Мм поднесе документи конечно. 2ч чекање и на крај се пикнал преку ред. Не знам што се случува. Лани извод вадев и одма завршив работа. Ова сега луда куќа.
Хах, значи мм кога ќе оди пак нема да заврши работа, кај знае тој да се пикне, не го бива за чекање по институции си кажав јас... По колку време му рекоа дека ќе биде готов изводот?
По 4 часа чекање, број 16 стигна на ред...ееее, една странка 20 минути. Рачно да не ги пишуваат на лице место изводите, позлатени да не се...цццц
Иначе стварно рачно внесувал службеникот во некоја книга таму, а по 20 минути и повеќе се задржувале тие што не биле спремни со документи, со рацете во џеб што си чекале.
Здраво имам едно прашање. Дали при пријавување на новороденче прават проблем ако на мајката личната карта сеуште и е со моминско презиме,не и е смената со венчано презиме? Т.е со таткото личните карти се со различни презимиња?
Ве молам пишете како е процедурата за новороденче Се породив прошла недела, Породилното се носи кај матичната, За изводи се оди во стаес дирекција комерцијална или ? (Со двете лични карти и венчаницата така ? А здравствена легитимација за бебе? друго нешто има од документи? Плиз хелп ниту знам ниту имам кој да ми каже како е по скопје... сите со деца а а прашаш некој појма немаат
1. Со отпусно писмо од болница одиш и земаш боледување (породилно) кај матичен гинеколог. 2. За извод се оди во подрачна служба зависно каде си породена. Јас бев кај Комерцијална банка. Породена сум во Систина. Документи потребни: - барање; - копии од лк, плус на увид; - копија од венчаница, плус на увид; -100+50 а.такси. може и со картица на лице место. 3. Здравствена легитимација. Треба да си купиш книшка, даваш извод и даваш на работа или земаш барање од фзо и сама пополнуваш. Ама! Ако сама пополнуваш, сепак ќе ти треба печат од фирмата. 4. Во подрачна служба на министерство за труд и социјала ср поднесува барање за 1во, 2ро родено дете за да земеш пари. Ти треба потврда од гинеколог, извод од детето и мислам барање.
ти благодарам пренајмногу ❤️ -Во ремедика се породив .... што значи и јас одам во таа подрачна или ? -Ова за родено прво дете по лична карта со мажми не се водиме во исти град... некаде прочитав дека мора или нема врска? -И уште ова за да земам породилно после од работа ми средувааат? Те молам ако знаеш пишими
Не знам за ремедика и како иде за друг град, ама веројатно не менува. Јас и мм сме различна општина, а поднесувам во мојата. Можеш сама да носиш во фзо или да ти носат од фирма. Како сакаш.