Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Mojot sin se rodi vo fevruari I go pokrivav so jorgance, vnimavajki racete da mu se nadvor. Tolku mal nemase sansa sam da se pokrie. Sega vekje spie vo vrekjicka, I za da ne se prekrie celiot, I za da ne se otkrie na ladnovo.

На Kaetana и kristina.k им се допаѓа ова.
  2. Angel.Heart

Angel.Heart Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јули 2012
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    2.053
    И јас на почетокот пробав да се одмолзувам, ама не е тоа тоа, кога синко убаво ќе се изцицаше дури тогаш се осекав олеснето. Вака со пумпицата рака ме заболеше за едвај 20 или 30 мл да измолзам.

3. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    @Eli23 Jas zasto sin mi go rodiv vo 7 mesec i se odmolzuvav so pumpica od Medela elektricna mnogu sum zadovolna.Za cena pred 3god mislam bese 5000den sega neznam.Na Chicco elektricna pozajmiv pred da si ja kupam mojata i ne bev tolku zadovolna.

4. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Мене ми се собира многу млеко, а бебево малку цица. Ми запсива. Ќе потегне 2-3 пати, па дреме, па се будиме и така. Некогаш знае саат време да седи на цицка, некогаш само 15 мин. И потоа се буди. Нема шанси да е наранета со толку малку. А мене млекото ми истекува самото.
    По вашиве совети, ќе пробам прво рачно.
    За температурата во градите и стврднувањето, ми препорачаа облоги од свежа зелка и планирам уште утре да пробам.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    @Eli23 обавезно одмолзувај се повремено за да не закачиш мастит,а не качуваш температура и да не ти се прават грутки.Кога ќе се одмолзуваш осма ќе осетиш олеснување нема да ги осеќаш така стврднати и врели.Мене одмолзувањето секогаш ми помагаше и никогаш немав потреба ни од зелка ни од ништо друго :)

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    42.493
    додека се регулира млекото и додека почне бебето да го исцицува млекото ќе се стврдуваат градите. Пред подој туширање за да омекнат градите . Мене после туширање ми течеше одма млеко :D
    нема потреба од пумпи пошто колку повеќе се измолзуваш толку повеќе ќе се создава млеко :)
    Само нека цица бебето .
    Јас имав една рачна пумпа на Авент, која не ми вршеше некоја голема работа .
    Можеш малце рачно во некоја тетра да се измолзеш колку да ти олесни :)
    Мене мајками на почетокот ми покажуваше како да се измолзувам ..малце болно ама тоа е ;)

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    I kaj mene e taka so cicanjeto ako e gladna mnogu pocnuva brgu da cica golta golta i se izmori i prestane i zaspie na gradata i posle pola saat se budi i ja otvora ustata i znam i se jade i pak ja stavam na grada, e sega jas nemam tolku mnogu mleko da mi tece samoto od gradite ama povekje casa ako ne cica osekjam bolka i stom cicne i malku i povekje odma osekjam podobruvanje. I ne znam dali i kolku e najadena vaka, pa koga place, a cica od grada i pravam Ad i se smiruva odma zaspiva kako jagnence, a vaka ic ne e mirna koga cica, eve so raka koga se izmolzuvam ima mleko, so pumpata nisto edvaj 10 ml, a bebe ne mi se zasituva :( sigurno malku i e moeto mleko ne i stignuva ili pak e slabo ne znam so da recam..... :(

8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.555
    Мое мислење воопшто не почнувај со ад.
    Точно е дека не е регулирана лактацијата сеуште, но колку повеќе ја држиш повеќе ќе стимулира.
    Бара често не оти немаш доволно млеко или дека не е добро, туку толку и е силата. Не влече по многу или доволно долго за вистински подој, па си задремува, одмара и кога ќе збере сила си продолжува.
    Ја бара и твојата близина.

Со ад точно дека помирно ќе заспие бидејќи полесно и е пиењето, не мора ад се мачи, ама долгорочно си влече последици.

Пумпата не е меродавен фактор за дали имаш млеко или не, не се води по неа.
    Инсистирај на доење само и доколку имаш можност контролирај тежина. Доколку стварно константно намалува тежина тоа би билоиндикатор дека е потребна дохрана, вака јас не би.
    Малата кај мене само еднаш примиад во болница. А не дека имав млеко, постојано стимулираше, ми беше на града, и за 4 дена престана да губи од тежината и почна во угорна линија.

На kallias, Cuci81, ivi1987 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    42.493
    @kallias за темава е доста зборено.
    Зашто и даваш ад.млеко ? Со пумпа кај мене малце испумпував ама тоа не значи дека немав млеко/ .
    Нема слабо млеко :)
    Давај кога бара да цица, ако заспива цицајки буди ја :)
    Не се откажувај така лесно . Ке се навикне на ад. после ќе се намали продукцијата и ќе се одвикне скроз од цицање

На kallias, ivi1987, koritsaki и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Eli23

Eli23 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2012
    Пораки:
    4.605
    Допаѓања:
    48.968
    Јас рачно првиот пат измолзев 30мл, малата пресреќна кога и дадаво да го испие. Јас се разочарав затоа што прво ја доев, па викам чекај за секој случај да ја дохранам со измолзеното. Кога видов како лакомо го пие, сфатив дека гладна ми е цело време.
    Колку време ви цицаат просечно на подој?
    Сега додека малата спие успев да измолзам 50 мл и се радувам. Можам ли да и ја намалам заинтересираноста за цицка ако комбинирам цицање па шишенце? Мислам подобро така него гладна.
    И второ прашање, дали да давам и ад малку како дохрана затоа што вечито ми бара уште цице. А нема млеко секогаш и плус болат брадавиците. Знае некогаш и саат и пол да ме тегне па нормално е да се воспалат.

11. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.012
    Допаѓања:
    42.493
    Ад млеко на своја рака не давај , ако не качува на килажа советувај се со педијатар .
    Мало е многу @Eli23 давај му почесто да цица . Не го учи со шишиња .
    И не секогаш плачат од глад .

Гледајте како напредува со килажата ... почесто нека цица и тоа е тоа.
    Колку повеќе цица толку повеќе млеко . И без сомнеж имам немам млеко.

На Kaetana, kallias, Cuci81 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Мамички,доењето на почетокот е многу тешко и по малку стресно,во смисол дали имам доволно млеко,дали бебето е најадено и сито и тоа е многу нормално на почеток ама немојте да почнувте со ад зошто имате свое млеко.Бебињата се многу мали и точно,се изморуваат после неколку голтки,можат да заспијат на града па пак да почнат и затоа е нормално да бараат и на еден саат цице,но тоа не значи дека имате малку млеко.Плус бебињата се најспокојни кога се во близина на мајката а уште повеќе ако се на града.Нормално е и пупките да ви се разранат и тоа да,многу боли ама има и за тоа лек и никако поради тоа не се откажувајте од доење.Нудете града на почетоков почесто,бебињата од ден на ден се посилни и подобро ќе почнат да цицаат.на редовните контроли на педијатар го мерат бебето и обавезно ќе ви кажат ако намалува на тежина и ако мора нешто да се превземе тогаш да инаку сега немојте.И гледајте многу течности и лесна храна што не ствара грчеви да внесувате и повеќе одмор и доењето ќе ви стане уживање :hug:

На kallias му/ѝ се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Моето беше мн плачливо и темпераментно,не ни се знаеше ни ден ни ноќ.За нас поим е спиење 2 сати,максимумот на цицање ни е скромни 10 мин,а во еден саат знаеше да побара да цица дури 3-4 пати,го носев и на болница и секаде да не е гладен,да не го боли нешто,не му ускратував доење иако имав болни и ракрварени брадавици со рагади,тој цицаше а јас плачев од болка не му воведов шише,еве уште малку ќе прави година уште не знае да пие од шише се дави а со сламка влече што да ти кажувам.....Ама тој супер си напредуваше 1600 првиот месец.Имаше период кога ми беше буквално 24/7 на гради.Ама не се откажав со мала помош и од др.Јулија од соба за доење еве успешно се доиме скоро една година.И да напоменам кога имаше проливче скоро цел месец требаше да му давам линекс растворен во мое млеко,а јас сирота не можев да измолзам ни 10 мл.И уште не можам а тој супер си цица.Така да измолзеното не е мерило дали имаш или немаш мл.Само ставање малото почесто на гради додека да се стабилизира лактацијата.После вториот,третиот месец ќе си се стабилизира.Позз ви посакувам се најубаво и успешно доење.Бидејќи за мене нема нешто поубаво кога го гледам додека цица во тие негови мали очиња.

На Kaetana, kallias, MacenceEna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. cacikr

cacikr Истакнат член

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    243
    Дали ќе можи некоја да ме додаде во соба за доење ќе и пратам фб во лп

15. natasha7

natasha7 Активен член

Се зачлени на:
    23 декември 2013
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    0
    Здраво, сакам да прашам дали може наутро да пијам лимон и вода ? Дали бебето ќе има грчеви од лимонот ?

16. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Znaci da ja stavam non stop na grada, jas gledam deka vlece cicajkji ama najmnogu 10-15 min.cica i zaspiva, vlece vlece i zaspie i si vikam se zadovoluva so malku i zaspie i za pola do eden saat se budi i zjae ja otvara ustata i znam deka e gladna pak i pak ja stavam na grada i pak istoto vlece vlece i zaspie i zatoa si velam ne i e dovolno moeto mleko, a ne znam ni kolku mleko imam i kolku ispie za da znam dali e najadena i mi e strav dali kje naprednuva vo tezina. I jas toa velam, da probam da ja stavam nekolku denovi samo na grada bez da i davam Ad ama nemam vaga da ja meram dali mi pridava, ako pridava vo tezina znaci dovolno i e moeto mleko i kje go isklucam Ad skroz, a vaka ne znam, a ne mi se ide po bolnici sega vladeat mnogu virusi ....

17. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    1.254
    За грчеви незнам, ама знам дека цитрусните плодови ја намалуваат лактацијата. Ако сте на цице-јас не би пиела лимони ;)

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Пиши ми.

19. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @natasha7 може да предизвика кандида кај малото, т.е. пеленски осип.

@kallias и @Eli23
    Како нови мами нормални се сите секирации низ кои поминувате. Ама сѐ што опишавте е исто така нормално. Мајчиното млеко знае да помине низ цревца и желудник и за 40 минути и детето да е пак гладно. Не се работи за слабо млеко, не се работи за недоволно.

Нормално е детето да цица и на секои 20 минути. Не цица секогаш од глад.

Не се молзете (исфорсирано) и не давајте шишиња. На почетокот е ризик по доењето.

Мојата на пример е бебе кое колку и да му дадеш ќе испие / изеде. Не значи дека е гладна. Ќе поврати после. Тоа што после доење пијат уште не е знак дека се гладни.

Мој совет. Две недели опуштете се. Доење нудете во секое време. Без да гледате на саат. Двете гради - кога детето ќе се побуни на една, тогаш на друга. Не гледајте плач. Бебиња плачат за сѐ.

Гледајте пелени. Да мочкаат редовно. Гледајте столица. И после - на вага.

Во оваа фаза, единствен начин за успешно долгорочно доење е често доење, а единствен показател е килажата. Но за ова треба само малку храброст и решителност. :)

На Angel.Heart, femina11, do-re-mi и 11 други им се допаѓа ова.
  20. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    @Kaetana ti blagodaram mnogu na sovetot, kje se obidam maximalno da go iskoristam ;)