Бараа само лични карти од двајцата родители, сликани од двете страни и во пдф направени ги прикачивме
Книшката се купува од книжара и се пополнува со податоци. Треба и печат од фирмата каде што работи родителот преку кој ќе биде бебето осигурано. Се носи во социјално за заверка, заедно со копија од извод и пополнет ЗО1 образец.
Сакам да ве прашам дали некој од вас вадеше сега во брзо време извод за новороденче и дали ви е двојазичен ??
Двојазичен се добива на свое барање,исто и меѓународен ,инаку само на македонски јазик треба да ти издадат.
Јас вадев, пред некој ден го земавме и не е двојазичен, на македонски е. Книшката здравствена ни е двојазична…
Аплицирав онлајн за нов извод..Барањето за еднократна парична помош за новороденче од Социјално е исто двојазично дури збунувачко е
Па да ама тоа е скроз друго не добиваш никаков документ. Изводот е документ што го имаш, не знам зашто би издале двојазичен, ако апла македонец побарува.
гинекологот ми даде три потврди па незнам точно која за каде ми е дали општина или социјално, имам извештај за спреченост за работа, потврда за степен на бременост и лекарска потврда
Zdravo me intersira izvod posle kolku dena od ragjanje mozam da mu izvadam na bebeto I dali mora tatkoto da bide prisuten ili mozam sama bidejkji toj nema da bide vo makedonija inaku vtoro dete vencani sme I sto dokumenti mi se potrebni za izvodot Vi blagodaram
Имаш опција онлајн. Штом ве пуштат дома, одма поднеси си онлајн, за два дена ќе го имаш. Ние кога вадевме опцијата за онлајн нешто не функционираше, после месец дена се породи комшиката и они онлајн извадија. Мм вика дека они во систем имале се и ништо не му побарале, освен пријавата што ја потполнил.
Не би требало да имаш проблем. Они ги имаат податоците кај нив во систем, ама тој документ треба да го покажеш.
Јас денес поднесував, треба да е присутен таткото само ако е странец за да потпише изјава дека се сложува детето да има македонско државјанство иначе немора. Ти треба копии од тебе и сопругот лични карти, јас ги носев и двете лк ги виде на секунда само,се надевам нема да ти побара и копија од извод венчани може и постара и барање за извод на родени за новороденче го имаш на страната за да не губиш време таму. Ми рекоа за 10работни дена подигање, не спомнаа за двојазичен баш ќе видиме ама другарка ми кажа дека немале наводно образци само на мк баш ке видиме што ќе ми дадат.