Devojki stari sme 45 dena, od start sme na AD i doenje Postepeno pocnav da gi kratam dnevnite AD , megutoa sto citam ovde deka gubele na kilaza me fakja strav Obicno prvo ide doenje posle AD Ponekogash posle doenje gi stava racete vo usta i osekjam deka ne e dovolno nahraneta pa i pravam Lell me stavi vo misla sega, jas postepeno go kratam AD na bebevo , me fati strav da ne mi padne na kilaza Ako bebeto e gladno nema da place ?
Моето скромно познавање вели ако бебе полни пелени мочкани 5-6 на ден не е дехидрирано. Бебе 45 дена е скоро ококорено и не заспива како во првиот месец кога уште не знаат каде се па само спие и ако не му чини нешто ќе плаче. Под услов да нема жолтица. Мери го секоја недела, не ги штеди докторите, кажи го дојам не сум сигурна сакам да знам колку качило. Но да знаеш дека сега веќе може да има недели каде што ќе стагнира и наеднаш да качи повеќе, ако веќе одиш почесто на мерење.
Здраво мајки. Породена сум месец ипол. На почетокот доев околу 2 недели, млеко имав но поради обилно крварење ми дадоа едни капки и млекото скроз ми се намали. Сега сме на ад поради тоа, немам доволно од едната едвај 20 мл измолзувам од другата скоро па ич. Моето прашање е дали има начин да се врати млекото, барем еднаш во денот да го дојам. Има ли некакви препарати, чаеви, храна, пијалоци не знам ни сама што да пробам веќе, некоја техника на масирање или одмолзување што ќе ми помогне?
Лактамикс чај слободно по 1 литар на ден, повеќе бебе на гради да стимулира млеко. Откако ќе цица бебе можеш да продолжиш да пумпаш за да дадеш знак повеќе да се излачува млеко. Многу течности, јогурт, вода, сурутка... И позитивна енергија, насмеана мама
Прво без нервоза за тоа што немаш млеко, и да не слушаш околина ако ти дрндаат многу, мене најмногу тоа ми го намалува млекото - стресот. Лактамикс ми помага, безалкохолно пиво, леден чај од праска, и многу вода. Пумпај ако можеш, има и Лактил капсули, составот е сличен како чајот.
Зегин, сега е плус на попуст. Има кесички и како рефус кутија, ама брзо се пие па ти ја препорачувам кутијата. Јас и на Хип го пиев, тој е инстант ама пишува само 2 шолји на ден, а мене некако не ми беше доволно.
Утре ќе ја носам на мерење. Денес само еднаш и давав ад онака си цица не бара повеќе. Кога е гладна плаче, рачето си го става во уста, шлапка со устето или ако ја држам почнува раката да ми ја лижи. Сега цица и си заспива после или некое време си лежи така ритка и заспива, не знам дали да и давам ад? Не знам дали правилно постапувам, дали и е доволно цицањето, ама ако не и е доволно ќе бара повеќе јас мислам.
I jas planiram utre da ja odnesam da ja izmeram mi e strav da ne gubi I jas i go skrativ AD, poise e na cicanje i nezz dali e ok toa ili ne
И јас не знам сега ми е во мисла тоа, ама пак ако е гладна ќе бара, ќе плачи. Баш утре ќе го прашам педијатарот што да правиме.
Isto i jas ke ja meram utre, i mene mi e vo misla, od pusta zelba sto sakam da e poise na doenje mi e strav da ne zafrknam nesto
Луѓе не е грев да се додава ад, ниту пак од одредени причини да не се дои туку бебето да е на формула, океј е. Ама ај реално, една формула од 30мл во 24ч ама ништо не значат, освен ризик бебето повеќе да засака цуцла од цицка оти му течи полесно млеко. Океј е да се носи бебе на педијатар и да се прати тежина, ама не секој ден. Бебињата не се машини, па да напредуваат сите подеднакво и да ставаат исто килажа секој ден. 20гр дневно е само ориентација, може да се случи еден ден да не стави, наредни два да качи +50гр. @anngelique твоето бебенце цицаше активно со голтање на млеко и полнеше 6-8 пелени со мочки и каки, ама беше дехидрирано и губеше на килажа?
Јас АД го обожавам, и мм исто. Ама секакви коментари слушам дневно, не е убаво АД, го дуе детето, грчеви му прави, ќе ти се одбие итн итн Нормално прво ме погодуваа, сега не перципирам, дете гладно не оставам ради глупи муабети. @shz Мама да знаеш не секогаш се гладни така кога прават со рачињата и устето, може да им се спие и само бараат начин да се утешат и да заспијат. Мојата така правеше после обилен оброк, ем АД + цицање, се додека не сфатив колку и се спие, со малку нишкање или лажливка одма заспиваше.