Се породив во Охрид, по адреса на живеење ни јас ни мм не сме од таму Дали ми следува некој надомест за второ дете? Ми дадоа потврда од болница ама не ми кажаа дали ми следува...
Од општина Охрид не ти следува,од општината од каде што си треба да прашаш,а од државава те следуваат 20.000ден
Постар е постов ама да те цитирам за плаќањево... Си побарав ливче,не ми дадоа,а и не плативме,пошто не им работеше апаратчето,тој рече ко ќе дојдете по изводот се надевам ќе го средат. За колку дена отидовте по изводот? Јас на 13ти поднесов, денес еве 20ти е, мислиш ќе биде готов до петок? Ми рекоа 10тина дена...
2 работни недели му имаа кажано на маж ми. Изводот не бил готов после 2те недели пошто немал платено, платил и одма таму му го испечатиле на лице место.
Имаше таму кога бев луѓе што немаа поднесено, проблем е, поинаква процедура е некоја , ги шетаа натака навака и не знам што направија, слушав само сега е проблем, па не кај нас триста глупости. Не дека нема да го пријавиш, кад тад мора да се пријави детето, ама не гледам зошто да не си ја завршиш таа работа, 30 дена е и повеќе од доволно. Порано имам слушнато дека се казнува, ама не знам да не те лажам. Документи копии од лични карти од мајката и таткото, копија од венчаница(ако не се венчани, копија од изводи) Едит: Еве што пишува
јас ги пријавив после повеќе од 30 дена и беше страшна процредура, поднесуваш на еден шалтер барање, потоа се прави записник, па потребно е тој запосник да дојде на ред да се обработи и така еден куп време кое ми кажаа дека може да трае и до 2 месеци, за среќа кај мене за побрзо ги изработија изводите, а казна не се плаќа
Zdravo mamicki, da mi kaze nekoja kolku dolgo se ceka za izvod vo Ohrid, i dali moze za brza postapka, dali postoi takvo nesto? Tamu sum porodena.
10 работни дена. Ужасна гужва е да, ама ај не чекаат сите за новороденче. Чим излезете од болница одма завршувајте тоа, пошто ќе се изначекаш породилно, не за друго.
Јас на 11 мај поднесов изводот уште не е готов, ср јавив завчера ми рекоа стигнале тие што се поднесени на 7,здравје во вторник трееба да е готов. 2 недели чекам, лудница.