку млеко и да ти го олесни притисокот во градата.
    До следниот подој доколку другата града ти стане тешка и тврда измолзи малку (30/40мл). Немој никако да молзиш до крај бидејќи така стимулираш повеќе млеко. Бебето е најдобра пумпа, ставај го што почесто на града. Оваа техника се вика block feeding и се препорачува за сите со хиперлактација. :)

На tina2018, pamelche и Te@ им се допаѓа ова.
  12. kelly.r

kelly.r Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    590
    Дали може совет, бебе веќе месец ипол е на АД млеко, а јас се уште имам млеко од градите не многу ама капе пијам лакталил лакта микс чајот грчко семе во смути чај се одмолзувам но ништо пумпата влече ама капки кога ќе ја тргнам и стиснам градата течат повеќе капки дали да сменам пумпа или да се откажам

13. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Не разбирам што точно сакаш да постигнеш?
    Ако сакаш да го доиш, ставај го на града. Капка по капка, ќе си влечи. Почека ќе намалувате на Ад.
    Бебето е најдобра "пумпа".

На Осе, IRBBB и bybeDkid им се допаѓа ова.
  14. GFlower

GFlower Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    240
    Дали сте пиеле Цетиризен додека доите?

15. Bjanki

Bjanki Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    23
    Zdravo
    Dali nekoj se soocil so gubenje na mlekoto posle 7mi mesec doenje? Potocno ne saka da cica ili mozebi jas mislam deka e gladna a ne e neznam cica 3 do 4 pati vo denot i 2 pati nokje jas smetam deka e malce i obicno negogas kje fati da cica pocnuva da place a i ne golta koga cica pa poradi toa mislam deka nemam mleko a i za dva meseci samo 500grama naprednala neznam dali da i dadam ad i po kolku?

16. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Ok ti e 500gr za 7 mes...ti ako fatis grada tece mleko? Pre ke recam zabi iskacaat nego deka nemas mleko? A jade.li nemlecna hrana?

17. Bjanki

Bjanki Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2016
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    23
    Da koga ja fakjam gradata tece, ama cica podolgo pa golta i posle nekolku pati taka se nervira i se trga nesaka da cica obicno ova se slucuva navecer, a nemlecna hrana pocnav da i davam pred mesec dena e sega ovaa nedela ne mi jadese deneska za cudo nekoe izede pola kasicka 60g, zapcinja uste niedno mozebi e od toa. Ama i se plasam da ne mi e namaleno mlekoto zosto nekogas duri i po 4 casa nema cicano i taman kje fati kako da nema koga cica

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.415
    Допаѓања:
    5.672
    да ти кажам дека скоро ништо не помага, сами ќе пројдат коа ќе дојде време и храната нема врска и ја само ориз јадев, читав исто како тебе

На Te@ му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Znaci ne se sekiraj za mlekoto koa ke cica poveke toa poveke se pravi...po potreba se proizveduva kolku sto cica bebeto. Znaci ako davas ad uste poveke ke se namali posto nema da cica. Moeto koa bilo nastinato i obicno groto na cicka tie den dva posle kamen mi se pravele pak posto nevoobicaeno mnogu cicala...za nekolku dena se izdisuvaat pak ama toa e ponuda pobaruvacka princip

20. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.173
    Допаѓања:
    10.605
    Јас мислев ми е намалено, зашто има 3 оброци ама како почна да врзуваа саати спиење и не цица по 7 8 саати, камен ми се прават. 7++ е бебе. Јас мислам не ти е намалено.