Доење

Дискусија во 'Бебе' започната од bibitri, 28 јануари 2010.

1. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    дај ми фбке те додадам

2. ZojaP

ZojaP Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    308
    majki koi ste pocnale na rabota i doite kako vi se naviknaa gradite na necicanje? nie ako ne cicame dva do tri casa mi istekuva mlekoto a veke sme 9 meseci. ima li nekoja sto se izmolzuva na rabota?

3. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас откако се породив носам влошки за гради, и дење и ноќе, без разлика дали цица.

4. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Е јас напротив имам друг проблем. Бебето за 10-тина дена ќе ми направи 4 месеци. Во последниве неколку дена многу бев под стрес и почнав да снемувам млеко. Еднаш во денот цица како што треба, другите неколку пати само по 5 мин и сменува млеко. Почнав да и давам по 50 мл разредено млеко, го пие во текот на целиот ден, но не знае да пие од цуцла. Почна да кака зелено, ми е страв дека ќе почне да слабее, а досега супер напредува.

5. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @dafe993 какво разредено млеко и даваш?

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Иако многу познато мислење е дека од стрес се "губи млекото", тоа е сосема погрешно. Под стресни ситуации точно е дека се намалува окситоцинот, но се зголемува вредноста на пролактинот и тоа ја одржува рамнотежата на лактацијата.

Се надевам не си дала разредено кравјо...

Зелената столица може да е од различни причини, меѓу кои и давање на друг вид на млеко. На таа возраст нормално е да има одредено бунење и потешкотии во доењето, но било кој сомнеж за количината се решава со почесто нудење на цицка. А единствен показател е напредокот. Исто може да задоцни рефлексот на испуштање на млеко заради менструација.

На Bozica1980, joy1, LaDyDoLl и 2 други им се допаѓа ова.
  7. galijan

galijan Популарен член

Се зачлени на:
    9 ноември 2012
    Пораки:
    140
    Допаѓања:
    260
    Jas so tesko srce kazuvam deka ne ja dojam kerka mi.Osekam takva praznina i vi zaviduvam na site sto doite.Fativ infekcija na ranata od carski rez, primav antibiotici, sekoj den inekcii a za toa vreme malata bese na hipp.Koga mi pomina ja stavav na gradi i imav mleko, no taa veke se nauci na cucla.Mnogu mi e krivo, kako nesto da mi e odzemeno.Dojte si gi decinjata toa e nesto neprocenlivo.

На MacenceEna, makedonkamak, pilenka и 6 други им се допаѓа ова.
  8. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Зелената столица и се појави пред да и дадам разредено тетерпак млеко. Градите не ми се полни, стиснам излезе само некоја капка, таа цица 5 мин и потоа почне да плаче,ја стискам градата и гледам дека воопшто нема млеко.

9. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Тетерпак од тоа со витамините на битолска млекара.

10. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Kolkavo ti e deteto i davas tetrapak mleko?? Nemoj pred godinata da davas tetrapak, davaj Humana, Hipp, Nan.....ima mnogu mleka koi mozes da gi davas ako nema godinka deteto....
    Redaktiram, sega vidov deka bebeto ti nema uste ni 4 neseci. Koj ti kaza da i davas tetrapak od sega? Mislam deka pravis greska seuste e rano za kravjo mleko...

На makedonkamak, Kaetana, *цветче* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. dafe993

dafe993 Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    573
    Допаѓања:
    16.244
    Никој не ми кажа...детето го одгледувам како што не одгледувале нас. Мене ме пораснале со кравјо млеко од 4 месеци почнале да ми даваат, па здрава права до ден денес. Грип фаќам еднаш во годината, други посериозни проблеми не сум имала, бремена останав од прв обид и така.

12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.514
    Допаѓања:
    288.557
    Сите ние не сме знаеле многу нешта, сме учеле од кажано или од сопствените грешки. Биднало што биднало. Мој совет би бил да прекинеш евднаш со кравјото.
    Не се води по меките гради или енуспешните обидисда се измолзиш како индикатор дека немаш млеко.
    Јас лично дојам само од едната страна. Секогаш е мека. Кога и да стиснам не испаѓа ниту капка. За разлика од неа другата града секогаш истекува некоја капка иако ја користам еднаш на неколку дена за подој.
    Некогаш колку и да се труди човек не може да се измолзи. Но тоа не значи дека нема млеко.

Факт е дека тоа како било порано, како анс не изгледале е многу изменето. Со причина медицината и истражувањата се отидени далеку и сите се трудиме да се водиме по табелите за исхрана а не по она што нашите мајки и свекрви ни кажуваат.

Мило ми е што си здрава и што од прва се фатило, но разните погрешни начини на исхрана практикувани од нашите родители можат и покасно да се манифестираат преку болести на желудник, бубрези, рбет...

Да се потрудиме да бидеме подобри од нашите родители. Они не знаеле за ддруго, правеле најдоброто што мислеле. Нас нис е толку многу информации и медиуми ан дофат, да се потрудиме да ги искористиме и нив и напредокот на медицината,

На koritsaki, makedonkamak, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @danichap ти дала преубав одговор со кој комплетно се согласувам. Ти ќе му дадеш на детето тетрапак, на голема среќа ништо не му било - иако од кравјо млеко најголеми шанси има да развие алергија, ама не значи дека понатаму нема да се манифестира сето ова на некој начин.

Ако се водиме према она како што нас нѐ гледале, тогаш нема да напредуваме и ќе стагнираме во еволутивниот и развојниот процес.

Количината на измолзено млеко не е репер дали имаш млеко. Исто и тврдината или мекоста на градите. Плачот на детето исто не е репер. Столицата ок, ама не значи дека е тоа. Зелена столица може да е од многу причини - ненавремено менување на пелена па каката оксидирала, поголемо лигавење од заби а со тоа бебето и голта повеќе лиги и плунка, настинка, вироза и сл.

Прекинување на подои со замена на мајчино млеко со друго води со сигурност кон намалена лактација.
    Не си пишала колку подои имате? На колку време бара? Колку пати полни пелени?

Некогаш, чувството за снемување млеко е само индивидуално видување, а не е реална состојба.

На pilenka и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  14. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    Ке додадам дека синчето мое од почетокот на трети месец па се до крајот,скоро цел месец имаше проливче и зелено какаше и тоа по можеби 10 пати во денот.Не беше заинтересиран за цицање воопшто.Ја запознаваше околината и се му беше поинтересно а за плачење тоа стандард си плаче нон стоп.Месецот мн слабо напредна во килажа,педијатарот ми рече детево ти е гладно воведи АД,јас упорна тврдам дека имам млеко ама син ми не е заинтересиран за цицање.Тој месец психички опаднав,што се немав пробано за да фати да цица.Го носев кај 3 педијатри и од сите го добив истиот одговор,гладно е воведи АД.Бев упорна нон-стоп кога начекував прилика градата во уста му беше.Си се стабилизира детето,пак почна да си цица,жолто да си кака.Кога го однесов на контрола за две недели имаше накачено 500 гр,а толку немаше претходниот цел месец.Добив извинување од педијатарот дека сум била во право дека детето нешто го мачеше а не дека ми ослабело млекото или незз што.

На MacenceEna, zuto, irenna и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    Вчера сум правена царски, денес ми го донесоа бебето да видат дали ќе цица, а тоа само стои до града со устето, не почна рефлексно да трга. Дали рано беше, што мислите ќе почне ко ќе пробаме пак?
    И ако може некоја во соба за доење да ме додаде.

На Eli23 и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.826
    Eve cim se imame na fb kje te dodadam jas :)

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.826
    @dafe993 Mlekoto denes i mlekoto porano ne e bas isto... Baska tebe valjda so kravjo domasno te hranele? Ne se zafrkavaj, jas posle 1god bi razmisluvala dali toa da go dadam na bebe, a ne pa sega...

На joy1 и Kaetana им се допаѓа ова.
  18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Може немаш одма млеко, што е многу нормално (и јас сум со царски, мене на третиот ден вечерта ми дојде), ама барај да ти го носат детето за на гради да го ставаш. Ако е над 2 кг, може само да влече. Скокоткај го со брадавицата по горната уста.

Кажи им на сестрите пред да му даваат ад да ти го носат за на града - ем тоа ќе ти стимулира млеко, ем како погладно поголеми се шансите да фати.

Само не се откажувај. Види одма во соба за доење во документите позиции и како треба да е градата во устата на детето.

Нека е живо и здраво и само радости да ви носи!! :)

На danichap и kristina.k им се допаѓа ова.
  19. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    И јас царски во средата од вчера почна колострум да тече бебчето фати цице само од десната и тоа по малку...а левата ми е страшнаааа секако имав големи гради но сега лелее...левата ја одмузувам ме болиии ептен ареолата е огромнааа како тупаница а брадавица нема:( купив вештачки џабе...се измузувам грб болии раната болии едвај..капка по капка и околу 30 мл на 3 саати и му ги давам од шише а од десната ептен малку цицне и одма си заспива по 3-4 саата спие...но тоа малку да не му е млеко ???? Се нервирам со левава ќе си пукнам и ја масирам и утоплувам џабеее

20. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.522
    Допаѓања:
    38.735
    @Kaetana цицаше после тоа два пати пред да го ранат ми го донесоа по 15 минути на града, голем дечко се роди 3780 и почна да трга силно. Немам засега ни колострум ќе чекаме. Вечерва кон 9 часот пак ќе го ставиме.
    И фала ти, само убави работи да се враќаат.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.