1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. sweet.woman

sweet.woman Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    1.226
    Допаѓања:
    745
    мислев готово ќе е а јадам како луда само и само да имам млеко. се гледам нешто здраво да внесам во организмот. ама сности синко цицаше од едната града кај 9 часот и заспа и се разбуди дури во 4 и му дадов од другата и сабалјево ова првата многу ме болеше бидејќи многу време помина и беше се преполнила:rofl::rofl::P едвај чекав да ме исцица

2. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    42.493
    Само на почетокот е така да се тврди градите , чим бебето цица нормално си се створила нормална лактација . На почетокот и мене ми беше така едвај чекад да побара да цица за да ми олесни , грсдите камче ми се правеа после се среди .
    И уште цица иако е година ипол . Само два пати на ден . Таткому му вика доста е да пиеш млеко од мама и он кутриот се буни и покажува накај мене и вика да да тажно . Сака да каже сакам да цицам и готово

На mariz, Kaetana и Mrs.Bass им се допаѓа ова.
  3. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Вчера и денес син ми ме пукна при цицање. Ќе повлече неколку пати, па ќе пушти и си гледа на страна, се смее на чаши, на телевизорот, на климата. Па пак ќе повлече, па ќе ме гледа и ми се смее. А ваму млеко капе. Си викав да не го боли нешто, да не е затнат, ама па нема да се смее. Пробувам и во затемнета соба, ама пак исто си ѕвери ѕвери низ прозор, во лустерот и така се доиме по еден саат.

4. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Mene taka koga mi pravi mislam deka ne e gladen i go trgam go ostavam da ogladni i da si pobara, inace maka taka.. cicni zirni ja mama, nasmej i se, pak cicni zirni vo sobata sto ima hahah i cicanje 5 saati.. :D

На Eli23, femina11 и irena.1 им се допаѓа ова.
  5. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @irena.1 ne e gladen zatoa taka razgleduva naokolu.
    inaku da ne bidam of ke kazam i jas okolu doenjeto, znaci koga cica sin mi isto kako borba da vodime ahaha ama jas uzivam,ke legneme normalno pa ke pocne da se stava na kolenici da se isprava,da se kacuva vrz mene i celo vreme gradata vo usta,pa saka da se prevrti pa praime agol od 90 stepeni ahaha ziva smea e koga cica,gradata mislis mastika za dzakanje mi e,ja tegne ja rastega vrtejki se :D

На pilenka и irena.1 им се допаѓа ова.
  6. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Мајки Ве молам за помош...во петокот добив стомачен вирус - дијареа и повраќање...и оттогаш нагло ми се намали количината на млеко. Претходно имав премногу (дури малку и замрзнав од радозналост), но сега градиве ми се цело време меки. Се убив од пиење течности-пак слабо. Се трудам често да се измолзувам...едвај по 30 мл. Има ли некој вакво искуство? Што да направам да го повратам. Дури и 'залихите' ми се на крај, а од самата помисла за адаптирано млеко ме фаќа депресија... Деновиве психички опаднав... ;(

7. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Кифличке, неколку дена почесто на цице и ќе се корегира ситуацијата. Убава храна, здрава, одмор и течности но не исфорсирано многу да се подуваш.

Чувството на меки гради е субјективно. И ако ти е утеха за молзењето, јас ни 20 мл не можам да измолзам еве веќе три - четири месеци, а детето е уште на два оброци дневно цврста храна и цица кога сака, и си напредува нормално.

Без паника.

8. mommy##

mommy## Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2015
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    6
    Kallias kolku pari ja zema pumpicata na medela i od kade. Blagodaram odnapred ;)

9. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Srcka brat mi raboti vo edna firma koi se zastapnici na Medela proizvodite i toj mi ja kupi, podarok bese i ne znam cena, eve sega i za vtorovo si ja koristam pre pre zadovolna sum, toplo ja preporacuvam osobeno dvojnata, istovremeno pumpa mleko od dvete gradi. Inaku kako sto gledav cenata im e okolu 100-150 evra ama ne me drzi za zbor tocno kolku se :(

10. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    сигурно детето ти е околу 4-5 месеци, затоа така прави, му започнува социјалниот живот, и се му е интересно... и мојата прави така, 5 месеци е и уште пред еден месец цицне малку и се врти, де лево де деснно, па пак цицне... мора да одиме во спална па да цица убаво, ако одам во друга соба разгледува што има во собата... а со другата керка го немам тој проблем, си цица убаво кај и да и дадам :)
    а што се однесува до спиенје на спална првите 40 дена ми спиеја во креветче до брачниот кревет, и се отепав станувајки, де за едната, де за другата, па држенје да ждригне, па да ги наместам, и таман сум легнала јас првата пак се буди, а мене ми се спие, па додека не се расплаче убаво не можам да ја слушнам, па ја разбудила другата...спиев по 3 часа и бев како зомби. После 2риот месец бевме на гости во друг град и спиевме трите во ист кревет, голем брачен, јас во средина, едната од една страна, другата од другата страна. Од тогаш - раат и јас наспиена, и тие нацицани и наспани, и маж ми :D веднаш се пресели да спие во другата соба а ние сме на креветот во спалната, од страна ставив перници за случајно да не паднат, јас сум во средина и само се вртам и цицаат во сон, не ги кревам не се будат и ситесме наспани, незнам како ке ги ставам на креветче... ке мора когаке почнат да стануваат.. важно мајка неможе да удри дете, јас сум во сендвич па ги немам удрено

На *цветче*, lina-kalina и Kaetana им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.555
    Мило ми е што имаш мирен сон и што сте се уходале и пронашле сопствениот ритам.
    Аме не би рекла дека не може.
    Може, и тоа доста често.

За да се спречи таканареченото Sudden Infant Death Syndrome, еден од условите е децата да спијат во свој кревет, баш бидејќи честос е случило родителот не само да го удри туку и да го угуши детето.

Да не набројувам статистики, но на жалост можно е.
    Најсигурно е во сопствен кревет, душек дизајниран за бебе, соба каде не се пуши, без ќебе- односно вреќа за спиење, спиење на грб.

На elena.mak, Angel.Heart, irenna и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Така е Дани.
    И јас се трудам да е во креветче, не за друго, раат спијам.

Се буди навечер често и ја земам накај 5 во кревет со нас, ама речиси не спијам од паника. Укочена сум цела, ненаспана. А пустото мака ми е да станам да ја преместам во креветчето кога ќе заспие од што ми се спие многу.

Од тоа мислам и дека се укочив пред три дена. На инекции завршив. :(

Лесно е за доење, цицката надвор, ама на психичка база сум стресена многу.

На Eli23, danichap и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    42.493
    да така е најправилно како што кажа погоре @danichap .
    Ние исто вака практикува(в)ме . Малата си спие кај неа во кревет , така и беше од бебе. Спие во нејзина соба.
    Малово спие во негово креветче , се буди навечер и го земам кај нас. Еве пред малце се разбуди , почна да ме бара и ми беше полесно одколку да се бутам кај него во кревет за да цица . Па спие кај нас на спална.
    сега е поголем па го осеќам , немам проблем да спие со мене. Барем спие цела ноќ , исто и јас.
    Кога се мали е пострашно да ги легнуваме со нас. Колку и да е убаво , да се гушкаме сепак посигурно е да спијат сами. во вреќички . Без да се плашиме дали ќе се покријат цели со кебенце или ќе бидат откриени,

На Kaetana и danichap им се допаѓа ова.
  14. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Majki ajde da mi preporacate pumpa za odmolzuvanje od koja ste zadovolni, a e so solidna cena? Znam deka ste pisuvale porano na temava, ana nemozam da najdam kade.

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас ја имам на медела мини електрик, ама искрено не ја употребувам многу. Еднаш на почетокот за да зголемам лактација, и уште неколку пати тек тук. Последно се молзев пред 3 месеци, ни 20 мл не извадив од двете. А дете си цица на велико.
    Не е до пумпата, до мене е.

Сакам да кажам ако не ти е итно не купувај додека не ти притреба. :)

На kallias и Miss.Sweet им се допаѓа ова.
  16. lina-kalina

lina-kalina Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2015
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    139
    Jas imam edns od Tomi Tipi racna i edna od Chico racna i ic ne mi zavrsija rabota..neznam dali e do mene ili do pumpicite
    :( Ako ne ti smeta bi ti gi dala i dvete, steriliziraj si gi pa vidi dali ke ti ide.

17. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    I jas denes se molzev so pumpata ne Medela ja imam i nisto ne izmolziv, edvaj 30 ml od dvete gradi, a posle koga pocnav da stiskam si tecese mleko taka da i mene ne mi e jasno kako ne izmolzuva pumpata, a mleko imam, se osekjam deka mi se stvrdnuvaat gradite koga imam mleko i plus bebe si cica si golta go osekjam toa. Samo sto e valjda mrzlivo i ne saka da vlece, cicne malku i zaspie, se zadovoluva so malku i posle se budi i pak saka da jade. Ne e problem da ja stavam tolku cesto na grada? Na sekoj saat, nekogas i dva? Zatoa sto ne znam kolku ispie i cica cica se izmori i zaspie...

18. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Кога сака, колку сака ;)

На kallias и Kaetana им се допаѓа ова.
  19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    А никакво ќебенце/ јорганче не ставате? Ние купивме и јорганче и дебело ќебенце за зимава, планирав да го покривам. Вреќа немаме купено, планирав на пролет на 5-6 месеци. Можно е многу мало дури е да се покрие цело?

20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.206
    Допаѓања:
    106.317
    И јас имав пумпа и само два пати ја употребив може и тоа со плачење од болка. Само топли облоги на градите, најдобро под туш и стискање со прстите за одмолзување, а пред се секако често ставање на бебуш на града, како цицањето на бебе ништо друго не е!