Дозвола за градба, елаборат, проект и сè околу добивање градежна дозвола

Дискусија во 'Правни совети' започната од ALISA0000, 15 јануари 2019.

 1. ALISA0000

  ALISA0000 Форумски идол

  Се зачлени на:
  15 февруари 2014
  Пораки:
  6.732
  Допаѓања:
  54.447
  Еве тема кај што ке може да се дискутира за законите и се што треба да се добие градежна дозвола за градење кука,викендица
  Мене ме интерсира дали е иста процедура ако градиш во градот или надвое од градот ако градиш и како оде процедурата од кај се почнува?
   
 2. pross

  pross Истакнат член

  Се зачлени на:
  29 август 2012
  Пораки:
  120
  Допаѓања:
  50
  Пол:
  Машки
  Се работи за градби од втора категорија. Како такви, меѓу останатите се сметаат: станбено-деловно градби, деловни градби, викенд куќи, градби за индивидуално домување, градби за колективно домување, рекреативни центри, итн...
  Градбите од втора категорија се градби од локално значење и одобрение за нив издава градоначалникот на општината, по спроведена постапка за издавање на одобрение за градење.
  За добивање на одобрение за градење, носителот на правото на градење поднесува барање во електронска форма до надлежниот орган, кое барање треба да ја содржи и основен проект, геодетски елаборат за нумерички податоци за градежното земјиште, како и доказ за правото на градење.
  Учесници во изградбата се - 1.Носителот на правото на градење (тоа може да биде сопственикот на земјиштето на кое се гради, или лице кое стекнало право на долготраен закуп на градежното земјиште, или право на службеност заради градење, како и концесионер); 2. Правни лица кои вршат работи на проектирање, ревизија, изградба и надзор на градбата.
  Одобрението за градење се добива доколку доставената документација заедно со барањето е комплетна, и доколку барателот го платил надоместокот за уредување на градежното земјиште, во тој случај одобрението се издава во рок од 5 работни дена.
  Изведувањето на градби може да се започне со издавањето на одобрението за градење кое е правосилно во управната постапка.
  Градбите изградени без одобрение за градење се бесправни градби, а додека деловите од градбата изградени спротивни на заверениот проект и даденото одобрение, се причина да се утврди ништовност на одобрението за градба, односно во таков случај надлежниот орган кој го издал одобрението за градба, донесува акт за утврдување на ништовност на одобрението, кој го доставува и до јавната книга за запишување на правата на недвижностите.
   
  На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
 3. Dani-Bani

  Dani-Bani Нов член

  Се зачлени на:
  19 јули 2019
  Пораки:
  3
  Допаѓања:
  0
  Zdravo!
  Prv pat prasuvam na forum i ne znam dali e se soglasuva moeto prasanhe so temava.
  Majka mi imaat izgraden objekt od pred 30g za prasinja. Na komsiite kukjata im e izgradena pred 15-17god na rastojanie od 7m od objektot i im se zakanuvaat na mojte deka ke im viknele inspekcii za rusenje. Jas sakam da znam koj e vo pravo.
  Vi blagodaram