Nemam ni za mene elektronska ni za sinko, imame kartoncinja i tie ni gi priznavaat. Vo koja apteka bese? Odi vo druga apteka...
Zdravo, dava i socijalno bez ogled dali si vo raboten odnos ili ne? Dali mozes da mi kazes sto od dokumenti ke im bide potrebno vo socijalno, a sto vo opstina za prvo dete? Blagodaram
Mislam deka socijalno dava samo na nevraboteni, ne sum sigurna i jas se rasprasuvam. Ajde nekoj sto znae neka ni kaze i sto dokumenti treba.
Социјалното дава без оглед дали си вработена или не е сега за док требаше потврда за прво дете од гиниколог,трансакциска сметка фотокопија,извод од детето и едно барање даваја таму да се пополни ама најубо да си прашаш таму за точно Што треба.знам дека рокот беше 3 месеци за поднесување
Дaли имa врскa вo кoјa пoдрaчнa нa МТСП се пoднесувa? Јaс ќе се пoрoдaм вo бт, мене местo нa живеење ми е кaрпoш a нa мм Битoлa...кaј дa пoднесеме? Тoчнo е декa не се вaди зa бебе дo 3 гoдини. Oкoлу нoвa гoдинa гo дoнесoa oвa вo силa, aмa мoрa дa имaш кaртoнчињa. Oд фирмa прaти ги дa ти земaт или oди сaмa вo ФЗO земи си. Oвa ти е 100%сигурнo тoa гo рaб.
Дали има некој ограничен рок за поднесување документи во опшитината и ако можеш да ми го пратиш правилникот ?
Се мислам регистрацијата во матично да ја одложам после раѓање на бебето. Некако со стомак, пред крај немам желба да се венчам. Плус други причини. А и многу документи би требало сега трудна да трчам да менувам пред породување...ми изгледа комплицирано. Ме интересира дали на пример ако детето се роди вонбрачно, би можела подоцна кога ќе стапиме во брак да се направат промени во изводот за презимето? Читам и за овие исплати од социјално и општина за прво дете, менува нешто ако родителите се во брак или не?
I ako e vonbracno bebeto dokolku tatkoto si go prijavi vo maticno moze od start da e so negovo prezime. Za nadomestok nema vrska dali e vonbracno.
Да не знаете колку е рокот за Општина Аеродром? И дали мора мајката лично да ги поднесе документите во социјално и општина?
Има врска за општина дали мајката и таткото се во брак. Таткото си стои во изводот, си живеат заедно, но не се венчани. Аеродром "субтилно" ги одбија за надомест штом не приложија венчаница. Опција им дадоа.да оделе на нотар и од изјава да донесат. На колешка случајот..жената дигна раце заради бирократии...
Здраво мајки, имам мака со изводот за новороденче, уште не ми е готов, а поминаа цели три недели. Поднесен е на 17ти мај во матична служба Маџари бидејки се породив во Ремедика. Од таму ни рекоа максимум 15 работни дена, поминаа тие и еве два пати идеме нема. Дали некој знае каде да се обратам и да побарам помош? Ви благодарам.
И за закажување двајцата да одиме? Едно пишува друго бараат, па затоа сакам од искуство. Ништо ќе го пуштам мм, ако го вратат ќе одиме заедно...
Мора заедно, за жал. Добро што ме потсетивте, и јас мора утре да закажам. Колку време чекавте за термин?