Мислам дека членката прашува дали треба нејзин извод од родени, а не од бебето. Ако е тоа прашањето, треба само од бебето, откако ќе го земете изводот. @Smiley Face
Здраво, да ве прашам, за пријава на новороденче, родено во Скопје, но не живееме во Скопје, каде треба да одиме?
Здраво, да прашам со сите спремни документи за вадење на здравствена книшка на новороденче, дали процедурата брзо се завршува или се чека?
Ние за здравствена книшка чекаме веќе една недела со поднесени документи ама дека не им работел системот па ќе не побарале. Инаку мислам истиот ден може да завршиш само ако се малку по ажурни во институцииве наши..
Neli od rabota go završuvaat toa? Barem so prvoto pred 5,5 godini, soprugot odnese kniška so podatoci popolneti, dokumenti, drugoto taa tamu što e za tie raboti završi istiot den
Епа мене од работа ми рекоа сопругот требало да однесе А и јас мислев они треба да си завршат тоа.. Страшно
Здраво, дали има некој со сигурност што знае да ми каже која е процедурата за документи за новороденче доколку родителите не се регистрирани на матично и дали доколку не се регистрирани се добива еднократна помош од општината (конкретно Гази Баба) и социјално? Зошто ми кажуваат дека ако родителите не се во брак, помош не ги следува, што според мене е глупаво.
Повели линк: https://uvmk.gov.mk/упис-на-новороденче-и-издавање-на-изво/ Еве што треба: За упис на новороденче родено во вонбрачна заедница потребни документи се: 1. Копија од лична карта (пасош) од родителите и оригинал за проверка 2. Извод од матична книга на родени од родителите (Управа го прибавува овој документ по службена должност) – задолжително присуство на двајцата родители 3. Барање за издавање на извод од матична книга на родени за новороденче (Барање) 4. 100 ден. административна такса (Уплатница) 5. Уплата од 50 ден. на жиро-сметката на Управата за водење на матичните книги (Уплатница) Секако дека следува еднократна парична помош за новороденче, брачна состојба не игра никаква улога. Еве линк: https://mtsp.gov.mk/prava-od-detska-zashtita-ns_article-pomosh-za-oprema-na-novorodence.nspx Подоле симни го образецот. Еве што се бара да се поднесе за одобрување: Прилози кон барањето кои ги поднесува подносителот: 1. Важечка лична карта на мајката – се доставува на увид за докажување на идентитетот ,државјанството и постојаното место на живеење на мајката од најмалку 12 месеци непрекинато на територија на Република Северна Македонија до денот на раѓањето на детето, а доколку подносител на барањето е таткото се доставува важечка лична карта од мајката на детето на увид за докажување на постојаното место на живеење на мајката, и важечка лична карта на таткото за докажување на идентитетот, државјанството и постојаното место на живеење од најмалку 12 месеци непрекинато на територија на Република Северна Македонија до денот на раѓањето на детето; 2. Мајчина книшка на увид за мајката со копија на страници 3, 5 и 7 или потврда од избран лекар- специјалист по гинекологија и акушерство за редот на раѓање на детето/децата, а за посвоено дете потврда дека мајката нема прво/второ живородено дете; и 3. Копија од трансакциска сметка. Како што можеш да видиш, венчаница не се ни бара да се поднесе.
Здраво ајде пак за сигурно да прашам може се повторуваме со прашањево ама ете, за извод на новороденче на страната не пишува изводи на родени од родителите да се носат, само венчаница, а обде некои пишале дека носат и треба. И сега треба или не треба да се носат извод на родени на родителите?
Извод на родени за родителите се носи само доколку не се во брак. Инаку не треба, само венчаницата се носи,
Ние онлајн си поднесовме за извод. Бараа само слики од нашите лични карти и ништо повеќе. За 2 дена ни стигна мејл дека е изработен само си го земавме Чисто да знаете да не се малтретирате по институцииве