Доење

Discussion in 'Бебе' started by bibitri, Jan 28, 2010.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Не знам ни јас како ги симнав. Инаку од 4м и мојата коса почна да паѓа, цели раце коса, особено на бањање, купив алпецин сеа ставам.

2. WindyWind

WindyWind Истакнат член

Едно време дури ми беа брадавиците лом само се молзев и така давав да јади тогаш млеко за извоз имав и мрзнев а и често остануваше и го фрлав ама па цел ден со пумпата бев врзана и одкако ми се средија брадавиците само цицаме немам пробано пак со пумпата можи треба да стимулирам и така малце. Навечер почнав да давам адаптирано по препорака од доктор затоа што нема редовна столица и да не фате запек млекото е за таа намена но одкако скратив оброк од мене си ги осеќам градите не се полнат како порано да ставам пумпа ми е страв од тоа што ќе излезе последно кога се молзев по 100/60 мл од градите вадев сега ни Капка не излегва кога стискам а бебе плаче

3. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Te citam so vkusovi ke pocnuvas I jas planiramo na 5 Ili 5.5 da pocnam moeto e sega 4 meseci.So pedijatar se konsultiras sto Kako da davas Ili nekoja kniga koristis.Jas Sajkovski go slusav za toa ishranata I on posoci eden sajt efsa.eu imalo nekoja kniga od 120 strasni za ishrana od radjanje do 28 godini.Ama ne ja posoci Kako SE vika na sajtot publikacii eden kup u ne se snajdo. Za koja konkrerno misli

4. Knizhevnik11

Така ни посочи педијатар дека може да почнеме веќе, вчера наполни 5м. Ја симнав апп бебе готвач и ми се допаѓа искрено, читнав и тука за воведување цврста храна и ќе спремам прво зеленчуци на пареа па потоа овошје. Инаку да и јас го слушав.

tina2018 and Nbnbnb like this.
  5. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Здраво мајки
    Ми треба еден совет
    Бебе е веќе 1г 1м сакам да престаниме со доење секако е само 2 пати на ден ( јас на работа таа вградинка)
    Најлесен најбезболен начин и за неа и за мене да кажите
    Шише кога сум јас тука не сака да помириса а не да се напие
    Секој совет ми значи ептен

6. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Мамички можеби е надвор од темата ама може ке знае некој да ми одговори. Имам бебуле 6 месеви и го дојам. Меѓутоа започнаа опаѓањето на косата и некако ми се чини на сите страни само паднати влакна гледам. Ми ги препорачаа апчињта на milvois за коса, кожа и нокти што се меѓутоа не знам дали смеам да ги пијам додека дојам. На нив ништо не пишува конкретно за тоа. Инаку составот им е витамини и минерали, биотин, селен и цинк. Дали знаете дали нешто од тоа не смее да се внесува при доење? Инаку за овие капсули се работи
    20220527_115642.jpg

7. Kbr

Kbr Истакнат член

Мамички дали некоја на бебка од 10 дена давала чајче за грчеви, се витка цела како кифличка кога кака, се напнува и се вцрвува целата.Капки ми воведе педијатарот за стомачето ама дали смеам и чајче да давам?

8. Ds7

Ds7 Активен член

Zdravo majki
    Sakav da prasam dali za vreme na doenje e bezbedno popravanje na zabi so ili bez anestezija ?
    Bidejki imam Nekolku sto treba da gi popravam
    Vi blagodaram

9. Knizhevnik11

Јас поправав без анестезија.

10. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Можеш и со анестезија да поправаш, само напомени му на стоматологот дека доиш и ќе стави анестезија шо е компатибилна со доење.

11. Razvigorec

Razvigorec Истакнат член

Можеш секаква анестезија и да доиш одма можеш, само пиј многу течности. Совет од двајца педијатри

12. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Мене ми рекоа дека може да давам чај од сладок анасон. Пробав, не го сакаше ни од шише ни со лажичка, макс 10 мл пиеше. Да сум сега со тој памет не би форсирала чај.

MilaSs12 likes this.
  13. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Чај за грчеви нема. Бекутан ако те советувале да даваш, да знаеш дека шеќерот може да направи уште поголем проблем на неразвиен дигестивен систем. Плус тоа се празни калории.
    Цице цице и само цице.

Kbr and marijamarkoska like this.
  14. Kbr

Kbr Истакнат член

Фала Ви мамички на советите, значи без чајче и само капки и цицање ❤

marijamarkoska and Knizhevnik11 like this.
  15. BearMe

BearMe Популарен член

Не сум информирана, а сакам да знам каков проблем може да направи шеќерот.
    Исто, мајки едно прашање, дали цечо време пиете чај за лактација? Некако како да имам денови со повеќе млеко о денови кога цело време е гладен... Градите ми е меки, на цицање влече само не знам дало е доволно

16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Јас го пијам на Хип, три пати дневно. Убав ми е, кафе не можам никакво и си го пијам чајот.
    Меки гради не значи дека нема млеко, туку дека е воспоставена лактација. Ако бебе е весело и си полни пелени нема простор за грижа.

Knizhevnik11 likes this.
  17. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Едно глупаво прашање...може некој ќе знае . Нели бебе треба да поцица пред да дојде млеко. Како сме у 4ти скок се случива баш штом дојде млеко он да се откаже. Не знам како функционира тоа, ако побара по пола саат осеќам како да нема од таа града, или подолго треба да цица пред да дојде и некако малку :?:. М? Може тресам глупости...кој разбра разбра :D

18. Mucika

Mucika Популарен член

Млеко цело време има. Не би се преоптеретувала, ќе менуваат и број на доења и време на цицање. Ако си е ок бебе, ќе си нареди само, а градите ќе се прилагодат.

marijamarkoska likes this.
  19. marijamarkoska

marijamarkoska Популарен член

Така си е :hug: мора поопуштени да не му ја мислам многу. :shake: кај здивен е у скоков со спиење па уште тоа да му мислам :)

20. Knizhevnik11

Воопшто не тресиш глупости, еве јас дека цело време се измолзувам ќе ти кажам дека по 4 скок конечно градите не ми се стврднуваат, туку кога земам да се измолзувам треба малку време да надојде млекото, го осеќам, и да почне да тече, претходно не беше така, одма си течеше дека се преполнуваа. Веќе се навикнати по потреба да се полнат да не речам. Валјда исто е и со цицање.

marijamarkoska likes this.