Mozhe elektronski, nie vadevme bash od prichina shto e pobrzo za da pochnam da zemam porodilno, no odmori imaa i 2 nedeli chekavme.
Дали венчаницата не треба да биде постара од 6 месеци? На сајтот не пишува ништо за тоа, само дека треба венчаница. И дали мора да носам уплатници или се плаќа со картичка?
Здраво, некој да има искуство со пријавување на новороденче, но родено во странство? Живеалиште и место на раѓање во странство, од амбасада ми рекоа дека мора прво матичен број да добие детето од мк, па тука во амбасадата да поднесам за пасош. Нешто не ми штима 100% ова што ми кажаа и сакам само да потврдам дека ова е стварно процедурата, и како сте го изнеле детето од државата ако нема патна исправа? Морам да го изнесам некако, нели, ако треба матичен од мк да извадам...
Со патен лист ќе искочите и во Мк ќе средите документи. Братучетка ми така ја донесе малата. Па тука средија документи.
Со сопругот имаме различни адреси на лична карта. Која адреса ја запишуваат на изводот за новороденче? Може да ја запишат таа од личната карта на мајката?