1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. October20

October20 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    207
    Здраво женски, имам едно прашање. Малата ми е 8.5 месеци и е страстен цицач :) + си има и оброци. Отприлика за месец ипол ќе се вратам на раб. Прашањето ми е дали е ок опција да се измолзувам на оваја возраст и да оставам млекце? Или адаптирано (до сега нема пиено) + доење кога сум дома...

2. I¥A

I¥A Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    5
    Бебе е 9 недели. Од почеток немам проблем со доењето, цицаше и од двете гради. Веќе две недели се бориме за да цица на левата града. Освен ноќеска , сабајле или ако се разбуди и одма ја ставам на града , во друг случај е невозможно.Се бутка со раците и нозите и плаче , па морам повторно да ја ставам на десната града. Пробував и легната и шетам низ соба и никако не сака.

За 10 дена имаше качено 100грама , следното мерење беше за 9 дена во петокот, качи 150грама , денес ке ја мерат повторно па ќе видиме... претходно си напредување одлично.

Дали се работи за некој скок во развој , затоа што сакам да си продолжам со доењето, упорна сум, но ме исцрпи многу овие две недели. Се плашам дека ке се намалува млекото на левата града , и дали ке и биде доволно само од десната ако не се смени ништо.
    Секако доколку качува и понатаму по малку, ке морам да и давам АД. Битно да не е гладна.
    И дали да пробам со силиконска на левата ама да не бара после и од десната така да цица .

Последна измена: 15 август 2022
  3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Моја блиска доеше само на една града цело време.

4. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.595
    Допаѓања:
    2.574
    Си пробала ли да измолзиш, вадиш ли млекце со пумпа, оти има случаеви што дојат не можат да извадат со пумпа воопшто или вадат многу малку, оти не е исто што и цицање мама.

5. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.361
    Допаѓања:
    6.851
    Секако дека можеш да се измолзуваш и да и оставаш млеко, само многу зависи колку често пие и колкава количина, односно дали ќе си во можност да и оставаш онолку колку што ќе и е потребно?
    Колку поретко се измолзуваш, толку повеќе намалува млекото. Зависно какви ти се можностите на работа за измолзување, на колку часа планираш итн..
    Ако не, комбинација со адаптирано е исто така опција. И јас тргнав на работа околу 11тиот месец и пробав да продолжам со измолзување со цел да биде само на мајчино, меѓутоа млекото намалуваше со оглед на тоа дека на работа неможев да се измолзувам и се собираа многу часа. Сега пие наизменично, мајчино и адаптирано :)

6. Ane1988

Ane1988 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    286
    Допаѓања:
    474
    И моето имаше период кога не сакаше да цица на левата града Јас од мојата лева страна ставав перници и го ставав бебе на нив и така цицаше од левата хахах мислеше дека е десната Пробај така можеби ќе успее и кај тебе Ама да знаеш тоа е период после пак си цицаше по старо

На I¥A и tina2018 им се допаѓа ова.
  7. tina2018

tina2018 Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2018
    Пораки:
    2.198
    Допаѓања:
    3.968
    Некако да го прелажеш, да мисли дека е другата а ти да му ја дадеш таа што не ја сака. Иначе, има и бебиња со преференци, може да се молзеш за да не прекине млекото.

На I¥A му/ѝ се допаѓа ова.
  8. I¥A

I¥A Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    5
    Ја меревме и качила 70грама за три дена . Бабицата мисли дека има влијание што и дадовме еднаш 60мл дохрана , според мене не знам дали до толку ке влијае од еднаш дадено . Не посоветува доколу сеуште навечер негодува и се бутка од градата, да понудам шише. Најчесто го прави после 5-6 часот кога најверојатно е помал млазот и тече побавно па затоа се бутка. И дадов АД и испи 80мл, прескокнавме цицање .

Уште би пробала со електрична пумпа па ако успеам да извадам доволно да и го нудам тоа. Барем би ја активирала левата града ако има уште надеж за неа , а и бесплатно е секако (facepalm)

9. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Jas molzev sekoj den koa trgnav na rab za da i davaat. Koga trgna vo gradinka prekinav da molzam tamu ne primaat sise mleko

10. Hellokitty93

Hellokitty93 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2022
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    38
    Здраво мамички. Поради доењето и сите обврски околу беба се осеќам исцрпена уморна а некогаш не стигнувам ни да јадам, дали знаете какви витамини можам да земам и какви витамини вие земате и дали смеам магнезиум во кесички што ги пиев додека бев бремена ? Поздрав

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.210
    Допаѓања:
    5.767
    Јас продолжив со истите витамини што ги пиев во бременост. Пиев и магнезиум, дозволено е.

На Hellokitty93 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.849
    Допаѓања:
    7.053
    Продолжив да ги пијам витамините што ги пиев во бременост.

На Tiny Love и Hellokitty93 им се допаѓа ова.
  13. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Имаме шест дена. Дали може по малку луто да каснувам?

14. Mimi2825

Mimi2825 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    27
    Здраво мајки, имам прашање за оние кои комбинираат доење и ад, кои шишенца ги користите? Користам калма но бебче е поголемо и почнува да се мачи,па сакам да сменам. Благодарам :hug:

15. Mimi2825

Mimi2825 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    27
    Исти како во бременост мама.

16. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.267
    Допаѓања:
    50.864
    Продолжив да ги пијам витамините што ги пиев во бременоста.

17. mina.baby

mina.baby Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јуни 2011
    Пораки:
    112
    Допаѓања:
    30
    Здраво, пиев досега 3 месеци прегнакере за доилки меѓутоа веќе ги нема по аптеките. Ми го препорачаа во аптека овие, дали некоја ги користи? Дали може за време на доење да се пијат овие ? Поздрав

Прикачени фајлови:

18. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.400
    Допаѓања:
    31.809
    Јас ги пиев во бременост овие и додека доев

На Hellokitty93 и mina.baby им се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.564
    Допаѓања:
    8.566
    Имаме две недели.
    На колку часа да ја будам за јадење?
    Некогаш знае да се успие на почетокот ја будев на 2,3 часа ама после многу нервозна беше.
    Сега некогаш спие и по 4 часа, не знам дали е паметно

20. Mucika

Mucika Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2012
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    4.858
    Ако напредува убаво навечер би ја оставила, преку ден би давала на 2 најмногу до 3 часа.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.