Леле ја мислев дека само ние се потиме толку, дека моево мишелинче не седи мирно ни кога цица, па е утоп мокар, а покрај него и ја. Џабе го бањам пред спиење ноќе кога цица и жива вода се прави, а заспива одма и не можам да го пресоблечам во суви алишта. За ноќеска кога станува да цица да не збориме... Си седиме и он и ја во локва пот додека цица а си се буди доста често деновиве
Исто, еве 4 месеци сме, валјда од жешково се будат почесто. Ама цицнува малку и продолжува со спиење. Мислам дека и поради обилното потење мочка помалку.
Девојки имам чудна ситуација. Десната града нормално се празни. Се полни, бебе цица и ја празни па се полни пак. Левата града, никако да се испразни да стане лесна. Бебе цица ја празни, меѓутоа не толку како десната. Левата чинам секогаш е потешка и секогаш полна. Има некоја искуство? Кај згрешив? И што можам да напраам во врска со тоа? Прв пат ми се дешава ваква ситуација…
И кај мене беше вака на почеток, па добив мастит. Тешка, со грутки и топла града , ставав листови од зелка ги вадев жешки небаре оган Под топол туш , стискај и масирај ги и преку ден грутките, мене за два дена ми пушти
Не девојки. Вака е веќе некое време. Грутки немам. На другата града имав грутки и фатив мастит претходно. Кога ќе размислам, оваа града повеќе ја нудам ноќе, ми се дешава мртва уморна сум и пошо на таа страна спијам, полесно ми е да ја извадам и да цица од неа. Ама па дали е можно ради тоа да имам повеќе млеко во едната града?! Ако е така, што можам да напраам? Не можам помалку да ја нудам оти гарант мастит ќе закачам.. ако ја нудам исто не гледам што би се сменило..
И кај мене така беше ама со обратна града. Деснава ми е поголема, полесно ми беше да дојам на таа страна и неосетно почесто ја нудев. Беше цело време пополна дури и кога ја празнеше. Такво чувство имав. Не знам да би упалило два пати да ја нудиш десната еднаш левата.
Мене ми беше вака со второво.Морав едната да ја одмолзувам.Траеше некои 6 недели.Се чудев и јас ама Нате ми кажа дека кај второ повеќе нлеко продуцираат градите.Така да имав хиперлактација.Ќе се среди за некој 6-8 недели.Не си ништо згрешила се е нормално .
Дали некоја имала абцес на града? Јас имав мастит уште во бременоста, и досега местото е два пати дренирано. Дали смее да се дои на истата града каде е дрениран абцесот( колекција на гној во каналите)?
Да, јас сум од старт вака поради истата причина. Едната тешка цело време, другата лесно се празнеше. Не би требало да развиеш мастит од таа града, ќе исцица бебе, пази ја другата, јас од другата праев мастит два-три пати дека бебе како што растеше поише ја преферираше пополнава града, повеќе отворени канали и сѐ.. Нуди ги и двете подеднакво, ако осетиш таа да ти се преполнува, измолзи само колку да ти олесни.
Moeto bese strogo na cicka za zaspivanje poveke pati vo nokta za dnevni dremki nonstop. Koa resiv da ja odbijam pak jas si ja zaspivav ama ispravena potprena na ramo kaj mene namesto vo cradle pozicija za da ne bide epten do cickata. Se bunese malce ama prifati. Probav i da spijam vo druga soba maz da ja prezaspie ama taka poveke vristese jas ke si ja gusnam i peam i taa negoduva ama se guskase i zaspivase. 15mes e. Uste me drzi za cicka i na plaza me faka me vlece za kupaciot i pravi ash nema so racete i se guskame poveke....toa e nema da i se sviga ama jas sfativ deka nea jas i trebam da se guskame da sum tuka do nea, ne e ciceto zadolzitelno
Imene mi bea taka. Ednata odma razbirase koga kolku treba da proizvede a drugata i trebase nekolku dena plus. Celo vreme taka. Eve ja odbiv i ednata cicka odma si splasna drugata kamen drzi uste 2 nedeli pominaa.
И мене исто ми е левата поголема така и си беше одсекогаш а и десната на почеток имаше затнати канали па од тогаш левата ми е таа која го полни мешето, нуди ги двете гради нема да имаш проблем
Здраво мајки. Се опседнав и јас со доење. Првото цицаше 4 месеци, па одмолзував некои 2 месеци и ми снема млеко. .сега веќе 20 дена сме на екслузивно доење. Бидејќи е со жолтица, цело време нудам града, плус после подој се одмолзувам и дохранувам. Се опремив со рачна и плус електрична пумпа. Лакта микс испиен, абе луѓе многу ме поти, корнам... Сеа земав на Хип чајот. Од болница не пуштија со 2500, за 10 дена се меревме дома, ставило бебо 700 грама. Јас пресреќна. Инаку ме фаќа паника што ако не надојде млеко. Па молзам после секој подој што останало и собирам во кесички, во длабоко. Така нема стрес да е бебе гладно и јас да плачам. На почетокот осеќав градите камен. Сега се меки, ама а ставам бебе на гради, магично се полнат. Смачено ми е од мокри блузи, утоп сум. Ставај да ти лежи на гради, мене ми помага. 3 ден Фанче. Дали додека доите јадете алергени? Јатки, мед, путер од кикирики?
И давам ад по потреба кога од цицањето не и стига и давам ад така и перијатарот ми кажа. Пред некој ден ја меривме 3840 е, а се роди 3550 малку беше намалила од килажата кога се роди. Кога ќе направи месец пак ќе ја мериме. Се трудам повеќе течности да пијам, го пијам чајот на хип, почнав второ кутивче веќе.
@Eli23 леле јадам алергени, може не треба? Не ми текна на ова Секој ден јадам овесна каша со путер од кикирики и јаткасти!
Во болница ми рекоа да јадам се (ова ради грчевите се однесуваше), ако имало нешто ваљда ќе напоменел педијатар….
Јади си, ако има реакција ќе си видела. Еве јас се убив од јајца јадење, бебе немало реакција, од кога она проба испадна алергична.
Па сигурно би имало препорака да се избегнува ако може да му наштети на бебето,не би требало да е проблем.