Не се веке во Мтв, сега управата за водење матични книги е префрлена во центар, во новите градби покрај Вардар, во редот кај што е мнр. Пријавите од Систина стигаат кај мајка ми она е на тој шалтер
Nas ne ni dadoa vo bolnica.Maz mi specijalno odese za Sk.Podnese baranje vi Centar.Pa ovde Vo Str,za okolu 10 dena go zemavme izvodot.Samo trubaat po Tv deka vo bolnica se dava a nema vrska,milion opravduvanja imaat
Мaјки штo е пoтребнo зa здрaвственa легитимaцијa зa бебетo? Тaa се купувa oд книжaрницa тoa знaм, туку сaкaв дa знaм некoи други дoкументи дa не требa и дa не требa некaде дa се зaведи нештo или дa се нoси книшкaтa кaј мене нa рaбoтa (бидејќи нa мене ќе јa oсигурaм) ?
Да, купи од книжара, 50 ден.е. и носија на работа, со изводот на детето и твоја лична карта (копии). Инаку на дете до 3 год не му бараат книшка, со книшка на мајката се лекува.
Кога сум носела документи во фзом за заверка (не за мое дете, но сепак за истиов ваков случај) ме вратија и не ја заверија книшката и ми го кажаа тоа. Но, потоа се вратив уште еднаш, инсистирав, книшката ја заверија. Ја прашав девојката, чија беше книшката, што и кажале на лекар за ова, рече дека на детска клиника и потврдиле дека може со книшката на мајката.
На детска клиника може важи тоа, кај матичниве педијатри си бараат книшка на бебе, за да го заведат во листа на пациенти и да му отворат картон. Фактички, само матичниот број им треба.
Na sekoe odenje na lekar ja davam kniskata na bebeto.Od kade sega vakva moda,da ne treba kniskata na bebeto...
Изгледа ова со книшкава и не го практикуваат сите. Сите лекари си бараат книшка. Туку кај ми е крајот, два пати прашав нешто во фзом, два пати добив погрешна информација. Малку офф топик, ама тоа е.
ние никогаш кај матичната книшка не даваме.Има посебен картон за секое дете во кое се собрани сите досегашни анализи,податоци,информации.
разгледав во темава но не најдов, има некој искуство со бебе родено во Германија (родителите со македонски пасоши). Каква е процедурата за вадење на пасош, може во Германија да се изведе? И ако не, тогаш дали имавте некаков документ за престој од Ausländerbehörde за да може после бебето легално да се врати (и не како турист)?