Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    jas imam od sara fashion 400/450 denari bea, isto imam od obicna lokalna prodavnicka za dolen ves vo avtokomanda 250 den gradnici za doenje :)

На markovamama му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Јас никаков, повеќе модели пробував ни еден не ми беше добар. Дупката за вадење на градата ми беше мала, па тој делот што е мобилен од напред имаше два јаки раба што ми се оцртаваа на секоја облека. И така јас не си најдов некој да ми одговара. Си купив обични градници од NBB ама без корпа. И супер ми е, и за доење кога сме надвор од дома лесно ми е.

На stefanija70 и markovamama им се допаѓа ова.
  3. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    1.254
    Пробав различни но се одлучив за Bebetto моделчето од Стружанка, 550 денари. Без корпи но поцврсто од останатите кои ги пробав, а и имаа величини за големи гради ;)

На markovamama му/ѝ се допаѓа ова.
  4. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    487
    Допаѓања:
    971
    Isto i jas, mislev samo mene mi se slucuva da ne mozam da nosam gradnik za doenje. Koristam momentalno obicen pamucen na lisca bez korpi i mnogu podobro go cuvstvuvam na mene od posebnite gradnici za doenje

На Mekuska, victoria и irena.1 им се допаѓа ова.
  5. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Мајки имам едно прашање, листав наназад ама не прочитав такво нешто. Како се справувате со подждригнувањето на бебуш кога доите ноќе во легната положба на спална а бебе спие? Јас пробувам да ја поткренам и тапкам по газето ама почнува да се љути и плаче се рассонува.Иначе моево бебе има 12 дена и навечер не ја ставам во креветче да спие зошто кенка и се буди, бара топлина (навика од болница) а и јас сум пораат на око ми е.

На Избришан профил 156253 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.553
    Мојава е 3.5 месеци и до сега никогаш нема ждригнато навечер при полноќен подој.
    Во секој друг дел од денот си ждригнува, но навечер ниту мочка во сонот ниту ждригнува...па не се ни рассонува и веднаш продолжува со спиењето.
    За време на спиење она си цица најсмирено па би рекла и не ни голта воздух.
    Според мене не ја рассонувај.

За она другото е личен избор.
    Мене лично ми е страв дете да спие до мене и до сега никогаш не легнала невечер на спална за спиење. Имам прочитано многу хорор приказни а и самата сум свесна колку бев преморена при доење на секои 2 часа, па не си верував сама на себе.
    Креветчето и сега е ставено од мојата страна на спалната да гледам накај нејзе и по потреба го занишкувам

7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Да се надоврзам... велат мајката е многу свесна за бебето и не може никогаш толку цврсто да се успие да му наштети на бебето. Јас не би рекла така.
    Баш пред некое време кога малата беше затната, ја ставив на мојата перница покрај мене, да биде на повисоко, и во некое време кога ја удрив со раката обидувајќи се да се окренам. Ме пробуди нејзин врисок, ептен ја удрив по главата :(
    Така да.. пораат во нејзино креветче, плус и добро е да стекнува навика од самиот почеток.

На Избришан профил 156253 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Te molam kazi mi koja prodavnicka vo Avtokomanda? :

9. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    Мајки кажете лек за болна брадавица. Левата беадавица многу ме боли и малку е разранета и синко кога цица од неа се мршти. Купив мелем од зегин се мачкам ама нешто и не ми помага баш.

10. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Студена зелка, ланолин маст ( препорачливо е да се брише пред доење) и кантарион одлежан во масло пред спиење ( најдобро природен ако најдеш).

На Избришан профил 156253 и Angel.Heart им се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Син ми е скоро четири месеци. Дење после цицање, ако е буден, го шетам десетина минути исправен, ама ретко ждригнува. Може да ждригне посе два саати онака и во лежење. Ако заспие не го чепкам. Ноќе не цица. Некаде наутро го осеќам мрда, и го земам до мене да цица, значи во спиење и пак си продолжува, само го префрлам во креветче. Не го исправувам воопшто. Но син ми цица некако сталожено и полека, не граба, не е лаком, па можеби не голта воздух.
    А за спиење со нас на спална НИКАКО. Јас спијам шашаво, сопругот бетер, ќе го осакатиме детето. Значи цица, заспива и го префрлам. Ако пак е преку ден, може да го оставам, но да нема никој друг на спална, јас станувам, и го местам креветчето од страна од страв да не падне, зошто веќе се превртува.

На Angel.Heart и lina-kalina им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Da ja prasam svekrva mi pa kje ti kazam :D Jas domce bev samo sto porodena, ona mi gi kupi... ne e onakov klasicen so dva sloja, vakov ne e http://www4.slikomat.com/11/0411/ick-Wire-F.jpg, tuku e eden sloj pamucen materijal koj se otkacuva od gore i cela grada moze da si ja izvadis :D (valjda me razbra haha)

13. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Uhu, tocno toa sto mi treba za golemi gradi! :)

14. P. P.

P. P. Активен член

Се зачлени на:
    14 октомври 2015
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки, јас сум нова на форумот, ама редовно ве читам и морам да признаам дека многу научив тука за доењето, како млада и неискусна мајка. Дечкото мој има четири месеци и до сега сме само на доење. До сега супер напредуваше (последниот месец качи само 500 гр) што според др е добро. До сега се доевме еден подој една града, така бараше. Но последните неколку дена бара од двете гради да цица и после тоа сеуште делува гладен. Цица неколку минути, пушта, се нервира, тегне, веројатно не му тече повеќе млеко. Ноќе се будеше двапати за цицање, сеа се буди на секој саат. Дали тоа значи дека веќе не му стига моето млеко? Цица кога сака, на саат и пол, два обично бара преку ден. Што да правам за да го зголемам млекото? Секој совет ми е добредојден. Фала ви

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мајка, не секогаш значи дека детето е гладно. Млеко туку така не снемува од нигде негде. Штом си цица редовно, стимулира и млеко си има. Најверојатно се работи за скок во развој, нетрпението е поголемо тогаш... Најубаво си покажува вагата. 500 грама не се многу но не се ни малку. Опушти се и ако мислиш дека немаш доволно, нуди почесто - тоа ти е најсигурниот метод за повеќе млеко.

Исто да знаеш дека кога доаѓа циклусот рефлексот за испуштање на млекото е задоцнет, па може и тоа да е причина за одредена нетрпеливост...

На zuto и ZojaP им се допаѓа ова.
  16. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мајки, ве молам за мислење или некоја информација. Вечерав варени јајца. Во рок од 10 минути ми се слоши и осетив силен грч во стомакот. Најверојатно е некое труење од јајцата, бидејќи веднаш ги повратив и ме фати дијареа. Се напив веднаш линекс и колку
    можев се измолзив. Дали расипаните јајца ќе влијаат на млекото, дали да ја надојам бебушка. Многу сум испаничена незнаев ни каде да го поставам прашањево, се извинувам.

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.553
    Се потрудив сега да читам на германските сајтови за ова прашање.
    Тоа што го најдов вели дека доколкѕ станува збор за труење на храна од видот на салмонела, ешерија, листерија...не се пренесува преку млекото на детето бидејќи се задржува желудник/црева.

Доколку станува збор за бактерии кои се наоѓаат во крвотокот на мајката потребно е да се направи пауза поради опасноста истите да бидат пренесени на бебето. Овие ситуации вели дека се многу ретки.

На Kaetana и pilenka им се допаѓа ова.
  18. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Mnogu gi blagodaram @danichap :hug:
    I jas se obidov da najdam nesto ama bezuspesno

Последна измена: 15 октомври 2015
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  19. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    Ве молам за совет од поискусните кои дојат веќе повеќе месеци. Мојот син е веќе ✌ два месеци и сме само на доење ама овие денови некако градите не ми се стегнуват како порано кога не цицаше чинам ќе ми пукнеше и ќе ми потечеше млеко. Или кога цица од едната осеќав струење во другата. А сега си ѓи осеќам некако млитаво дали е нормално да не ми се случуват овие струења веќе од навика или ќе ми се намали млекото

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    не нормално е тоа :) нема да течат како порано и нема да пецка, ама млеко секако дека ќе си има, и мекички да бидат не значи дека млекце немаат, јас кога мислам дека нема ке ја стиснам и прска, ако немаше, немаше така да лета млекото како лудо хахаха :D готово мајка поштедена си веќе од влошки за гради :D

На Kaetana и sweet.woman им се допаѓа ова.